Familie houdt vaak orgaandonatie tegen
24-03-2007 om 19:50 uurHet aantal orgaandonoren zou aanzienlijk groter zijn als familieleden van overledenen toestemming voor orgaandonatie zouden geven. In bijna driekwart van de gevallen zien artsen af van het gebruik van organen omdat de nabestaanden bezwaar maken.
Dat blijkt uit een onderzoek dat medewerkers van de Nederlandse Transplantatie Stichting en professor A. Hoitsma van de Radboud Universiteit in Nijmegen deze week in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceren.
Zij onderzochten hoeveel van de 5880 mensen die in de jaren 2001 tot en met 2004 op 52 afdelingen intensieve zorg van dertig Nederlandse ziekenhuizen waren overleden, als orgaandonor in aanmerking kwamen en van hoeveel van hen organen zijn gebruikt.
Van de 5880 overledenen waren er maximaal 386 (6,6 procent) potentiële donoren. De overigen vielen af, bijvoorbeeld omdat zij te oud waren. Slechts 113 (1,9 procent) hadden daadwerkelijk hun organen afgestaan.
Van de overigen had slechts een klein deel in het Donorregister laten opnemen dat zij hun organen niet wilden doneren. Daardoor kwam in veel gevallen de beslissing bij de nabestaanden terecht. Van alle gesprekken met familieleden resulteerde 59 procent in een afwijzing van donorschap.
Nederland kent sinds 1998 de Wet op de Orgaandonatie. Het uitgangspunt daarvan is dat artsen alleen organen mogen wegnemen als de overledene daar bij leven toestemming voor heeft gegeven of als de nabestaanden daarmee instemmen.
Het aantal donoren is de afgelopen tien jaar met circa tweehonderd per jaar vrijwel gelijk gebleven. De wachttijd voor een orgaantransplantatie is daardoor zeer lang. In 2004 stierven 160 mensen, terwijl zij op de wachtlijst voor bijvoorbeeld een nieuwe nier stonden.
Bron: De Stentor
het is en blijft een lastig onderwerp..... vooral als je over een ander moet beslissen... erg moeilijk.. Toch denk ik dat ik JA zou zeggen. Vooral omdat ik in de zorg werk. En weet hoe belangrijk nieren zijn. Maar het kan ook dat JUIST mensen die in de zorg werken er moeite mee hebben. het heeft met allerlei factoren te maken... Geloofsovertuiging. Enz enz enz...
tja kan het wel begrijpen hoor
ik denk dat als je er zelf mee te maken krijgt je er ook anders over gaat denken :Y
ik ben zelf donor ,dat is ook bij iedereen bekent
ja ik ook het is zooo moeilijk... je staat dan toch voor de keuze om iemand leven te beeindigen eigenlijk.. want iemand word dan vaak kunstmatig in leven gehouden
een nichtje van ons heeft op de lijst van eorotransplant gestaan
voor een ruilhart ,de gedachte is best rot natuurlijk dat er eerst iemand dood moet gaan zodat jij geholpen kunt worden
Dat is het ook..... Maarja....
Een lastig onderwerp waarover ik absoluut géén discussie ga voeren met mensen die hun organen niet willen afstaan (maar wél willen ontvangen) aangezien ik dan wellicht gevoed door emoties zou reageren.
Ik stel alles van mijzelf beschikbaar en dit geldt eveneens voor mijn ouders. Het weigeren zodra mijn vader, moeder of ikzelf overlijd zal niet eens iets zijn wat in ons opkomt. Dat er momenteel zo weinig orgaandonoren zijn vind ik overigens uitermate bedroefend en zelfs storend!
Ja inderdaad maar mark er zijn natuurlijk ook mensen ( volgensmij gereformeerd zeggen als het niet zo is hoor want ik ben erg geinteresseerd ) die vanuit hun geloof dat niet doen.... misschien ook wle niet ontvangen. ben eigenlijk wel benieuwd.
Hier corrigeer ik je hoor Inge
Wij zijn gereformaard en absoluut niet tegen orgaan donatie.
Er is een religie waar dat wel het geval is en die weigeren ook medische ingrepen(bv. bloedtransfusies enz). maar welke religie dat is weet ik echt niet...
Jehovah's getuigen zijn iig tegen het ontvangen van bloedtransfusies en organen van anderen.
Ik dacht al dat het de Jehova's waren maar ik twijfelde dus vandaar dat ik het hier niet noemde
Paginering