spirometrie begrijpen

07-01-2022 om 11:54 uur

Ik zit nog eens naar mijn spirometrie te kijken en probeer hem te begrijpen en dat lukt aardig op een paar dingen na:

- Mijn FEV1 (1 sec lucht) is 4,69 en FVC (totale lucht) is 7,11. Dit zorgt voor een FEV1/FVC van 66% en dit is te laag. Drempelwaarde is 70%

- Na puffer: Mijn FEV1 (1 sec lucht) is 4,95 en FVC (totale lucht) is 7,03. Dit zorgt voor een FEV1/FVC van 70% : op de drempelwaarde. Mijn verbetering is echter maar 4% en dit wijst op COPD.

Echter mijn FVC1 is erg goed tov voorspelling dus gelukkig wel klasse 1 dan.


Maar nu komen de vragen: Als ik dan vervolgens kijk naar mijn voorspellingen. Dan zit mijn FEV1 op 100% en mijn FVC op 123% en ook na puffer zit ik op FEV1 van 106% en een FVC van 121%. Mijn inziens zegt dit dan weer dat de waardes helemaal niet verkeerd zijn alleen de verhouding is niet goed blijkbaar.

Zelfs dus als ik mezelf dus niet tot het uiterste uitadem (ik geef dan echt alles wat ik heb) en eerder stop gaat mijn volume 1ltr omlaag en is mijn FEV1/FVC zelfs gewoon goed.


Dus het vreemde vind ik dat mijn FEV1/FVC niet goed is en ook niet veel verbeterd na puffer, maar de waarde los van elkaar wel goed zijn en mijn inhoudt is zelfs veel heb ik het idee. De arts heeft hier ook niet echt een verklaring voor en ik moet ook zeggen dat ik eigenlijk helemaal geen last van mijn astma heb, alleen met intensief sporten merk ik dat ik soms wat lucht tekort kom en als ik mijn puffer van te voren pak heb ik dit niet. Verder rook ik niet (nooit gedaan), heb een gezonde BMI en ben een man van 38 jaar.


Ik pak nu wel om de dag een puffer van mijn spiromax, omdat ik niet wil dat ik achteruit ga. Maar ik als ik dat een week niet doe merk ik ook geen verschil.


Ik krijg de meting helaas niet geupload, iemand enig idee hoe dit moet?


07-01-2022 om 12:02 uur

Kleine correctie: ik zie dat 66% naar 70% een verbetering van 7% is ipv 4%. Maar de minimale waarde is 12%.

Login of registreer om te reageren
07-01-2022 om 12:32 uur

En om het helemaal complex te maken: Zit ik ook een naar mijn spirometrie van 2016 te kijken (bovenstaande is van 2019). Daar zie ik mijn FEV1/FVC van 59% en na puffer 68%. Dus daar verbeter ik wel een stuk meer (rond de 15%) maar mijn basis is daar ook lager en mijn waarde na puffer is nog steeds lager als nu...Wat zegt dat dan?

Login of registreer om te reageren
07-01-2022 om 13:48 uur

Het is een momentopname dus het heeft niet zoveel zin om nu te kijken naar data van 2016 of 2019. Je kan hooguit zien of je in de tussentijd verbeterd of verslechterd bent

Login of registreer om te reageren
07-01-2022 om 21:07 uur

Een spirometrie is inderdaad een momentopname. Het kan zelfs zijn dat je nu beter blaast dan een paar jaar eerder. Of morgen beter beter blaast dan vandaag.

Het begrijpen van de individuele items van zo'n onderzoek is handig en leuk, voor ons als leek. Het kunnen interpreteren en verklaren in het grotere geheel is toch best specialistisch.

Daarmee zijn jouw vragen heel herkenbaar. Ik worstelde ook lange tijd met de uitslagen van mijn longfunctietesten en de dagelijkse praktijk. Inmiddels weet ik waarom ik blaas zoals ik blaas.


Login of registreer om te reageren
08-01-2022 om 15:13 uur

Het is goed om in de gaten te houden, dat zowel astma als copd tot de categorie obstructieve longziekten behoren.

De verhouding FEV1/FVC dient om zien of er een obstructieve aandoening in het spel is.

Een obstructieve aandoening wordt verondersteld bij een FEV1/FVC percentage lager dan 71%.

Dat is bij jou het geval in zowel 2016 als 2019.

Is er eenmaal een obstructie geconstateerd, dan wordt daarna gekeken of er sprake is van astma, copd of een combinatie daarvan. Daartoe krijg je na de spirometrie nog 4 pufjes van een kortwerkende luchtwegverwijder toegediend en vervolgens wordt de spirometrie herhaald.

Die extra pufjes moeten dienen om de luchtwegen te verwijden zodat de FEV1 verhoogd wordt. Een verbetering van de FEV1 met meer dan 12% en tevens meer dan 200 ml duidt op astma.

Een kleinere verbetering duidt op copd (copd wordt geacht niet reversibel te zijn).

Als ik jouw gegevens dan interpreteer: in 2016 was sprake van astma (je astma speelde ook wat op, anders was je niet naar de dokter gegaan) en in 2019 was er sprake van astma (zonder dat je daar al te veel last van had) met een lichte mate van copd.

Dat de verhouding FEV1/FVC een grote rol speelt is niet zo vreemd. Er wordt van uit gegaan dat (jouw) FEV1 meer moet zijn dan 70% van (jouw) FVC. Dat is persoons afhankelijk, mijn FVC moet leiden tot mijn FEV1 van meer dan 70%.


(uploaden denk ik als PDF file met ctr C gevolgd door ctr V ?? Nooit geprobeerd overigens)

Login of registreer om te reageren
10-01-2022 om 11:17 uur

Hoi, ik begrijp intussen de materie erachter best goed. Gisteren ook een peakflowmeter besteld en daarop blaas ik 640 terwijl 680 voor mij normaal is en mijn vriendin (zonder astma/COPD) haalt haar waarde ook net niet. Mijn fEV1 is dus aan de lage kant en dat komt ook uit de testen. Echter mijn longinhoud FVC is juist aan de hoge kant. En volgens mij haal ik daarom het minimale percentage niet. Dit klinkt raar maar als ik dus minder lang uitadem waardoor mijn inhoud 1ltr minder is en normaal, dan is alles ok...??

Login of registreer om te reageren
10-01-2022 om 11:26 uur

@cris99 ik mijn piekflow altijd dagelijks 2x per dag voor en na medicatie geblazen en daar hebben we een gemiddelde aan gehangen. Mij is nooit gezegd wat ik zou moeten kunnen blazen of wat normaal is oid, er is altijd gekeken naar wat ik daadwerkelijk kon. De piekflow geeft ook voornamelijk voor astma een inzicht in wanneer het slechter gaat dat je sneller kan ingrijpen, maar dan moet je met je arts afspreken wat voor jou groen, oranje en rode fases zijn qua blazen en echt trouw blijven blazen en ook met de juiste techniek en dit regelmatig laten controleren anders heeft het weinig nut zo’n ding.


En je redenatie op het einde snap ik even niet, maar dat kan aan mij liggen, ik ben mogelijk nog niet helemaal wakker🙈 maar wellicht dat iemand anders wel wakker is:p

Login of registreer om te reageren
10-01-2022 om 13:50 uur

Ik ben wel wakker, maar begrijp de redenatie ook niet.

Als het al zou lukken om de apparatuur te misleiden dan zit je jezelf daarmee voor de gek te houden.

De apparatuur zou dan een goed beeld geven terwijl je zelf beter weet. Dan kun je beter niet gaan.

Niet doen dus.


Volgens mij kun je de apparatuur überhaupt niet voor de gek houden. Ik weet niet welke apparatuur de huisarts gebruikt, maar de apparatuur die in ziekenhuizen staat kun je onmogelijk voor de gek houden. Er wordt namelijk ook een grafiekje van elke uitblaas poging gemaakt. Aan de hand van die grafiekjes wordt beoordeeld of de spirometrie sessie correct is verlopen.

Als jij niet volledig uitblaast stort het lijntje in de grafiek in 1 keer naar beneden. Reden genoeg om de sessie af te keuren. Zo zijn er op het grafiekje veel meer dingetjes te zien om de beoordelen of de sessie correct verlopen is. Zo ziet men ook de grafiek o.a. terug of er gehoest is etc.


Kijk hier maar even naar :

https://www.spirometrie.info/nl/kwaliteit.html


Even terug komend op de hoge FVC: uit de uitkomsten van jouw spirometrie gegevens meen ik te kunnen opmaken dat je circa 1,84 meter bent. Dus je bent een flinke vent die ook regelmatig sport etc. Die long capaciteit is dan helemaal niet zo gek. Dat daarbij een goede FEV1 van minimaal 70% past is niet vreemd (adeldom verplicht tenslotte). De verwachte waarde van de FEV1 t.o.v. de FVC is trouwens standaard 81%.

Login of registreer om te reageren
10-01-2022 om 17:09 uur

Nou voor de gek houden bedoel ik niet want ik snap ook dat ik dan alleen mezelf voor de gek hou. Ik bedoel meer als ik uitadem haal ik de lucht echt uit mijn tenen 'bij wijze van'. Ik kan me voorstellen dat anderen misschien niet zo diep gaan maar daardoor wordt je verhouding wel beter. Ps ik ben 1,94. De assistent had een foutje gemaakt.

Login of registreer om te reageren
11-01-2022 om 09:53 uur

Je PS'je intrigeert me een beetje. Wil je zeggen, dat je lengte verkeerd op je spirometrie uitdraai staat ?

Login of registreer om te reageren