februari 2014 - Stoppen met roken door e-sigaret

04-02-2014 om 14:43 uur

Stoppen met roken door e-sigaret

De e-sigaret is een stuk minder schadelijk dan de normale sigaret, maar ook in de e-sigaret zijn schadelijke bestanddelen gevonden. Daarnaast valt de e-sigaret niet onder de Tabakswet, waardoor hij ontglipt aan het rookverbod in de publieke ruimte. Beiden zijn zorgelijk.

De e-sigaret kan een hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken. De ‘damper’ kan zelf het nicotinegehalte in de vulling afbouwen, waardoor het stoppen wellicht makkelijker wordt.
Toch kan het ook tot roken aanzetten. Jongeren worden verleid tot het kopen van een e-sigaret met trendy uitvoeringen en smaakjes. En zo kan een mogelijke nicotineverslaving ontstaan.

Tip:
Gebruik de e-sigaret alleen als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Hoe ga jij om met elektronische sigaretten? Helpt het jou te stoppen met roken? Heb jij er last van als mee-roker? Wat vind jij ervan dat jongeren ze kunnen kopen met trendy uitvoeringen en smaakjes?

03-03-2014 om 23:47 uur

Ik heb dertig jaar gerookt, grofweg twee pakjes per dag.
Heb meerdere serieuze stoppogingen ondernomen maar ben daar uiteindelijk nooit in geslaagd.

Medio 2013 kwam ik via een vriend in aanraking met de e-sigaret en heb dat ook maar eens geprobeerd, meer uit nieuwsgierigheid dan om ook maar meteen te stoppen met roken.

Tot op de dag van vandaag ben ik onthutst verbaasd: ik heb sindsdien (ruim zeven maanden geleden) nog slechts enkele 'normale' sigaretten gerookt, ook al had ik daar geheel toegang toe en 'mocht' dat ook van mezelf. Ik heb mezelf moeiteloos kunnen ontdoen van een jarenlange verslaving; de uitvinder van de e-sigaret verdient de nobelprijs voor de volksgezondheid!

Ofschoon...

Nee, helemaal vrij van de verslaving ben ik allicht niet. Ik heb nog steeds de nicotine en de 'handeling'. En er is nog veel onduidelijk rond e-roken. Ik geloof graag in de theorie dat nicotine even (beperkt) kwalijk is als cafeïne. Maar volledig zeker ben ik niet.

Waar ik wèl zeker van ben is dat ik geen teer en andere kankerverwekkende verbrandingsstoffen meer binnenkrijg. En van het feit dat ik me beter voel, er beter uit zie (iets aangekomen, dat wel...), meer proef en vooral meer ruik. Allemaal alsof ik geheel gestopt ben met roken.

En daarmee pure winst; de resterende vraagtekens zijn relatieve bijzaak.

Ondertussen echter word ik geconfronteerd met 'overheidsrapporten' (RIVM) en politieke besluitvorming die het e-roken positioneren als 'even erg' als normaal roken. Althans: het in ieder geval niet aandurven een duidelijk en eensluidend standpunt in te nemen. Dat is kwalijk. Want het zal wellicht anderen weerhouden van het roken af te komen.

Ik begrijp, en ondersteun, dat het een politieke zorg is dat we niet een nieuw genotsmiddel willen introduceren terwijl de lange termijn effecten daarvan niet duidelijk zijn. En dat we dus willen voorkomen dat jongeren gaan e-roken.

Maar ondertussen ben ik me er ook zeer bewust van dat e-roken voor de roker een geweldige uitkomst vormt en zal ik elke roker aanraden het tenminste te proberen.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:45 uur
Reactie op Hansv


Waar ik wèl zeker van ben is dat ik geen teer en andere kankerverwekkende verbrandingsstoffen meer binnenkrijg.



En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:53 uur
Reactie op abo


En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel.


welke kankerverwekkende stoffen zitten er dan in?

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:56 uur
Reactie op abo


En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.



Welke stoffen zitten er dan precies in de e-sigaret? Kan u dat concreet aangeven, met gemeten concentraties en dergelijke. Dit wordt wel voortdurend geroepen, maar alle onderzoeken tot nu toe geven aan dat in de damp uit een e-sigaret ongeveer net zoveel schadelijke stoffen zitten als in fruit. Dus als u over andere cijfers beschikt dan zou ik graag een bronvermelding zien en willen weten welke schadelijke stoffen behalve nicotine er dan nog meer in zit.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:59 uur
Reactie op abo


En juist deze gedachte is zo gevaarlijk. Want in de E-sigaret zitten die stoffen dus juist wel. En daarom vind ik de opkomst van de E-sigaret een gevaarlijke ontwikkeling, m.n. voor de jongeren die (nog) niet roken. Zie ook wat longartsen van het forum eerder al geschreven hebben als antwoord op vragen over de E-sigaret.


Gaan we het over een zeer oud feit hebben, over een zending door de FDA onderschepte vloeistof?
Naar ik meen een incident in 2008, en daarna nooit meer.
Bij de bekende fabrikanten van vloeistoffen word pharma grade gebruikt en voldoen aan de hoogste eisen.
Dat geld overigens ook voor de toegevoegde smaakstoffen.
Doe zelf eens wat onderzoek i.p.v. kreten van horen zeggen.
Noem die zogenaamde stoffen eens, die men meent gevonden te hebben, en naar verluid slecht zijn.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 00:52 uur

HansV, welkom op het forum. Super dat jij nu niet meer rookt dankzij de e-sigaret.
Ik ben al wat langer lid (nog niet zo heel lang) maar heb tot vandaag nog niets gepost.

Zelf ben ik 18 maanden geleden gestopt met roken door de e-sigaret. Ik vind e-sigaret eigenlijk een heel vervelend woord want het heeft niets met roken/verbranding te maken. Ik kan mijn stoppogingen niet meer tellen, niets lukte. Pleisters niet, kauwgom niet... en ondanks dat ik al vaak flink last had van mijn longen bleef ik toch naar die sigaret grijpen. Ik had in 2007 al eens een e-sigaret geprobeerd maar die systemen van toen presteerden slecht al kon ik toen redelijk van de analoge sigaretten afblijven. Ik besloot het dus nog een keer te proberen op deze manier en bingo, al 18 maanden rookvrij.
Nicotine ben ik nog steeds aan het afbouwen, ik doe het langzaam. Ik heb immers ook jaren gerookt.
Ik merk het voordeel voor mijn gezondheid goed. Ik denk dat ik na de eerste week al niet meer benauwd wakker werd, ik kon weer op mijn rechter zij gaan liggen als ik ging slapen, werd niet meer wakker op mijn rug met de armen boven mijn hoofd om meer lucht te krijgen.

Ook ik had gewoon toegang tot sigaretten, ze lagen gewoon in huis of naast de computer maar ze deden me niks meer. Heel vreemd, voor mij is de e-sigaret dus een godsgeschenk geweest. En ja, ik ben in de fout gegaan. Ik heb de eerste maanden nog wel eens een sigaret opgestoken omdat mijn hoofd me vertelde dat het zo lekker was. Niet dus... het smaakte totaal niet meer en ik verzoop ze keer op keer na een paar trekken onder de kraan. Het heeft een hele tijd geduurd voordat dat duiveltje uit mijn hoofd was ondanks dat ik verstandelijk wist dat het echt niet lekker was. Heel vreemd is dat. Ik heb mezelf echter toegesproken dat het geen fout was om er een op te steken, ik bekeek het anders. Niet je hebt er een gerookt, maar je hebt er al xxxx niet meer gerookt, wat veel positiever klonk en minder ontmoedigend. Voor mij werkte dit beter dan het gevoel van falen.

Over de schadelijke stoffen in de e-sigaret. Ik heb heel wat afgelezen de afgelopen maanden. Tot nu toe heb ik geen onderzoek kunnen vinden waaruit blijkt dat het me ziek zou maken. Natuurlijk is het niet natuurlijk om iets te inhaleren via je longen maar de concentraties van stoffen die aangetroffen werden in de damp kwamen of in uiterst lage concentraties voor of van nature ook in uitademingslucht.
Wat de lange termijneffecten zijn... het klinkt misschien heel gek als ik zeg dat ik dan heel graag 'proefkonijn' wil zijn.  Het lukte me eerder nooit te stoppen met roken en van roken weet iedereen onderhand wel hoe slecht dat uitpakt voor je lichaam. Vooralsnog zien de onderzoeken wat betreft de e-sigaret er niet al te beroerd uit dus ik neem die kans.

Nicotine is ook wel een zorg voor me vandaar het afbouwen maar een onderzoek van aan cardioloog liet zien dat het elektrisch roken bijzonder weinig doet met de samentrekkingen van je hart en met je bloeddruk, in tegenstelling tot roken.  Ik denk dat veel van de gezondheidseffecten van roken een gevolg zijn van de verbranding en alle additieven die in sigaretten zitten en niet perse met de nicotine te maken hebben. Just my 2 cents.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 11:22 uur

Ik ben na 30 jaar, 1 pakje halfzware shag per 2 dagen, na 1 keer de e-sigaret proberen van vrienden, gestopt met roken, zonder dat dit mijn intentie was. Voor de overstap natuurlijk wat internet onderzoek gedaan, en wat mij opviel is dat er heel veel onderzoeken (internationaal) zijn verricht door gerenommeerde universiteiten en wetenschappers die zeer positief uitvallen voor de e-sigaret. Voor zware rokers is wel van belang dat ze beginnen met een hoog aantal mg nicotine, vaak boven de 20 mg (wat nu juist verboden gaat worden). Tevens is er baanbrekend onderzoek geweest naar Nicotine, en blijkt helemaal niet zo slecht te zijn  als men tot nu toe dacht, heel veel slechte kwaliteiten die aan Nicotine zijn toegeschreven, blijken van andere stoffen te komen uit de sigaret. Wil je goed onderzoek lezen over e-sigaretten, kijk dan eens naar onderzoek van de gerenommeerde cardioloog Dr. Farsalinos.

En dat de e-sigaret jongeren aanzet tot roken, misschien de 1st generatie Look a like die naast de A-sigaretten in het schap ligt en geproduceerd wordt door de tabaksindustrie! De goede producten die echt werken, 2e en 3e generatie elektrische sigaret (die ze nu willen verbieden). Lijkt niet eens op een A-sigaret en een start setje kost al gauw zo'n 45 euro, dit is een bedrag wat veel kinderen c.q. jongeren niet zo maar hebben. De gevorderde e-sigaret kost rond de 100 euro! En smaakjes, ach ben 44 jaar en gek op smaakjes en niet alleen met e-roken, maar ook in mijn thee, ijs enz. enz. enz. en veel oudere volwassen e-rokers met mij!

Ik begrijp ook totaal niet dat het Longfonds niet achter dit levensreddend nieuwe product staat, wat niet ontwikkeld is door een grote industrie met hun eigen belangen, maar door rokers die een andere gezondere manier zochten om van de kankerverwekkende sigaret af te komen. En misschien is het dan wel niet de Utopia van het longfonds, maar dit is een product wat potentie heeft om heel veel levens van zwaar verslaafde rokers te reden, en alleen daarom zou het longfonds of iedereen die een dierbare heeft die zwaar rookt of inmiddels overleden is aan longkanker door roken, dit nieuwe product moeten steunen en promoten!

Op dit moment wordt het e-roken door de nieuwe regels van de EU, die economische belangen boven levens heeft gesteld, bijna de nek om gedraaid. Alstublieft verdiep je meer en beter in het e-roken en draag dit uit aan iedereen, zodat meer rokers stoppen!

Een EX-roker

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 12:35 uur

[quote author=Longfonds Advieslijn link=topic=12936162.msg448544#msg448544 date=1391521404]
Wat vind jij ervan dat jongeren ze kunnen kopen met trendy uitvoeringen en smaakjes?
[/quote]

Jongeren kunnen zoveel kopen met een trendy uitvoering en een lekker smaakje. En ook als ze het eigenlijk niet mogen kopen, zoals alcohol of sigaretten, weten ze toch wel manieren te vinden om er aan te komen. Daar hebben ze helemaal geen lekkere smaakjes voor nodig. Wie vindt zijn eerste sigaret lekker? Niemand toch, en toch gaan jongeren roken, niet omdat een sigaret een lekker smaakje heeft, maar om er bij te horen, om het gedrag van volwassenen te imiteren, dat is wat jongeren doen.

Ik kan mij voorstellen dat mensen schrikken als ze jongeren damp zien inhaleren en uitblazen uit een shishapen, omdat het op roken lijkt. Maar inplaats van in paniek te raken zouden wij ons eerst eens moeten afvragen wat er in die damp zit en hoe erg dat is. Een shishapen bevat namelijk veel minder schadelijke stoffen dan een flesje cola of een zak chips. Cola en populaire energiedrankjes staan stijf van de suikers en caffeine, terwijl in chips het levensgevaarlijke zout en kankerverwekkende stoffen blijken te zitten. Daarom denk ik dat jongeren hun geld beter kunnen uitgeven aan onschadelijke nepsigaretten dan zich vol proppen met koeken, repen, chips cola of Pret Boel.

En hoe reëel is de angst dat jongeren die een elektrische sigaret uitproberen daardoor tabak gaan roken?
Dat ligt eraan. Als de elektrische sigaret zonder nicotine lekkerder smaakt en goedkoper is dan een tabaksigaret, waarom zouden jongeren dan van een lekkere, goedkope en onschadelijke e-sigaret overstappen op een smerige, dure en ongezonde tabaksigaret? Zolang elektrisch roken aantrekkelijker is dan tabak roken is er geen enkele reden om bang te zijn dat gebruikers van een elektrische sigaret overstappen op tabak, dat gebeurt alleen als tabak goedkoper en lekkerder is dan een e-sigaret. Dankzij het opnemen van de e-sigaret in de tabakswet gaat dit nu gebeuren. Als jongeren voor € 6,- een pakje sigaretten kunnen kopen maar € 12,- moeten betalen voor een wegwerp e-sigaret met een smerig smaakje dan is de keus snel gemaakt, vooral als ze zich door de anti-rooklobby wijs hebben laten maken dat die e-sigaret ook ongezond zou zijn.

Dus als de anti-rook sekte zijn zin krijgt en de elektrische sigaret geen lekkere smaakjes meer mag hebben en duurder moet worden dan een tabaksigaret, tja, dan drijven wij onze jongeren weer terug in de handen van de tabaksindustrie en hoeft de overheid voorlopig niet te vrezen dat ze geen tabaksaccijnsen meer kunnen incasseren. Daarom is het opnemen van de e-sigaret in de tabakswet ook de grootste politieke blunder van deze eeuw.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:07 uur

Ik ben sinds begin september 2013 een damper. Ik was nieuwsgierig geworden door een artikel in het AD over elektrisch roken. Ik rookte al decennia zware sjek en mijn vrouw Gauloises blondes.

We waren bij de eerste haal beide om, dit was precies wat we zochten om te stoppen met roken. Kijk, rokers willen geen pleisters plakken of kauwgom kauwen, we zijn niet verslaafd aan pleisters plakken of kauwgom kauwen namelijk, we zijn verslaafd aan inhaleren.

We waren niet van plan te stoppen, waarom, we zijn eind dertig, nergens last van, geen noodzaak dus (behalve het knagende gevoel bij elke peuk) en toch zijn we sinds de eerste haal van dit apparaat om. Geen sigaretten meer in dit huis, geen sjek, niets. Het smaakt zelfs niet meer.

De smaakjes zijn fantastisch bij dit apparaat, chocola, appeltaart, noem het maar op en het kan. Geen gewichtstoename door stoppen, want je snoept door te dampen. Bij een biertje een muffe tabakssmaak, overdag een heerlijk koekje erbij, een chocolade pindarots dampen, het kan gewoon.

Ik ben van beroep specialist luchtmetingen (emissiemonitoring en arbeidshygiëne) en heb verstand van TLV en MAC waarden, ik heb dan ook een reactie gemaakt op de RIVM factsheet waar ik de gevonden gehalten uit de diverse onderzoeken uit d RIVM sheet heb uitgezet tegen de door de overheid (SER) veilig geachte waarden. Die sheet is te downloaden bij Acvoda.

Ik heb een eerlijk vergelijk gemaakt, toch wordt dit document doodgezwegen en dat is jammer, als ik deze stoffen 8 uur lang gedurende een arbeidsleven mag inademen, waarom dan niet als hobby?

Wat heeft de politici bezield om dit onder de tabakswet te scharen? Dit is eeuwig zonde, hiermee ontneemt men rokers de kans om op hun manier over te stappen op een alternatief dat minder schadelijk is voor hun en hun omgeving.

Hoe kan het zijn dat de vloeistoffen kindveilig moeten zijn, maar pakjes sigaretten niet? Wat is dit voor een wetgeving? Waar is het verstand gebleven?

Ik ben diep bedroefd over deze gang van zaken.

Login of registreer om te reageren
04-03-2014 om 21:31 uur

Ik heb 45 jaar gerookt en sinds 8,5 maand noem ik me "damper".
Enige tijd geleden rekende ik voor de fun uit, dat ik in mijn leven zo'n 450 KG tabak
weg gepaft heb.
Das overigens geen echte fun, maar ziekelijk gedrag waar je heel moeilijk van af komt.
En met een chronische bronchitis serieus ziekelijk.
Tot 5x per jaar aan de antibiotica en de puffers, en regelmatig een longontsteking erbij.

Toen kwam het moment dat een kennis me aan een vreemd apparaat liet lurken,
dat een damper heette.
Dit ding zou net als een sigaret aanvoelen/smaken, en je zou geen zin meer in roken hebben.
En verrek, het klopte nog ook.
Mijn vrouw, die nog een graadje erger was met roken, keek al even verbaasd als ik.
Ze zei, als er iets is wat roken kan vervangen, dan is het dit.

We hebben een startset aangeschaft met vloeistoffen, en ik was binnen 30 minuten helemaal om.
Mijn vrouw was na 3 dagen volledig van het roken af.
We hebben ons enorm verdiept in de materie dampen, en ook over de zogenaamde schadelijkheid van stoffen.
Hier zijn reeds diverse onderzoeken naar geweest, en buiten de nicotine zitten er geen slechte stoffen in.
Er bestaat ook een heus dampforum met meer dan 6000 overtuigde leden.

Overigens ben ik volledig tabak vrij, maar nog belangrijker, ook medicijnvrij.
Geen kuchje meer, geen ochtendrammel met troep in de wasbak.
Meer smaak en geur terug gekregen, en een pluim van mijn longarts.
Maar nu schijnt de wetgeving ons op Europees niveau de nek om te willen draaien.
Het geld van de tabaksindustrie blijkt sterker te zijn, dan het "gezonde" verstand van de politiek.
We worden betuttelt en moeten enorme beperkingen ondergaan.

Iets wat een gezonde oplossing had moeten zijn, om te stoppen met roken, word ons moeilijk gemaakt.
Het gepeupel heeft weer eens niks te vertellen en word klein gehouden.
Big Tobacco lijkt de strijd te winnen, want zij hebben het geld om te lobbyen.
Maar deze jongens vergeten 1 ding, wij dampers laten ons niet meer verdringen.
Sinds wij van hun rommel af zijn, bepalen wij onze eigen keuzes.

En wat betreft de politiek, fijn dat jullie aan het grote geld dachten, en niet aan de mensen.
Economie schijnt veel belangrijker te zijn dan onze gezondheid.
O jee, de gezondheids industrie krijgt ook minder inkomsten door die dampers.
Jaja, een weloverwogen besluit, waarvoor dank (NOT).
Maar ondanks jullie heb ik toch mijn gezondheid terug, en die laat ik me ook niet meer afpakken.

Voor de liefhebbers is er ook een serieuze stichting, die voor de belangen van de dampers opkomt.
Geheel belangeloos zetten zij zich in voor ONS.
Ze heten ACVODA, en zijn zeer goed bezig.

Login of registreer om te reageren