VUmc schond richtlijn KNMG met tv-opnames

24-02-2012 om 21:10 uur

VUmc schond richtlijn KNMG met tv-opnames

AMSTERDAM - Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft excuses aangeboden aan een vader en dochter, die gefilmd waren tijdens een bezoek. Daarmee is een richtlijn van de landelijke artsenfederatie geschonden.

http://media.nu.nl/m/m1fz6kjaqspg.jpg

Dat laat de KNMG donderdag weten. Het VUmc had geen tv-opnames mogen maken zonder toestemming van patiënten.

In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. ''Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven'', aldus de richtlijn.

Ook patiëntenkoepel KPCF liet weten de handelswijze van het ziekenhuis af te keuren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat opheldering vragen aan het VUmc.

Achteraf

Het VUmc liet weten dat in een beperkt aantal gevallen de zorg voor de patiënt voor ging en pas achteraf toestemming werd gevraagd. VUmc heeft excuses aangeboden voor het voorval.
Woensdagavond werd bekend dat tv-producent Eyeworks in het ziekenhuis via 35 op afstand bedienbare camera's kon meeluisteren en meekijken naar behandelingen en gesprekken van de patiënten voor het tv-programma 24 uur tussen leven en dood.
VUmc verzekert dat bij de opnames zo zorgvuldig mogelijk is gewerkt.

Permissie

Volgens een woordvoerster zijn niet in alle gevallen fouten voorkomen. Daarom is het ziekenhuis nu extra aan het bekijken wat er gebeurd is. Patiënten worden volgens het VUmc zo snel mogelijk geattendeerd op de opnames en gevraagd of ze toestemming geven. Mensen kunnen zich achteraf altijd terugtrekken.
GroenLinks, PvdA, SP en CDA lieten donderdag weten dat het hen niet lekker zit dat de privacy van sommige patiënten door de opnames in het geding komen.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot stelt dat het ''echt heel slecht is'' dat niet aan alle patiënten vooraf toestemming is gevraagd. Daarvoor achteraf sorry zeggen is een beetje een schaamlap, meent ze. Linda Voortman (GroenLinks) vraagt zich af of je eigenlijk wel van drukke artsen kunt verlangen dat ze patiënten toestemming vragen om gefilmd te mogen worden.

Meldpunt

Het ziekenhuis, producent Eyework en RTL Nederland hebben donderdag bekendgemaakt dat iedereen die gefilmd is opnieuw benaderd zal worden om om toestemming te vragen. Bovendien is er een meldpunt geopen voor patiënten die de spoedeisende hulp van het VUmc hebben bezocht en nu vragen over de aankomende uitzendingen hebben.

Bron

24-02-2012 om 21:12 uur

Inspectie onderzoekt opnieuw melding VUmc

UTRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt opnieuw een melding die is binnengekomen over het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

http://media.nu.nl/m/m1ezxiiau7sw.jpg

Het gaat om een patiënt die is overleden op de intensive care (ic). Eerder dit jaar onderzocht de IGZ een soortgelijk geval in het ziekenhuis, heeft de inspectie woensdag laten weten.

Na het overlijden van een patiënt op de ic eerder dit jaar hield de inspectie een calamiteitenonderzoek.
Daaruit bleek dat er ''structurele samenwerkingsproblemen’’ zijn tussen een aantal medisch specialisten en de ic-afdeling. ''De inspectie beoordeelt deze situatie als risicovol voor de veiligheid van de patiëntenzorg en heeft de raad van bestuur hierop aangesproken’’, laat de IGZ weten.

Actieplan

De inspectie ziet op dit moment geen aanleiding voor aanvullende maatregelen, maar zegt de situatie wel nauwgezet in de gaten te houden. ''Er is recent een tweede melding gedaan van eenzelfde type calamiteit. Deze heeft de inspectie in onderzoek", zo meldt de IGZ.

Het VUmc heeft laten weten nog dit jaar een actieplan met verbeterpunten aan de inspectie te melden. ''We zijn bezig met verbeteren en nemen dit heel serieus. Maar ik moet ook melden dat een deel van de specialisten de aantijgingen niet herkent’’, aldus een woordvoerster van het VUmc.

Sleutelfiguren

De Volkskrant maakt woensdag melding van misstanden op de ic van het ziekenhuis. Volgens de krant gaat de ic van het VUmc gebukt onder een angstcultuur, met medische fouten als gevolg.
Sleutelfiguren in het academisch ziekenhuis hebben volgens de krant de noodklok geluid. Op de ic zou geen tegenspraak worden geduld en zou niet worden geluisterd naar adviezen van medisch specialisten.

Bron

Login of registreer om te reageren
24-02-2012 om 21:16 uur


RTL zendt VUmc-serie donderdag al uit

HILVERSUM - RTL4 zendt donderdagavond vervroegd de eerste aflevering uit van de ziekenhuisrealityserie '24 uur: tussen leven en dood' over de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis VUmc.

http://media.nu.nl/m/m1fz778a1gjt.jpg

Dat heeft de omroep laten weten.
Over de serie, waarvoor achter de schermen werd gefilmd bij de afdeling spoedeisende hulp, ontstond commotie omdat zonder toestemming patiënten waren vastgelegd.
Het ziekenhuis maakte excuses aan een vader en dochter die zonder toestemming waren gefilmd.
Oordeel vormen

In overleg met het hospitaal en producent Eyeworks besloot RTL de eerste aflevering donderdag uit te zenden in plaats van 7 maart.

''Hiermee krijgt de kijker vanavond al de kans om zelf een oordeel te vormen over de discussie die in de media wordt gevoerd over het programma.'' De omroep benadrukt dat alle patiënten die in de aflevering voorkomen donderdag (weer) toestemming hebben gegeven voor uitzending.

bron

Login of registreer om te reageren
24-02-2012 om 22:02 uur

Omstreden tv-programma '24 uur' geschrapt

HILVERSUM - RTL stopt met het omstreden tv-programma '24 uur: tussen leven en dood'.

http://media.nu.nl/m/m1eztvba0ofc.jpg

RTL is tot die beslissing gekomen nadat het VU medisch centrum stopzetting van het programma had verzocht, zo verklaarde RTL Nederland vrijdag.

''RTL heeft in samenwerking met VUmc en Eyeworks alles in het werk gesteld om een integer programma te maken en staat achter het eindproduct'', aldus RTL.
"Echter, nu VUmc zich terugtrekt, besluit RTL de programmareeks niet uit te zenden.''

Goed overleg

Eyeworks wilde zelf niet reageren en liet de woordvoering over aan RTL. Die zegt dat het besluit in goed overleg is genomen en dat de tv-producent hetzelfde standpunt inneemt.
Omdat Eyeworks het programma in opdracht van RTL heeft gemaakt, kan het bedrijf er ook niet mee naar een andere zender stappen.

Bron

Login of registreer om te reageren
24-02-2012 om 22:05 uur

Ik blijf het bizar vinden dat dit zo kon. Hoe komen ze erbij om opnamen te maken zonder toestemming. En dan helemaal op een SEH -O-

Wat vinden jullie? Zou je toestemming geven voor uitzending als je op een SEH kwam waar ze opnemen?

Login of registreer om te reageren
24-02-2012 om 22:10 uur

ik zou geen toestemming geven als het voor wetenschappelijke of leerdoeleinden geweest was ( voor coassistenten ofzo) ... had ik wel overwogen om toestemming te geven.... maar voor dit .. nee ;)

Login of registreer om te reageren
24-02-2012 om 22:20 uur

Ik vind het ook niet kunnen. Als je zo'n programma maakt moet je als ziekenhuis de opnames van te voren zo organiseren dat het niet kan gebeuren dat iemand tegen zijn wil gefilmd en bekeken/beluisterd wordt. Ik vind die excuses die ze aandragen over hoe de zorg voor de patiënten in sommige gevallen voor ging dan ook een beetje slap.

Ik zou zelf trouwens geen toestemming geven.

Login of registreer om te reageren
25-02-2012 om 10:27 uur

Lieve mensen
Ik hoorde gisteren op het laatste journaal op nederland 1 dat het VUmc en RTL besloten hebben om het programma niet verder uit te zenden.

Dit na lang overleg binnen de muren van het VUmc, die er ineens echt niet meer achter konden staan en heel veel over zich heen gehad hebben.

Goed besluit denk ik, ik vond de beelden van van de week namelijk behoorlijk heftig.
Ik zou persoonlijk sowieso nooit meewerken aan wat voor tv programma dan ook, want je kunt op zo'n moment geen goede beslissingen nemen.

Groetjes Jippie

Login of registreer om te reageren
25-02-2012 om 11:56 uur

Ik vind 't zelf maar een raar iets, waarom zoveel ophef? Ik ga er vanuit dat die mensen toestemming gegeven hebben om hun verhaal uit te laten zenden, want ze kwam ook apart met hun verhaal in thuissituatie erna nog in beeld.
Bovendien, er bestaan toch zoveel van dit soort programma's? Waarom is deze nu ineens verkeerd...

Login of registreer om te reageren
25-02-2012 om 12:02 uur

Er zit een groot verschil tussen deze en de andere programma's. Normaal loopt er een cameraploeg, dus is het direct duidelijk dat er opgenomen wordt. Zelfs dan moet er nog toestemming gegeven worden.

In dit geval hingen in de SEH veel verborgen camera's. Men wist dus niet dat er opgenomen werd. Dat was ook niet te zien. Tijdens het opnemen zijn er dingen opgenomen, en blijkbaar bekeken door mensen van de omroep, zonder dat daar vooraf toestemming voor was gegeven. Je deed dus hoe dan ook mee met de opnames. Alleen het uitzenden is niet gebeurt bij gebrek aan toestemming van die paar.

Login of registreer om te reageren
25-02-2012 om 13:33 uur

En naar mijn idee maakt dat uitzenden dan dus niet zoveel uit, want die mensen waarvan 't uitgezonden wordt, die hebben er toestemming voor gegeven. Maar ik zal 't wel verkeerd begrijpen want iedereen denkt er anders over dan ik. :)

Login of registreer om te reageren