Invloed van zomertijd op biologische klok groter dan gedacht

27-10-2007 om 13:23 uur

Een kwart van de wereldbevolking ondergaat elk jaar weer de zomertijd. Dankzij deze maatregel – ingevoerd in de vorige eeuw – blijft het in de zomermaanden ’s avonds langer licht. Maar over de effecten van het verzetten van de klok op het menselijk lichaam was tot nu toe weinig bekend. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Ludwig-Maximilians-Universität München hebben nu aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op onze biologische klok. In de Current Biology van deze week maken zij dit bekend.

De basis van het onderzoek is een online vragenlijst (te vinden op www.euclock.org) naar slaapgedrag, die door meer dan 50.000 mensen uit de hele wereld is ingevuld. Met deze vragenlijst, de München ChronoType Questionnaire (MCTQ), wilden de onderzoekers achterhalen wat de verdeling is tussen avondmensen en ochtendmensen. Bij het analyseren van de verzamelde data bleek echter verrassend dat het slaappatroon ernstig verstoord raakt tijdens de zomertijd.

Intern ritme
Het menselijk lichaam heeft een eigen dagritme, ook wel de biologische klok genoemd, dat ongeveer 24 uur bestrijkt. Dit zogenaamde circadiane (dagrond) ritme stuurt onder andere de slaap aan. Maar omdat dit ritme niet precies 24 uur duurt, moet het steeds bijgesteld worden. Dat gebeurt voornamelijk via licht. Tijdens de wintertijd (de normale tijd) loopt ons interne ritme ongeveer gelijk met de licht/donker-cyclus. Maar tijdens de zomertijd is dit niet het geval: ons interne ritme past zich in die periode niet aan. Daardoor slapen we minder en neemt wellicht de kwaliteit van onze slaap af in de zomermaanden.

Avondmensen
Volgens Martha Merrow, hoogleraar moleculaire en genetische chronobiologie in Groningen, waren de resultaten van eerdere onderzoeken naar de effecten van zomertijd inconsistent. Dankzij de grootschaligheid van dit onderzoek is er eindelijk meer duidelijkheid. Naast de analyse van de MCTQ-vragenlijsten deden de onderzoekers ook nog een kleinschaliger studie naar de precieze effecten van de zomertijd bij avondmensen en ochtendmensen. Ze ontdekten dat vooral avondmensen aanpassingsproblemen hebben als de zomertijd ingesteld wordt. Het slaappatroon van beide groepen herstelt zich overigens weer snel als de zomertijd afgelopen is.

Seizoensgebonden
Merrow en haar Duitse collega’s denken ook dat de introductie van de zomertijd een van de factoren is die ervoor gezorgd hebben dat het menselijk gedrag, onder andere het voortplantingsgedrag, de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat hij niet meer goed in staat is te bepalen in welk seizoen we zitten.

Afschaffen
De onderzoekers weten nog niet waarom de zomertijd aanpassingsproblemen geeft, en waarom vooral avondmensen er last van hebben. Dat is iets wat nu uitgezocht moet gaan worden. Maar aangezien het effect van de zomertijd op onze biologische klok veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd te herevalueren en eventueel af te schaffen.

Bron: ZorgKrant

27-10-2007 om 13:28 uur

Vanaf komende nacht gaat in de hele Europese Unie de wintertijd weer in.

Dat betekent dat om 03:00 uur de klok een uur wordt teruggezet. In Nederland werd in 1977 de zomertijd weer ingesteld om energie te besparen. Dankzij de zomertijd hoeft de verlichting pas later te worden aangestoken. Energiebedrijven schatten dat door de zomertijd zo'n 0,3% aan energie wordt bespaard.

Bron: RTLNieuws

Login of registreer om te reageren
27-10-2007 om 19:47 uur

Niet afschaffen, als de klok verzet wordt moet ik ook vaak een paar dagen ennen aan het ritme, het is het zelfde als wanneer je gaat vliegen en in een andere tijdszone komt, je went na een paar dagen vanzelf.
Bovendien heb ik zelf liever dat het 's avonds langer licht blijft omdat je dan meer het gevoel hebt nog met de dag bezig te zijn en niet alvast in je nachtritme raakt. Je kunt bovendien 's zomers nog wat langer buiten zijn en of in de tuin bezig.
Van mij mag zelfs de klok nu nog wel een uur extra vooruit worden gezet zodat we nog steeds langer licht hebben.

Login of registreer om te reageren
28-10-2007 om 11:53 uur

Van mij hoeft het ook niet afgeschaft te worden. Weet je, ik wordt soms een beetje moe van alles wat mensen willen onderzoeken. Soms worden er van die dingen onderzocht en dan denk ik: daar gaan we weer... waarom moet alles zo haarfijn uitgezocht worden, beetje relaxt denken mag ook wel... :)

Login of registreer om te reageren
28-10-2007 om 13:37 uur

Ha,ik heb vanmorgen een heerlijk uur meer geslapen, en toch was het nog vroeg toen ik wakker werd!  *O*

Login of registreer om te reageren
28-10-2007 om 14:08 uur

Ja super hè? Ik was vannochtend om 11 uur wakker, maar dat was dus eigenlijk nog maar 10 uur! En nu is het nog maar 2 uur ipv 3 uur. Voortaan mag elke dag van mij wel één uurtje langer duren. ;)

Login of registreer om te reageren
28-10-2007 om 14:22 uur

Volgens mij maakt het bij mij niet uit of ik nou langer of korter slaap, ik kan sowieso niet wakker worden :+
Maar ht was wel lekker, ja, een uurtje langer *O*

Login of registreer om te reageren
29-10-2007 om 17:34 uur

Jaaa hier nog een slaapkop die dat uur extra geweldig vind   :+
Ik ben een echt avondmens. Elke ochtend weer een gevecht om op te staan. De wintertijd "past" beter bij me. Vind het lekkerder. Maar nadeel is wel dat het snel donker is inderdaad.

Ik vnd het wel wat hebben, die zomertijd en wintertijd. Alle klokken in huis weer afstruinen om ze goed te zetten. Van mij hoeven ze het ook niet af te schaffen  :s)

Login of registreer om te reageren
29-10-2007 om 18:03 uur

haha hier nog een slaapkop het was voor mij echt een kadotje... ik had avonddienst gehad en moest ook weer de vroege dienst doen. dus had gewoon om 23 u zoiet van mmm nou ga ik slapen ( meot bereikbaar blijven tot die tijd ) en toen was het dus nog maar 22 u .. of naja zo bekeek ik het. en nu ook steeds. dan denk ik dat het later is. maar dat is niet zo. vind het wel lekker.  gevoel dat ik niet gehaast hoef te zijn ofzo

Login of registreer om te reageren
29-10-2007 om 21:18 uur

conclusie: Laten ze in Groningen dus maar wat anders gaan onderzoeken, om mijn part hoe hoog de Martinitoren is, maar niet aan de zomertijd komen.

Login of registreer om te reageren
29-10-2007 om 21:20 uur
Reactie op Bert_


conclusie: Laten ze in Groningen dus maar wat anders gaan onderzoeken, om mijn part hoe hoog de Martinitoren is, maar niet aan de zomertijd komen.



Ha bert_, denk je dat ze net weten hoe hoog de martinitoren is?  _O_ de hoogste van Groningen!!!! :Y  :Y

Login of registreer om te reageren