Over Longforum: wie zijn wij?

Benieuwd wie dit forum mogelijk maken? Maak kennis met de mensen die bijdragen aan het Longforum. Zo weet je precies wie je het beste kunt benaderen met jouw vraag.

Afbeelding

Moderatoren 

Momenteel zijn de volgende moderatoren actief op longforum: Gwendolyne, Marijke, Daniëlle, Jessica, Robert en Rahim. Zij zijn allen ervaringsdeskundigen met een longziekte. Zij zijn het eerste aanspreekpunt bij vragen en opmerkingen. De moderatoren zorgen voor overzicht en structuur binnen het forum en bewaken de positieve sfeer en een constructief verloop van de discussies. Bij handelingen in strijd met de huisregels of bij ander onrechtmatig of strafbaar handelen zijn de moderatoren gerechtigd in te grijpen. Bijvoorbeeld door een bericht of informatie uit een bericht te verwijderen of een deelnemer te waarschuwen of op non-actief te zetten. 

Samen met de community coördinator zijn de moderatoren actief om het forum levendig te houden en te laten groeien. Ook ideeën van deelnemers zijn natuurlijk van harte welkom. 

Community coördinator 

De community coördinator is werkzaam bij Longfonds en eindverantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het Longforum. Sanne Snoeijs is sinds november 2023 aangesteld als community coördinator en zorgt voor de verbinding van het forum met Longfonds als organisatie en informatiebron. Daarbij werkt ze nauw samen met de moderatoren. Heb je een vraag, een goed idee of wil je zelf moderator worden? Mail dan naar: sannesnoeijs@longfonds.nl 

Onze deskundigen

De medewerkers van de Longfonds Advieslijn kunnen helpen bij het begrijpen van informatie die te maken heeft met een longziekte. Heb je last van longproblemen of ervaar je uitdagingen met de zorg die je ontvangt? Je kan bijvoorbeeld terecht met vragen over expertisecentra en instanties zoals de gemeente, het UWV, je werkgever of verzekeraars. De advieslijn kan met je meedenken als je ergens tegenaan loopt. Ze zoeken naar mogelijke oplossingen of verwijzen je door naar een organisatie met meer kennis over jouw vraag. Ook helpen ze met praktische tips en beantwoorden we vragen over het dagelijks leven met een longziekte.

Heb je een medische vraag over je diagnose of behandelopties? Of een vraag over voeding, bewegen of medicatiegebruik? Onze deskundige longartsen, diëtist en longverpleegkundige beantwoorden vrijwillig je vragen. Zij doen dit in hun vrije tijd dus een antwoord kan soms wat langer op zich wachten (tot 2 weken). Let op: neem voor spoedeisende vragen altijd contact op met je eigen arts! 

Hieronder lees je welke deskundigen antwoord geven in de rubriek: Vraag het de deskundige | Longforum

Afbeelding
Luuk Willems

Arts Luuk Willems, Leids Universitair Medisch Centrum (zie foto)
"Ik heb lange tijd als longarts in het LUMC gewerkt. Mijn promotie onderzoek ging over COPD. Als longarts had ik de aandachtsgebieden onderwijs en opleiding, oncologie en moeilijke ingrepen op de operatiekamer met de bronchoscoop. Ik ben al die tijd als opleider van toekomstige longartsen ook allrounder gebleven. Ik vind het belangrijk om bij alle protocollen en richtlijnen veel aandacht te houden voor zorg op maat."

Diëtiste Lotte Bijker, UMCG, Centrum voor Revalidatie Beatrixoord
"Ik ben Lotte Bijker en Sinds 2019 ben werkzaam als diëtist bij UMCG, Centrum voor Revalidatie Beatrixoord. Hier werk ik onder andere op de afdeling longrevalidatie. Voordat ik bij het UMCG begon, heb ik in de eerste lijn als diëtist gewerkt. Op deze manier heb ik gewerkt met zowel longpatiënten die net een diagnose hebben gekregen, maar ook met longpatiënten in een verder stadium. Voeding is in deze doelgroep erg belangrijk voor het behouden van een goede kwaliteit van leven. Ik beantwoord graag je vraag over voeding."

Kinderarts Jolt Roukema, Radboud UMC Nijmegen
"Sinds 2011 werk ik als kinderarts in het Radboud UMC te Nijmegen. Binnen de afdeling kinderlongziekten ben ik betrokken bij het onderzoek naar een virtuele astmakliniek. Aan dit onderzoek, mede mogelijk gemaakt door het Longfonds, doen acht Nederlandse ziekenhuizen mee. Via de virtuele astmakliniek kunnen ouders en kinderen vragen stellen aan het behandelend team en houden we middels online vragenlijsten de astmacontrole in de gaten. In mijn dagelijkse werk stimuleer ik mensen om te bewegen en sporten. Zelf sport ik ook graag. Fietsen en roeien zijn mijn favorieten."

Longarts Serge van Wolferen, Zaans Medisch Centrum
"Ik ben sinds 2012 longarts in het Zaans Medisch Centrum. COPD en astma zijn mijn aandachtsgebieden. Het zijn aandoeningen waarbij vaak zorg nodig is, terwijl patiënten zich vaak bezwaard voelen de longarts of huisarts lastig te vallen. Het Zaans Medisch Centrum doet mee aan het Landelijk Transmuraal Zorgpad COPD, een project dat erop is gericht de zorg voor patiënten met COPD zo optimaal mogelijk in te richten, in samenwerking met huisartsen en thuiszorgorganisatie, zodat patiënten laagdrempelig de juiste zorg kunnen krijgen."

Longarts Bas Langeveld, Deventer ziekenhuis 
"Sinds 2012 werk ik als longarts in het Deventer ziekenhuis. Mijn aandachtsgebieden zijn astma en longembolieën. Bij de astma gaat mijn aandacht in het bijzonder uit naar ernstig astma, en de behandeling hiervan met biologicals. Verder heb ik in Deventer een nazorg-traject ontwikkeld voor het begeleiden van patiënten met aanhoudende klachten na longembolieën. Samen beslissen en een gezonde leefstijl/beweging spelen een belangrijke rol in mijn spreekkamer."

Longarts Martijn de Kruif, Zuyderland Medisch Centrum
"Ik ben sinds 2015 longarts in het Zuyderland Medisch Centrum. Astma, longfunctie, wetenschap, infecties en slaapgeneeskunde zijn mijn aandachtsgebieden. Mijn interesses zijn veelzijdig en ik probeer dan ook vanuit verschillende invalshoeken naar een probleemstelling te kijken. Daarbij is iedere patiënt anders en gaat op een andere manier met een longaandoening om. Ik ga graag de uitdaging aan om een probleem vanuit wetenschap proberen te duiden en dat te vertalen naar de individuele patiënt."

Apotheker Anne Leendertse
"Ik ben in Schotland opgeleid als ‘clinical pharmacist’, een apotheker die mensen behandeld met geneesmiddelen en dus voorschrijft. Daar heb ik in het ziekenhuis in de ouderenzorg gewerkt. In Nederland ben ik doctor geworden en werkte ik als universitair docent huisartsgeneeskunde. Helaas ben ik afgekeurd voor dit dagelijks werk door mijn longziekte maar ik denk nog graag mee in wetenschappelijk onderzoek en ontwikkel medisch onderwijs.

Ik ben beperkt door mijn ernstig astma en kom uit een familie met longziektes (astma, COPD en longfibrose). Voor de schone lucht ben ik verhuisd naar zee. Ik ben actief bij Longfonds en zet mij in om het leven van mensen met een longziekte beter te maken. Je kan mij vragen stellen over alles wat met geneesmiddelen te maken heeft". 

Verpleegkundig Longconsulent Miriam Hoogendijk Franciscus Gasthuis & Vlietland
"Ik ben Miriam Hoogendijk en sinds 2008 werkzaam als verpleegkundig longconsulent in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. In ons team van longconsulenten werken we nauw samen met verpleegkundig specialisten en longartsen. Ik begeleid en ondersteun mensen met hun longziekte. Omdat mensen verschillend zijn, ziet die begeleiding er voor iedereen anders uit. Samen kijken we naar de wensen met betrekking tot deze begeleiding. Ik probeer iets waardevols toe te voegen, gebruik makend van mijn ervaring en de nieuwste inzichten en behandelmogelijkheden. Sinds een jaar of acht ben ik betrokken bij het Longpunt Nieuwe Waterweg Noord/ Vlaardingen. Longpunt is de ontmoetingsplek die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners."