Voedselallergiën...........hoe kom je erachter en hoe los je het op???
18-10-2013 om 20:53 uurBeste mensen,
Ben al jaren aan de sukkel met allerlei vage klachten, waar volgens mij allergien achter zitten.
Heb al verschillende keren bloedtesten laten doen, dan kwamen er dingen uit al pollen en bep bomen(eik de ergste soort).
Wel weet ik zeker niet tegen latex te kunnen, tijdens mijn werk kan ik de handschoenen niet verdragen. Heb vaak opvlammend eczeem, na dragen handschoenen gelijk prijs! Gebruik nu vinyl handschoenen.
Ben in februari geopereerd, had een abces in mijn hand. Was een spoedoperatie ivm optrekkende inf en mogelijk bloedvergiftiging. Door de pijn enz was ik niet zo helder, waardoor ik niet aan latex heb gedacht. Ook de tijd na de ok niet, was allergisch voor amoxy en moest de kuur(4wkn) afmaken met antihistamine. Heb ondertussen wel 10 dagen met latex drain in mijn hand gelopen, dom dom!
Kan het zijn dat mijn lijf daarom sinds die tijd helemaal van slag is? Zo ja, wat kan je daar aan doen??
Verder las ik een topic over sulfiet................ Als je niet tegen sulfiet kunt krijg je dan blaren in je mond/ branderige tong en verhemelte? Eigenlijk voel ik bepaalde producten mijn hele lijf door gaan. Branderig gevoel in slokdarm, maagzuur, buikpijn...............
Wat een zoektocht kan je eten toch worden! Eet al maanden geen aardappels en brood, kan er gewoon niet tegen. Van aardappels schillen zonder handschoenen aan, krijg ik een soort eczeem. Wel weer anders dan ik altijd heb, meer wittige vochtbultjes die enorm jeuken.
Verder geen tropisch fruit, appels, peren, tarwe/gluten, melk, garnalen. En producten waar dat inzit.
Was twee weken geleden bij longarts vanwege verergering astma, en heb om testen gevraagd. Inhalatie en voedsel, maar daar komt gewoon niets uit! Zit dit dan tussen mijn oren? Heb om die reden een maand geleden gestart met gewoon eten, toen ging de astma opspelen. Het is net een cirkeltje, maar waar is het einde en kan spring ik eruit?
Wie heeft er tips wat te doen? Heb hier en daar wel gelezen dat er meerdere mensen zijn met dit soort klachten, mogelijk heeft iemand ondertussen al antwoorden op de vragen?
Het sulfiet verhaal klink bekend, ga er toch eens mee aan de slag.
Het is een heel verhaal geworden, bedankt voor het lezen! Een antwoord voor mij is mogelijk gelijk een oplossing voor mijn zoontje van 5 jaar. Hij sukkelt toch ook zo met het eten, zelfde verschijnselen als ik zelf. Alleen heeft hij vaak diarree en ikzelf heb last van obstipatie.
Hopelijk tot horens!!
Groetjes Milly
Hoi Milly,
Wat naar dat je lichaam zo van slag is.
Allergieën zijn vaak lastig op te sporen, want ook al komt er niks uit de bloed- of huidtest, toch kan je lichaam verkeerd erop reageren.
Vervelend dat jij zulke 'vage' klachten hebt, niet zo uitgesproken bedoel ik. Ik zelf heb ook voedingsallergieën, maar ik weet meestal wel als het niet goed gaat: ik krijg het plotseling benauwd, jeuk, rode plekken, dikke lippen, moeilijk slikken etc. Dat zijn directe klachten, die echt binnen 10 minuten ontstaan. Voor mij is het dus niet zo heel lastig. Kan je op jouw vragen dus helaas geen antwoord geven, daar heb ik geen ervaring mee...
hoop dat het inmiddels met je hand beter gaat!
Groetjes
Heb je wel eens gehoord van kruisallergie? Daar kan je last van hebben zonder dat je er positief op test. Bij latex kan je een kruisallergie hebben voor bijvoorbeeld kiwi en aardappel en ook bepaalde boompollen geven kruisallergieën. Wellicht kan dat jouw klachten verklaren. Wat bij kruisallergieën goed is om te weten is dat het wel klachten kan veroorzaken maar dat het over het algemeen niet gevaarlijk is als je het wel eet, het kan natuurlijk wel vervelend zijn dus of je het vermijdt, is dan aan jezelf. Ik heb bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt en een kruisallergie voor garnaal.
Hi Milly,
Welkom op het longforum.
Het kan idd zijn dat je last hebt van kruisallergien. Eliminatie dieet kan ook helpen, maar dat moet wel onder begeleiding van een dietist.
Beterschap!
Groetjes bioloogje
@daantje Heb gekeken bij kruisallergien en idd bij latex staat daar zowaar dus veel voedsel wat bij mij direct reactie geeft. Kiwi, banaan, tomaat, aardappel. Bij pollen staan peren en appels. Ik vind dit echt ongelooflijk. Geen enkele dokter heeft dit ooit verteld!
Nu vroeg ik me af, als je op je huid reageert met eczeem/ galbulten is dat een andere soort allergie dan pijnlijke mond enz?
Verder vraag ik me ook af, of je op den duur geen tekorten aan bep vitaminen enz krijgt als je al langer geen melk (wel rijstmelk voor calcium), tarwe en aardappels en producten daarvan eet. Ik bedoel, ons maal bestaat hoofdzakelijk toch uit dat voedsel.
Bedankt voor de reacties, het wordt me al wat duidelijker.
Milly
Je kan eens googelen op soorten allergie want hoe dat zit weet ik niet precies. Wat betreft vitaminetekorten moet je bij je huisarts of een diëtist zijn maar het is wel goed om dat na te vragen dus wel doen hoor!
@ Daantje. Zal dan idd binnenkort een afspraak maken bij de ha. Was eerder ook al wezen vragen of ik niet naar dietist mocht, maar ha wilde allergien prikken. Ze zei als je geen allergien hebt heeft dat geen zin. Er kwam toen niets uit, dus bleef het daarbij. Maar de klachten blijven wel, ga het nog eens proberen. Kun je ook zonder verwijzing naar dietist?
@edelweis. Ja, ik vind mijn klachten vaag. Zo heb ik altijd veel spierpijn/gewrichtspijn als ik melk en tarweproducten gebruik. Bij beide afzonderlijk, melk geeft ergste klachten. Melk vlamt ook eczeem op. Van tarweproducten heb ik juist veel buikpijn.
Soms heb ik ook het gevoel dat ik helemaal niet goed wordt, mijn hart gaat dan als een razende te keer terwijl ik het gevoel heb dat flauwval, ben dan ook misselijk. Ga dan maar liggen, poosje slapen en dan ist over. Ook ben ik dan erg moe, voor mijn gevoel tot spugens toe. Klinkt een beetje raar, maar het is echt erg vervelend. Dit heb ik alleen van melk.
Herkent iemand dat?
Ja ik, jaren geleden na een etentje bij de chinees. Doodziek was ik. En later breidde zich dat uit naar bijv. een diepvriespizza, geen idee wat daar in zit?
Als ik zelf een pizza maak met nagenoeg dezelfde ingrediënten (tomatensaus, kaas, ananas, ham of cervelaat) heb ik het niet.
Ik kijk sowieso uit met eten buiten de deur, ik neem dan meestal een eenvoudig menuutje, biefstukje of varkenshaasje naturel, gebakken aardappeltjes of frietjes en simpele groenten.
Pijnboompitten, alle noten, zijn voor mij taboe.
Mijn broer had een dergelijke aanval (in het vliegtuig) na het eten van een garnalenslaatje. Hij heeft het nooit meer durven eten. Het was heel griezelig om zo ziek te zijn als je op 10 km hoogte boven de oceaan vliegt.
Ha Thirza,
Bij chinees eten zou het het zout kunnen zijn dat de chinezen veel gebruiken: ve-tsin. Hier zijn veel mensen allergisch voor (ik zelf niet). Maar of dat ook in diepvriespizza zit?? Het is echt een heel gepuzzel he? Sterkte!
Je mag vrij naar een dietiste, daar heb je geen huisarts voor nodig (maar vaak is t wel fijn om de arts op de hoogte te stellen.
Wil je een dietiste voor je voedselallergieen? zoek dan een met extra kennis van voedsel allergie. dat hebben ze namelijk niet allemaal even veel.
Hoi Edelweiss, ja daar ben ik inmiddels ook achter en dat de ene chinees hier heel royaal mee is en de ander het nauwelijks gebruikt.
Ook het beruchte natriumglatamaat(glutaminaat) een smaakversterker, is berucht, dat zit ook in allerlei pakjes en zakjes, soepen, sauzen. Die mijd ik ook.
Het is soms zeker een heel gepuzzel.
Paginering