Longfonds mede verantwoordelijk voor veranderde vergoeding fysio bij COPD in 2019

Lia53Lia53 Gebruiker
edited september 2018 in COPD algemeen
Klopt het dat het longfonds mee aan de basis staat van de nieuwe fysiovergoedingen voor mensen met copd??
Zo ja dan zeg ik vandaag mij lidmaatschap nog op!!!!!!
Ga naar laatste reactie«137

Reacties

 • StefanieStefanie Gebruiker
  Ja dat klopt. Als je op de site van longfonds bij zoeken fysiotherapie invult zie je een artikel waarin staat dat het longfonds zich daar jaren lang voor heeft ingespannen enz...
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  Jij zegt het alsof we er blij mee moeten zijn.
  Ik mag in 2019 nog 72x onder begeleiding sporten, terwijl ik nu 104x mag. En dan als de zorgverzekeraar mij gunstig gezind is mag ik in 2020 ook 72x, zoniet dan mag ik maar 52x.
  Omdat ze zeggen dat niet aangetoond is dat fysiotherapie helpt (even kort door de bocht, ze gebruiken mooiere woorden).
  Dan kunnen ze de inhalatiemedicatie ook wel op de bon doen, die maakt ook niet beter.
  Maar zowel fysio sport als inhaleren van medicatie maakt het leven met deze kl... ziekte een beetje draaglijker.
  Dus ik ben niet blij.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  #3 edited september 2018
  Ik zeg helemaal niets over wel of niet blij zijn!! Jij vraagt of het klopt en ik zeg ja dat klopt en verwijs naar de site. Niet meer en niet minder!! Wat je zegt dat het is omdat niet bewezen is dat fysio helpt is niet waar!! De reden is dat die eerste 20x in het basispakket komen! De ene zal er blij om zijn en een ander niet. Mijn mening heb ik in tegenstelling tot wat je beweert helemaal niet gegeven.
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  Sorry Stefanie, maar ik beweer toch niet dat jij jouw mening hebt gegeven???
  Maar ik geef mijn mening wel en ik denk ook dat er vele lotgenoten niet blij mee zijn, ik zal morgen, het door jouw bedoelde, artikel even lezen, dank je.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Je kan toch nog wel net zo vaak blijven sporten alleen heb je dan één keer per week begeleiding vergoed en de andere keer niet. Ik betaal al het begeleid sporten zelf want dat wordt met astma helemaal niet vergoed.
 • StefanieStefanie Gebruiker
  Dat is zo Daantje. Sporten kan elke dag en dat kan tot op zekere hoogte ook wel zonder begeleiding. In een sportschool of thuis e.e.a. aanschaffen....
 • daysydaysy Gebruiker
  Hoi Lia 53
  Het longfonds heeft de belangen niet goed behartigd en is in maart al akkoord gegaan met de wet maximalisering fysiotherapie 2019. Aan de wet kun je niets meer veranderen wel over de eventuele inhoud het longartsencolectief niet te verwarren met het longfonds heeft verzocht de maximalisering te schrappen. Het is ook in het rapport niet terug te vinden waarom en waardoor van alle longziekte de COPD eruit gehaald is en dan komt het geld om de hoek kijken en het blijkt alleen een ordinaire bezuiniging te zijn. Ben er zelf heel druk mee heb bezwaar aangetekend bij de politiek en het zorginstituut die de minister advies geeft. Het is heel triest dat het longfonds de belangen zo slecht vertegenwoordigd heeft ze hadden via de sociale media om steun kunnen vragen hebben ze helaas nagelaten ben ook heel erg teleurgesteld maar ik geef nog niet op
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  @daysy , Dank je wel dat je de moeite neemt om dit uit te leggen.
  Fijn dat het longartsencollectief zich er ook mee bemoeit. Ik snapte echt niet hoe het longfonds hier zo de plank mis heeft kunnen slaan. Hopelijk valt er nog iets te redden, ik wens je wijsheid!
 • daysydaysy Gebruiker
  Lia 53 graag gedaan en wijsheid dat heb je wel nodig in deze wereld en als dit doorgaat is het voor ontzettend veel mensen een hard gelach en kunnen zei niet meer naar de fysio en de sportschool is in het begin misschien wel een optie maar verder echt niet de fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd.
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  @Daantje, jammer dat het voor mensen met astma niet hetzelfde geregeld is dan voor mensen met copd. Ik merk het echt als ik bv door een exacerbatie een of twee weken niet kan, dan neemt de spierkracht al af.
  Als ik geen bijstanduitkering had, zou ik dat misschien ook wel gaan doen, de tweede keer uit eigen portemonnee betalen, maar dat gaat niet lukken.
 • AlphaAlpha Gebruiker
  In plaats van naar de fysio gaan kunnen we straks naar het ziekenhuis!
 • ballingballing Gebruiker
  Alpha schreef: »
  In plaats van naar de fysio gaan kunnen we straks naar het ziekenhuis!

  En dat is dan ook precies de bedoeling:
  Meer en duurdere zorgvraag, meer omzet, meer winst (voor de zorgindustrie dan).
  Voor de burger betekend het: Meer premie en belasting betalen.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik denk dat ze geen zkhs opname bedoelt maar sporten onder begeleiding van fysio in zkhs.
  Ik heb al meer gehoord dat dit vanaf nu wordt aangeboden door de longarts om vanaf volg. Jaar in het zkhs te sporten onder begeleiding, dan valt het onder de basisverzekering.
  Schijnbaar zijn de longartsen niet blij met de verandering vd vergoedingen.

 • ballingballing Gebruiker
  goudvisje schreef: »
  Ik denk dat ze geen zkhs opname bedoelt maar sporten onder begeleiding van fysio in zkhs.
  Ik heb al meer gehoord dat dit vanaf nu wordt aangeboden door de longarts om vanaf volg. Jaar in het zkhs te sporten onder begeleiding, dan valt het onder de basisverzekering.
  Schijnbaar zijn de longartsen niet blij met de verandering vd vergoedingen.

  Maar ziekenhuizen zullen dat echt niet goedkoper doen dan de reguliere fysio-praktijk.
  Het zal dus duurder worden. Zowel voor de zorgverzekering (hogere premie!) als voor de patiënt (extra vervoer naar verderaf gelegen ziekenhuis).
  Het zal dus zorgen voor extra kosten voor de burger en meer omzet, werkgelegenheid en winst voor de gezondheidsindustrie.
  Deze spelletjes worden op elk mogelijk denkbaar terrein door de verschillende kartels gespeeld en heeft als doel zoveel mogelijk geld en vermogen uit de samenleving te trekken. Totdat vele niet eens meer geld hebben om te eten. En dan barst de bom!
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  @goudvisje
  Of je nu in het ziekenhuis gaat sporten of bij de fysio, volgend jaar gaan de eerste 20 behandelingen hoe dan ook uit de basisverzekering.
  Het gaat om het totaal aantal keren dat je vanaf 2019 mag sporten onder begeleiding.
  Even mijn eigen situatie, ik ga nu 2x pw, dus 104 x per jaar, vanaf 2019 mag ik nog maar 72x en als ik dan voldoe aan eisen (die nu nog niet bekend zijn) mag ik misschien in 2020 ook 72 x, maar voldoe ik niet aan de eisen mag ik nog maar 52x.
  Als mensen met copd minder gaan sporten (bewegen) gaat dit waarschijnlijk wel ten koste van onze conditie en is het niet ondenkbaar dat meer copd patiënten eerder ziek zullen worden en dus opgenomen moeten worden.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  @Lia53 ik ken het verhaal, heb zelf nl ook copd 4.
  Wat ik heb gehoord en bedoel ;is dat doordat de regeling en aantal keren gaat veranderen is bij een aantal mensen in mijn woonplaats al door de longarts geopperd om in het zkhs te sporten,er werd zelfs aangeboden om 4 x per week te komen.
  T schijnt dat ze dan de nieuwe regeling kunnen ontlopen, hoe het zit en werkt weet ik niet maar ik heb het van een hele groep copd patienten gehoord die nu bij een fysio praktijk sporten en dit vanaf 2019 ook werkelijk gaan doen.
  Misschien wordt het dan geboekt onder revalidatie? Weet er niet alles van.
  De longartsen hier althans, zijn t niet met de nieuwe regels eens vandaar.
  Dit is wat ik gehoord hebt van andere copd patienten, is geen wijsheid van mijzelf :)

  @balling, ben het met je eens dat dit alleen maar meer kost, het is alleen maar ontduiken aan de nieuwe regeling, de kosten worden hoe dan ook gemaakt, is t niet van ene pot dan vd andere.
 • Lia53Lia53 Gebruiker
  Oke @goudvisje , dank je voor de toelichting.
 • ballingballing Gebruiker
  goudvisje schreef: »
  De longartsen hier althans, zijn t niet met de nieuwe regels eens vandaar.

  Terwijl het Longfonds bij het overleg over de wijziging aan tafel zat en met de veranderingen heeft ingestemd.
  Wonderlijk, toch?

 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ja dat begrijp ik ook niet en weet er ook niet t fijne van.
  Veel longartsen zijn er in ieder geval niet blij mee ivm meer zkhs opnames is de toekomst.
 • daysydaysy Gebruiker
  Het is inderdaad triest maar wel fijn dat de longartsen in de ziekenhuizen dit gaan oppakken zodat de mensen die het nodig hebben niet verstoken blijven van goede fysiotherapie en bovenal om uit het ziekenhuis te blijven. Er is wel enige beweging richting het zorginstituut die advies uitbrengt aan de minister vanuit het genootschap voor fysiotherapie maar veranderingen zouden pas plaats kunnen vinden voor 2020. Op hoop van zegen en inderdaad heel triest dat het longfonds onze belangen niet goed beschermd hebben.
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Ik denk ook dat de longartsen die dit aanbieden hopen dat hierdoor het over een aantal jaren weer terug gedraaid wordt.
  Ik vond het (wat ik gehoord heb, zelf nog niet aangeboden gekregen) een goede actie.
  Voor mij is 4 x per week naar t zkhs gaan te belastend ivm vervoer, vooral in de winter ga ik liever niet lang weg op mn scootmobiel, ik los het op door 1x per week naar de fysio te gaan, als ik niet meer keren vergoed krijg ,en 2 a 3 x per week thuis te sporten.
 • ballingballing Gebruiker
  #22 edited oktober 2018
  Mijn ziekenhuis ligt op 18 km afstand.
  Mocht het mij aangeboden worden, hoe zit het dan met de vervoerskosten?
  Moet ik dat zelf betalen of zit dat in de basisverzekering?
  Nog afgezien van de tijd die je er mee kwijt bent.
  Mijn fysio is op loopafstand zo ongeveer op het einde van de straat.

  Leuk bedacht van die longartsen maar in de praktijk komt het er op neer dat je longfysio voor een grote groep mensen onbereikbaar maakt. Over zo'n maatregel is dus goed nagedacht. Het resultaat is minder zorgvraag en dat is precies wat de bedoeling is. Hoe het verder de patiënten vergaat is niet van belang zolang de financiële cijfertjes maar kloppen en de minister dat op z'n borst kan blijven doen.
  Zo zullen we binnenkort wel weer horen dat de bonussen en salarissen van de zorgbobo's zijn gestegen.
 • daysydaysy Gebruiker
  @balling je kunt de vervoerkosten vergoed krijgen via je zorgverzekeraar, er kunnen aanvullende voorwaarden zijn.
  Dat de longartsen naarstig op zoek zijn naar een oplossing is prijzenswaardig en ook meedenken met hun patiënten. Het is bijna onze voltallige volksvertegenwoordigers die voor deze wet gestemd hebben, CDA, PvdA, VVD, groen links, D’66, Christen Unie, SGP het is te gek gewoon.
 • ballingballing Gebruiker
  #24 edited oktober 2018
  @daysy
  Mijn fysiotherapeut zit in het landelijk bestuur van het Kngf en die zegt dat het nog maar de vraag is of die hele maatregel doorgaat.
  Van de actie van (sommige?) longartsen is bij hen niets bekend.

  Je vergeet overigens de PVV als grootste oppositiepartij. Hoe hebben die gestemd?
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Nou zou mooi zijn als die maatregel niet door zou gaan.
  Hopen we daar maar op.
  Het is ook geen landelijke actie van longartsen, er zijn hier in mijn woonplaats een paar longartsen die dit aanbieden.
 • daysydaysy Gebruiker
  @ balling inderdaad heb ik even nagekeken de PVV en Denk hebben tegen de maatregel gestemd, en inderdaad zit er nu een beetje beweging in en ze hopen dat er iets veranderd maar zijn bang dat dit pas in zou kunnen gaan in 2020.
  @ goudvisje in navolging zijn er veel longartsen die proberen er een oplossing voor te vinden.
 • ballingballing Gebruiker
  @daysy
  Ik had al zo'n vermoedde. Overigens FvD stemde ook tegen.
  Dank voor de inzet en info.
 • daysydaysy Gebruiker
  @Balling ik weet niet of het allemaal lukt maar heb vandaag mijn transplantatiearts gesproken en het probleem voorgelegd, die was erg geschrokken en hadden eigenlijk geen idee dat dit zo’n grote impact had. Ik heb nu afgesproken alle correspondentie te overleggen en wat er bekend is door te geven. Het hoofd van het ziekenhuis gaat er mee aan de slag en hoopt de andere ziekenhuizen ook mee te krijgen om een grotere vuist te maken
 • ballingballing Gebruiker
  @daysy
  Da's mooi nieuws als het de ziekenhuizen lukt dit mallotige beleid van tafel te krijgen.
  Ik verbaas me wel over het feit dat dit in specialistische kringen niet bekend is, dat er zo aan de poten van de stoel van de gezondheidszorg wordt gezaagd.
  Succes en houdt ins op de hoogte.
 • daysydaysy Gebruiker
  @ balling er zijn longartsen betrokken geweest bij de gesprekken die hebben echt heel erg bezwaar gemaakt wat ook terug te vinden is in het rapport. Net als bij vele fysiotherapeuten is de regeling ook onbekend cq onduidelijk. Maar er is een opening alle betrokken participanten in het overleg kunnen nu aangeven waarom het noodzakelijk is dat er 2 x in de week longfysio noodzakelijk is en dat de aantal behandelingen voorgeschreven worden door de specialisten. Wellicht dat er een overgangs jaar komt
Log in of Registreer om te reageren.