Groot recepten topic

RenskeRenske Gebruiker
edited december 2007 in Off Topic
Gobi Vegetarisch toprecept (je mist het vlees niet)

Voor 4 tot 6 personen

1 grote ui
4 tenen knoflook
5 cm gemberwortel, geschild en klein gesneden
3 middelgrote tomaten
6 eetlepels olie
1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld
1 theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen kardemomzaad
4 laurierbladeren
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
Garnering:
30 g cashewnoten, geroosterd
30 gr rozijnen

Pureer de ui, knoflook, gemberwortel en tomaten in een keukenmachine. Verhit de olie in een grote, zware pan en bak hierin de bloemkoolroosjes rondom tot ze zacht en bruin zijn. Schep ze uit de pan. Bak de tomatenpuree, kurkuma en cayennepeper 3 minuten. Voeg de kaneel, kruidnagel, kardemom, laurier, suiker en het zout toe. Voeg de bloemkoolroosjes weer toe en schep ze door de saus. Laat alles door en door warm worden. Strooi er vlak voor het serveren de geroosterde cashewnoten en de rozijnen over.

Ga naar laatste reactie«1345

Reacties

  • StardustStardust Gebruiker
    Een nieuw topic, maar wel even snel een paar basisregels.

    Eten is lekker, eten moet en eten kan irriteren. Daarom hierbij het grote recepten topic. Je kan hier al je recepten in kwijt. Let even op de volgende punten.

    * Is het een recept te gebruiken voor mensen met bepaalde allergieen geef dat dan aan.
    * Wees zo duidelijk mogelijk in je recept.
    * Maak een goede ingrediënten lijst.
    * Geef de diverse stappen van het bereiden weer.

    Dit is geen slowchat topic. Vragen/opmerkingen over recepten mogen altijd. Reacties als lekker, of bah vies zijn niet perse nodig.

    met dank aan Renske voor het eerste recept en het mogen gebruiken van haar topic

  • rahimnsrahimns Gebruiker
    Een eenvoudig, maar lekker pakistaans gerecht..........let op is wel een beetje pittig.

    Wat heb je nodig:

    300 gram gezeefde tomaten
    6 eetlepels zonnebloemolie
    2 grote aardappelen
    300 gram lamsvlees of kipfilet
    2 theelepels zout
    1 theelepel gemalen rode peper (ietjes minder als je niet pittig wilt)
    1 eetlepel koreander
    300 gram basmattirijst (ander rijst mag ook, maar deze is toch het lekkerst)
    scheutje citroensap
    glas water

    Kook als eerste de basmatti rijst zoals aangegeven op de verpakking

    Neem een sudderpan.......evt een snelkookpan........

    Doe daar de olie in.

    Daarna de gezeefde tomaten, rode peper, de koreander en het zout. Schil de aardappelen en snij die in 4 of 6 stukken en doe deze ook in de pan. Snij de kipfilet of lamsvlees in kleinere stukjes. Doe ik dit in de pan. Voeg verder nog een scheutje citroensap toe en het water.

    Zet de pan op het vuur en laat het lekker sudderren totdat het vlees en de aarappelen gaar zijn, zorg ervoor dat er voldoende vocht overblijft, het moet in ieder geval niet helemaal droogkoken.

    Serveer dit samen met de basmattirijst..................eet smakeliijk  :P
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Lauw warme Franse tonijn salade

    Ingrediënten
    2 eetlepels olijfolie 2 zakken gekruide A-partjes in schil (aardappeltjes a 425 g) 1 teen knoflook, in plakjes 500 g sperziebonen, schoongemaakt 4 eieren 1 blik tonijn naturel (160 g) 2 rode uien, in halve ringen 75 ml balsamicodressing

    000543102_001_FRRK091601_300.jpg


    Bereiden
    Stap 1 Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelpartjes goudbruin en gaar in ca. 15 minuten, voeg de laatste minuut de plakjes knoflook toe en schep de aardappelpartjes hiermee om.
    Kook de sperziebonen in kokend water 8 minuten, laat ze in een vergiet uitlekken.
    Kook de eieren ca. 6 minuten, laat ze schrikken, pel en halveer ze.
    Verdeel de tonijn in mooie stukken.
    Stap 2 Meng de warme bonen met de gebakken aardappelen, de ui en de dressing.
    Garneer de salade met de stukken tonijn en de halve eieren. Strooi er wat (grof zee)zout over.

    TipSchep voor een klassieke Franse smaak 1-2 eetlepels kappertjes door de salade.

    Bron
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Sambal goreng boontjes I

    Bereidingswijze

    Pel de sjalotten en de knoflook, ontpit de lombok en snijd ze fijn.
    Fruit ze in de boter met trassie, asem en zout naar smaak.
    Roer de gesneden snijbonen erdoor met de stukjes vlees of garnalen.
    Voeg de sambal oelek, laos, sereh, salam en ketoembar toe.
    Schenk er 1 dl heet water bij en blijf roeren tot alles goed dooreen gemengd is.
    Doe het deksel op de pan en laat alles ca 7 minuten sudderen op een lage warmtebron.
    Smelt vervolgens de santen erin en voeg de suiker toe.
    Roer nu en dan.
    Het gerecht is klaar als er een olieachtig vocht komt boven drijven.
    Dien de sambal boontjes op in ruim vocht met bijvoorbeeld frikadel pan, tempé goreng, komkommer en kroepoek.
    food.png

    Ingrediënten
    300 gr gesneden snijbonen
    3 sjalotten
    2 teentjes knoflook
    2 rode lomboks
    1 tl trassie
    ½ tl asem
    zout
    2 el boter
    vleesresten of 50 gr gekookte garnalen
    1 el sambal oelek
    1 schijfje laos
    1 stengel sereh
    2 salamblaadjes
    ½ tl ketoembar
    een plak santen van 1 ½ cm dik
    mespunt suiker

    Er zijn vele manieren om sambal goreng boontjes te maken, vandaar een deel 1

    Bron


  • sammytjhuusammytjhuu Gebruiker
    Vooral die laatste klinkt erg lekker !! 
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Zalm teryiake met sobanoedels en chinese kool

    Dit recept is vrij van: Koemelk, Kippenei, Pinda, Noten

    Ingrediënten:

    Voor 4 personen
    zonnebloemolie om in te bakken
    400-500 gram zalm, vers of diepvries, in blokjes gesneden
    Teriyaki Marinade & Sauce
    250 gram sobanoedels
    50 ml Japanse sojasaus
    50 ml saké (Japanse rijstwijn) of droge sherry
    2 eetlepels rijstazijn
    1 flinke Chinese kool, in reepjes gesneden
    Sukiyaki Wok-Sauce
    scheutje rijstazijn

    Leg de visstukjes op een bord, besprenkel ze met wat Teriyaki Sauce en schep om, zodat alle kanten bedekt zijn.
    Laat even staan.
    Kook de sobanoedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.
    Maak
    intussen een dressing van sojasaus, saké en (2 eetlepels) rijstazijn.
    Verhit wat zonnebloemolie in een wok, voeg de koolreepjes toe en schep ca. 5 minuten om op hoog vuur.
    Voeg naar smaak Sukiyaki wok-sauce en een klein beetje rijstazijn toe, schep nog even om. Haal de kool met een schuimspaan uit de wok.
    Verhit opnieuw wat olie in de wok en bak de gemarineerde zalm in ca. 5 minuten op hoog vuur gaar.
    Verdeel over vier borden.
    Giet na 10 minuten de sobanoedels af, doe terug in de pan en meng de dressing erdoor.
    Doe de kool terug in de wok, en laat nog even goed heet worden.
    Verdeel de noedels en kool over de borden.

    Bron
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Griekse aardappelschotel

    Ingrediënten
    1 aubergine, in blokjes 3 eetlepels olijfolie 1 zak paprika's rood, groen, geel 2 uien, gesnipperd 300 g rundergehakt 1 pot aardappel anders bacon ui (290 ml) 100 ml melk 2 zakken krieltjes klein (a 450 g)

    000543104_001_FRRK091602_300.jpg

    Materialen
    ovenschaal inhoud ca. 2 liter Bereiden

    Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 °C.
    Schep de aubergineblokjes in een vergiet om met 1 eetlepel zout en laat ze 10 minuten staan. Spoel de blokjes af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier.
    Roerbak de aubergine in 2 eetlepels olijfolie met de paprika en 1 gesnipperde ui 5 minuten op hoog vuur en schep ze in de ovenschaal.
    Stap 2 Bak het gehakt in de rest van de olijfolie rul, voeg de tweede gesnipperde ui en zout en peper naar smaak toe en roerbak nog ca. 3 minuten.
    Schenk de Aardappel Anders in een maatkan, schenk de melk in de pot, schud de inhoud met de deksel erop los en roer dit bij de saus in de maatkan.
    Stap 3 Schep de gehaktsaus op de groenten in de ovenschaal, verdeel de krieltjes erover en schenk gelijkmatig de Aardappel Anders erop. Zet de schotel 45 minuten in de oven.

    Bron
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Witlofsalade met warme geitenkaas

    vegetarisch

    Ingrediënten
    1 zak kruimige kookaardappelen (450 g) 7 eetlepels olijfolie 2 krentenbollen 2 pakjes geitenkaas honing (a ca. 160 g) 500 g witlof 2 appels 2 eetlepels balsamicoazijn 1 zakje bosuitjes (3 stuks), in schuine ringen

    000543100_001_FRRK091612_300.jpg


    Materialen
    bakplaat, bekleed met bakpapier Bereiden
    Stap 1 Snijd grote aardappelen wat kleiner.
    Bak de aardappelen in 3 eetlepels olijfolie in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.
    Verwarm de oven 10 minuten voor op 180 °C. Snijd de krentenbollen open, bestrijk de 4 helften dik met geitenkaas honing en leg ze op bakpapier op de bakplaat.
    Bak de broodjes ca. 12 minuten, tot de kaas smelt en goudbruin kleurt.
    Stap 2 Snijd de uiteinden van de witlofstronken, haal de blaadjes los, halveer de grootste blaadjes.
    Snijd de appels in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de stukken in dikke korte plakjes. Klop een dressing van balsamicoazijn, 4 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak.
    Meng de witlof, bosui en appel met de dressing.
    Verdeel de salade over de borden en leg op elk bord een halve krentenbol met warme geitenkaas.
    Geef de gebakken aardappelen erbij.

    Bron
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    Aardappelsalade   

    Dit recept is vrij van: Koemelk, Kippenei, Soja, Pinda, Noten, Gluten, Tarwezetmeel, Vis, Schaal- en schelpdieren
     
    Ingrediënten:
    Voor 4 personen:
    800 gram aardappels
    2 - 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
    2 eetlepels (balsamico)azijn
    1 teentje knoflook
    rasp van een gewassen, halve citroen
    1-2 eetlepels citroensap
    ½ dl bouillon
    ½ theelepel mosterd
    bieslook, gesnipperd
    evt. takje munt

    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 à 1½ cm.
    Kook de aardappelblokjes in ca. 12 minuten gaar in wat water, waaraan eventueel een takje munt is toegevoegd.
    Maak intussen de dressing in een saladekom. Kneus de knoflookteen (leg een groot mes plat op de teen en geef er een ferme klap op).
    Meng de olie, azijn, citroensap, citroenrasp, bouillon en mosterd en voeg de gekneusde knoflookteen aan het mengsel toe om zijn smaak af te geven.
    Haal na een paar minuten de knoflookteen uit de dressing.
    Giet de gare aardappelblokjes af (verwijder de munt) en schep ze direct voorzichtig door de dressing. Laat afkoelen.
    Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe.
    Strooi er tot slot wat vers gehakte bieslook en grof gemalen zwarte peper over.

    De salade smaakt zowel lauwwarm als op kamertemperatuur erg lekker.

    Bron
  • RijkRijk Gebruiker
    #10
    We naderen weer het BBQ seizoen, daarom een klein eenvoudig te bereidden receptje;
    Heel lekker tussen de worstjes en sateh door....of als afsluiting zeg maar nagerecht, dan is trouwens een paar balletjes roomijs erbij ook heel lekker.

    'Warme annanas met bruine suiker en (bruine) rum.

    Benodigdheden:
    1 flinke annanas voor 6 tot 8 personen
    1 fles, liefst bruine rum
    tien eetlepels (donker) bruine basterdsuiker
    1 citroen
    rol aluminiumfolie

    bereidingwijze snij de annanas met het loofoverlangs in twee en verdeel elk deel in drie of vier stukken ook weer overlangs. Leg dit op een ruim stuk aluminium folie besprenkel dit met rum en bruine suiker ( je kan eventueel ook één zijde bestrooien met wat kaneel) doe dit aan beide zijden, halveer de citroen een doe wat druppeltjes op elk stuk, een heel klein schilletje roomboter erop is erg lekker maar niet nodig. Pak ze parten annanas zo in dat een stuke loof vrijblijft (kan de damp ontsnappen en smaakt de annanas nog meer tropisch.

  • RijkRijk Gebruiker
    #11
    Een tussendoortje:

    Benodigdheden;

    pakje grookte zalm of gerookte zalmsnippers
    restantje aardappels
    eetlepel créme fraise
    kleine bosje verse bieslook
    druppeltje olijfolie
    peper grof gemalen naar smaakt
    snufje dille

    Snij alles in stukjes en vermeng dit met de cremé fraise en de oliefolie voed dille en peper naar smaak toe.
    Lekker op een boterhammaar ook als slaatje.
  • RijkRijk Gebruiker
    #12
    Heel dikwijls gebeurt het dat ik alleen eet, dan is koken me soms net teveel, daarom mijn culinaire oplossing hiervoor:

    Voor ca. 8 porties zijn de benodigdheden:

    2 á 3 varkenshaasjes
    Grof gemalen peper
    Worchestershiresaus
    één rode paprika
    fijne witte Bloem
    (half)Volle Melk
    50-60 gram boter voor de roe
    40 gram voor het braden.
    éé single knoflook of twee teentjes.
    Alle soorten verkrijgbare EN eetbare paddestoelen,  (liefst GEEN hallucinerende)
    wat verse bieslook
    een klein beetje verse oregano voor het mediterane smaakje kan.

    Bereidingwijze

    Snij de vakenshaasjes in stukken (ongeveer 2 cm x 2 cm)
    Snij de paddenstoelen in stukken NIET te klein
    Snij de paprika in kleine stukjes

    Vermeng de stukken varkenshaas met worchestershiresuas (ongeveer anderhalf theelepeltje) en flink wat grof gemalen peper, overigens is zwarte peper het lekkerste bewaar wat peperkorrels tot een later moment. doe hier de fijn gesnipperde knoflook bij en braad dit alles in een flinke braadpan tot de varkens haasje mals rose zijn. voeg dan de paprika en de paddestoelen toe en temper het vuur. Maak onderwijl een blanke roe van de boter, bloem en melk.,  als de paprika 'la dante' is vermeng je alles met de blanke roe en die breng je dan verder op smaak met wat zout , verse bieslook en/of oregano.

    Een paar peperkorrels erdoor.

    Is lekker met witbrood of wit stokbrood en een goed glas lekker koele witte lambrusco.

    Ik maak er zelf altijd porties van die snel in de magnetron op te warmen zijn, de peperkorrels worden wat zachter maar verliezen niet de aromatische smaak. ( onlangs heb ik het bereid en er een handje vol gele rozijnen door gedaan, verrassend lekker.)   
  • RijkRijk Gebruiker
    #13
    Als oud-hengelaar, dan een visrecept; iedereen weet dat roofvis het lekkerste vlees heeft, maar ook dat de meeste roofvis ook veel graten heeft. Wel ik heb de ideale oplossing;

    Snoek en snoekbaars.

    Nem de schoongemaakte vis en doe die in een doek , zet een grote pan water op het vuur en breng die aan de kook. laat de doek met de vis er ongeveer acht tot tien minuutjes in hangen.

    De vis is gaar en je kunt dan het visvlees van de graat afvegen.

    Vermeng dit met een paar eieren, zout , peper (weer de grof gemalen zwarte peper) en de kruiden die je zelf wil toevoegen. Vervolgens wat parneermeel en draai er bitterbal formaat van.

    leg de balletjes een kwartiertje in het vriesvak. en kluts onderwijl 2 of 3 eitjes , doe wat paneermeel in een schaal en wentel dan de opgesteven balleletjes door het eimensel en de paneermeel.  en klaar zijn ze om gefrituurd te worden. Echt lekker als borrelhap bij een biertje.
  • ninanina Gebruiker
    #14
    Nasi goreng met ananas en cashewnoten - 4 personen

    Ingredienten

    1 Beker ananas zon en fruit (400g)
    400 g witte rijst
    1 Kippenbouillon tablet
    3 eetlepels oilie
    375 g kipfilet in blokjes
    1 zak thaise roerbakmix (400g)
    1/2 zak cashewnoten gezouten.

    Bereiden
    Giet de ananas af en vang het vocht op. Doe dit in een pan en vul het aan met 700 ml water. Strooi de rijst erin, voeg de bouillon toe en breng het al roerend aan de kook. Kook de rijst verder volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af. Verhit een wok of hapjespan en roerbak de kipfilet goudbruin. Voeg de thaise roerbakmix toe en roerbak 5 min. Voeg de rijst, de ananas en de cashewnoten toe en roerbak dit 5 min, of tot de rijst goudbruin is.
  • ninanina Gebruiker
    #15
    Pasta pesto met paprika en broccoli - 4 personen

    Ingredienten
    300 g farfalle
    500 g broccoli in roosje
    2-3 paprika's van verschillende kleuren
    1 blik maiskorrels
    1 potje groene pesto van 90 g
    300 g Goudse kaas belegen, in reepjes.

    Meng de farfalle, de broccoli, en de paprika in een ruime pan en schenk er 2 liter kokend water op en kook de pasten en de groenten gaar in de tijd die staat voor de farfalle. Voeg de laatste 5 minuten de maiskorrels toe. Laat alles uitlekken in een vergiet en doe het terug in de pan. Roer de pesto er door en verwarm het al roerend door. Schep vlak voor het serveren de kaas erdoor

    * Supermakkelijk maar heeeerlijk recept. Ook goed voor een etentje ofzo. Kost weinig tijd maar is echt heel lekker en ziet er vrolijk en gekleurd uit  ^O^
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    #16
    Meloen met kruidendressing en ham
              4 personen

    Ingrediënten
    1 galiameloen 4 takjes munt 10 sprietjes bieslook 1 theelepel vloeibare honing 2 eetlepels balsamicoazijn 5 eetlepels milde olijfolie 1/2 theelepel versgemalen peper zout 100 g rauwe ham 1 zakje rocket slamelange (75 g)
    000010372_001_FRAL0106127_200.jpg
    Bereiden
    Meloen halveren, pitten verwijderen en meloen schillen.
    Helften elk in 6 parten snijden.
    Blaadjes van 2 takjes munt fijnsnijden.
    Bieslook fijn knippen.
    In kommetje honing, azijn, olie, peper, munt en bieslook tot dressing roeren.
    Op smaak brengen met zout.
    Ham in brede repen snijden.
    Sla over vier bordjes verdelen.
    Meloenparten erop leggen en dressing erover sprenkelen.
    Ham erover verdelen.
    Garneren met rest van munt.
  • Oma AkkeOma Akke Gebruiker
    #17
    Dit is geen culinair hoogstandje, maar een praktisch, voedzaam, vezelrijk 'recept' voor mensen die ergens ver weg van alles in een klein tentje zitten.

    Brinta (50-60 gram), melkpoeder Elk 30 gram, twee eetlepels muesli, twee eetlepels rozijnen, half theelepeltje zout, bruine suiker naar smaak.
    Dit alles stop je in een plastic broodzakje. Totaal gewicht per portie rond de 175-200 gram, dat hangt ervan af of je een grote/kleinere eter bent.
    Een kwart liter water, of gesmolten sneeuw toevoegen (wel eerst goed doorkoken), en klaar is Kees.

    Je kan er uren op lopen.
    Het smaakt alleen in de vakantie, ver weg van alles.
    Wij nemen altijd enkele porties mee op onze bergtochten.
    Oma Akke
  • RijkRijk Gebruiker
    #18
    Een nuttige tip oma Akke.  Zal er straks in Tsjechie zeker aan denken, al neem ik meestal ook mijn gps mee met vooral 'nuttige plaatsen' in gevoerd.
  • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
    #19
    Boeren omelet

    bauernfr.jpg


    Bereidingstijd
    25 minuten

    Ingrediënten voor 1 persoon
    15 gram halvarine
    20 gram magere spekblokjes
    150 gram Hollandse roerbakgroenten
    2 eieren
    10 ml kookroom of crème fraiche
    Bieslook
    Zout
    Peper

    Materialen
    koekenpan

    Bereiding
    In een grote koekenpan met antiaanbaklaag de boter verhitten.
    Spek en groenten al omscheppend circa 5 minuten bakken.
    In een kom eieren loskloppen met room.
    Bieslook in een kopje fijn knippen en erdoor kloppen.
    Eimengsel op smaak brengen met zout en peper.
    Eimengsel bij spek en groenten in pan schenken.
    Ei op matig vuur in circa 15 minuten laten stollen.
    Omelet uit de pan op de schaal laten glijden en in vieren snijden.

    Tip
    Gebruik in plaats van roerbakgroenten verse spinazie

  • RijkRijk Gebruiker
    #20
    Haring, maar dan anders;

    Iedereen kent wel de zoute haring aan het straat weghappen, meestal met een gesnipperd uitje.  Maar vraag eens aan de vishandelaar om gehakte zeekraal.  neem je ze mee voor op de boterham doe er dan ook een druppeltje citroensap op.

    Echt heel erg lekker. Nog lekker is over een week of twee en een half als de zg. konniginneharing aangeleverd wordt, dan is het vetgehalte op zijn top en is de vis een doodzonde voor iedereen die op de weegschaal kijkt 's morgens.  :)
  • StardustStardust Gebruiker
    #21
    Pizza di Pasta

    Voor 4 personen:
    400 g pasta (spaghetti of penne)
    400 g sperziebonen
    olijfolie
    1 blik gepelde tomaten a 400 g
    3 el basilicum, vers gesneden
    3 eieren
    150 g geraspte Parmezaanse kaas
    1 el citroensap
    3 el fijngesneden bladpeterselie

    Kook de pasta in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking net beetgaar. Giet af. Kook de sperziebonen in 7 min beetgaar. Giet af en laat uitlekken.

    Bak intussen de knoflook zachtjes 2 min in 1 el olijfolie, voeg de tomaat met sap toe en laat 5 min. zachtjes koken. Voeg 2 el basilicum toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Schep 2/3 van de saus door de pasta, bewaar de rest.

    Klop in een kom de eieren met de parmezaan, voeg de pasta met saus toe en schep door elkaar.

    Verhit 2 el olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag (of neem 2 kleine koekenpannen), voeg het pastamengsel toe, druk een beetje aan en bak met een deksel op de pan op matig vuur 8 min. Keer de 'pizza' en bak nog 5 min. Hij moet lekker krokant en goudbruin zijn.

    Meng de sperziebonen met het citroensap, 3 el olijfolie, peterselie, zout en peper en evt wat klein gesneden knoflook. Bestrooi de pizza met de rest van de basilicum, snijd hem in punten en serveer met de sperziebonensalade en de rest van de tomatensaus.

    dit recept heb ik uit de Delicious, staan deze maand veel lekkere recepten in
  • StardustStardust Gebruiker
    #22
    Babi ketjap met kerstomaatjes en Chinese kool met sesam 

    Voor 4 personen:
    · 2 uien
    · 1 Chinese kool
    · 250 g kerstomaatjes
    · 400 g hamlappen
    · 400 g witte rijst
    · Conimex Wok Olie
    · 1 bakje Conimex Boemboe voor Babi Ketjap
    · 1 el sesamzaad
    · 2 el Conimex Oestersaus
    · 2 el grofgehakte peterselie

    Halveer of vermenigvuldig de ingrediënten verhoudingsgewijs voor minder of meer personen. 

    Bereiding
    Pel en snijd de uien in smalle ringen. Snijd de Chinese kool in stukken. Maak de tomaatjes schoon. Snijd het vlees in lange dunne repen.

    Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

    Verhit een hapjespan, voeg een scheutje olie toe en roerbak de uienringen 3 minuten. Voeg het vlees aan de uien in de pan toe en roerbak 4 minuten. Bak de kerstomaatjes 1 minuut mee. Voeg 2 dl water en de boemboe toe, goed mengen en 5 minuten laten pruttelen.

    Verhit een wok. Voeg een scheutje olie toe en wok de Chinese kool 3 minuten. Voeg het sesamzaad toe en wok nog 1 minuut. Roer de oestersaus erdoor.

    Schep de rijst, de babi ketjap en de Chinese kool op 4 borden.

    Strooi de peterselie over het vlees.

    zoals duidelijk een recept van conimex.nl
  • rahimnsrahimns Gebruiker
    Lekkere bladerdeeghapjes:


      [li]1 pak koopmans bladerdeeg[/li]
      [li]300 gram gehakt[/li]
      [li]half pakje gezeefde tomaten[/li]
      [li]zout[/li]
      [li]rode peper[/li]
      [li]beetje olie[/li]
      [li]1 eetlepel koreander[/li]
      [li]kopje water[/li]
      [li]geklopt ei[/li]


    Doe de olie in een pan, voeg daar het gehakt, gezeefde tomaten het water toe......ook een beetje rode peper, zout naar smaak en de koreander bij. zet dit op het vuur en laat het koken en op een laag pitje doorgaren tot het niet meer waterig is, maar het gehakt stevig is geworden. Laat daarna de gehakt goed afkoelen. Snij de bladerdeeg plakjes in tweeen. Doe een klein beetje gehakt op de bladerdeeg en vouw deze dicht waarbij de randjes goed worden afgesloten. Smeer de bladerdeeg lekker in met het geklopte ei. warm de oven voor op 225 graden en bak de bladerdeeg in ong. 20 minuten af........lekker hoor  :Y

  • RijkRijk Gebruiker
    Ik ben nogal een liefhebber van 'stamppotten' en dit jaar verbazend veel Zuurkool,  daarom een apart recept;

    Nodig aardappels, wijnzuurkool  grote gele rozijnen en een blikje annanasspippers, een fles witte Italiaanse wijn en een handvol peperkorrels groen en zwart. En een theelepeltje oregano.

    bereid de zuurkool met alle i ingrediënten, zonder de ananassnippers en i.p.v. water een halve fles wijn, de andere helft kun je nuttigen terwijl je de zuurkool bereid of erbij serveren.  voeg na het stapen de ananassnippers erbij zonder het nat.  en roer het door.

    Lekker erbij is als je een flink stuk katenspek mee kookt.

    eet smakelijk.
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Heb mijn tekst verwijderd want dat sloeg nergens meer op.
  • Ilona1990Ilona1990 Gebruiker
    Ik heb een receptje voor pittige tomaatjes als bijgerecht.

    4 tomaten
    2 eetlepels citroensap
    1 eetlepel ketjap manis
    1 theelepel sambal oelek
    1/2 eetlepel olie
    1 teen knoflook.

    Tomaten snij je in reepjes of in parten, ligt er aan wat je zelf qua grootte fijn vind.
    Je doet gewoon alles bij elkaar en roert goed, en dan doe je de tomaatjes erdoorheen.
    En dat serveer je zo.
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    Een vraagje voor marcus
    Nu er volop tomaten zijn wil ik graag een tomatensaus maken voor pasta. Maar dan erg veel zodat ik porties in kan vriezen.
    Het zal zoiets moeten worden: tomaten, olijfolie, ui, knof, kruiden (maar welke en hoeveel?)
    Heb jij een goed recept?
  • MarcusMarcus Gebruiker
    Las deze port pas vandaag, sorry ... ben zoals je weet niet zoveel meer op het forum.

    Weet niet of het nog van toepassing is.

    Voor een pastasaus zou ik erg basaal blijven ... olijfolie, uitje fruiten, knoflook, oregano, tomaten. Je kan later altijd nog rundergehakt, olijven of iets dergelijks toevoegen of iets meer kruiden. Zo kan je altijd nog alle kanten op. Wat kruiden betreft zou ik zeggen gebruik wat je al altijd gebruikt.

    Bij mezelf gaan tomaten gepureerd en ingedikt zo in de vriezer. Paprika blancheer ik in stukjes kosten nu een 1 euro de kilo en straks 1 euro per stuk, heerlijk voor stoofschotels.

    Hopelijk heb je nog wat aan mijn antwoord.

    Marcus.
  • emsepemsemsepems Gebruiker
    op 1345139144:

    Weet niet of het nog van toepassing is.


    dankjewel, Ik had inmiddels een recept van internet gepukt, en die is net wat jij tipt heel basaal van smaak. Heerlijk en makkeijk!
    Die tip over de paprika is ook een goeie, da ik doen!
  • MarcusMarcus Gebruiker
    op 1345140812:

    dankjewel, Ik had inmiddels een recept van internet gepukt, en die is net wat jij tipt heel basaal van smaak. Heerlijk en makkeijk!
    Die tip over de paprika is ook een goeie, da ik doen!


    Deed het vroeger wel met meer groente zoals sperziebonen en dergelijke maar veel is ook tegenwoordig in de winter niet echt heel duur meer. Wat ik wel doe is veel kruiden in wat witte wijn of bouillon in ijsblokjes in de vriezer, voor gerechten en sausjes. Sowieso doe ik restjes wijn in de vriezer voor gerechten of voor bijvoorbeeld kaasfondue, je kan er ook azijn van maken maar dan moet je een starter hebben als azijnzuur of een of andere bacterie.
Log in of Registreer om te reageren.