Intensiever of juist niet?
07-03-2013 om 17:13 uurIk heb een vraagje over sporten. Om mijn energiepeil wat te verhogen werd geadviseerd meer te gaan sporten, vooral krachttraining, onder begeleiding van een fysio. Sinds eind december fitness ik 2x per week met een schema van een fysiotherapeut. Ik sprak de therapeut vorige week en gaf aan dat het niet beter ging nog, en wanneer ik vershcil moest gaan merken. Hij gaf aan dat het dan wellicht niet aan mijn conditie zou liggen. Ik denk echter dat mijn conditie wel slechter is dan pakweg een jaar geleden, want bijv. fietsen gaat moeizamer. Vandaag had ik een afspraak om het programma weer onder de loep te nemen. Hij gaf eigenlijk aan dat het vooral intensiever moest worden om vooruit te komen. Ik had juist begrepen van de arts dat ik vooral rustig moest opbouwen. Ook dacht ik dat het vooral belangrijk is dat je tijdens het sporten niet over grenzen gaat zodat je niets afbreekt... nu voel ik mijn grenzen slecht aan (daarvoor loop ik bij een haptotherapeut) dus dat is lastig. Mijn vraag aan jullie is, wat is jullie ervaring: is harder trainen inderdaad beter of moet ik juist (wellicht in overleg met een andere fysio) rustiger en meer gecontroleerd gaan opbouwen?
Op het gaat het eigenlijk slechter op de cardio apparaten dan een aantal weken geleden...
de eerste allerbelangrijkste vraag is nu: is je astma helemaal onder controle, of ben je wat verkouden, heb je last van de eerste pollen, virus etc. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk kunt opbouwen.
is je astma goed onder controle?
Het gaat slechter op de cardio aparaten dan een aantal weken geleden zou voor mij een teken zijn om niet op te bouwen, maar juist een stapje terug te doen. misschien heb je regelmatig net teveel gedaan?
conditie opbouwen gaat idd heel geleidelijk, heel langzaam. wanneer je verschil moet merken? als je nu al 3 maanden aan de gang bent zou je wel verschil moeten voelen tussen 2 maanden geleden en nu. dus wat kracht apparaten hoger gedaan, cardio misschien wat meer....
Is dat niet het geval dan zit je misschien op het max. wat nu haalbaar voor je is.
Heb je een fysio met verstand van sporten met een longziekte? Is dit niet het geval dan is overstappen naar een ander een optie, anders niet zo lijkt me
wat nog belangrijk is is om te weten dat bij `1x sporten in de week je conditie gelijk blijft, 2x iets opbouwt, 3 x in de week goed opbouwt.
bedankt voor je antwoord! Ik sport nu 3x in de week, 2x fitness en 1x aquarobics (dat laatste deed ik al ruim een jaar).
Ik betwijfel of de astma goed onder controle is... ben nu wat meer verkouden inderdaad, ben afgevallen en ben uiteraard moe (maar dat moest ik een beetje los zien van de astma omdat het waarschijnlijk meer chronische vermoeidheid is...). Dus dat kan zeker meespelen. Omhoog gaan in deze periode is dus wellicht juist niet slim. Een en ander kan ook gevolg zijn van de haptotherapie waardoor ik meer bezig ben met wat ik voel en dus wellicht ook al iets beter mijn grenzen begin aan te voelen. Het zou mij namelijk niet verbazen als ik juist meestal qua sporten over de grens heen ga (hoewel ik er ook weer rekening mee houd dat ik, als ik op de fiets ben, na het sporten nog naar huis moet kunnen fietsen...).
De fysio is niet gespecialiseerd in longen volgens mij. Hij wilde het nu nog 4 weken aankijken en als het dan niet verbeterd me doorverwijzen naar een ander. Als ik eerder het idee heb dat het echt niet gaat kan ik aan de bel trekken.
Wat betreft kracht heeft hij gekeken of er vooruitgang is en dat is er te zien bij de benen en slechts een beetje bij de ademhalingsspieren, daar zijn de nieuwe oefeningen ook op aangepast.
wat ik zou doen? eerst naar de longarts of huisarts om te kijken of er aan je astma geslteuteld kan worden met medicatie. weet neit hoe lang je astma hebt, hoe ernstig etc. maar vermoeidheid hoort voor een groot deel bij astma (en wordt erger als t niet helemaal op de rit is)
Bedankt voor je reactie!
ik heb sinds mijn 5e astma. Jarenlang met alleen medicatie in seizoenswisselingen, sinds mijn puberteit continu medicatie (provocatietest op mijn 14e gaf op 1.4mg een daling van meer dan 20%). Ivm aanhoudende vermoeidheid ben ik in oktober 2012 geobserveerd in Heideheuvel, mijn longen waren toen in goede conditie bleek, en medicatie kon omlaag en sporten om de vermoeidheid aan te pakken (in combinatie met therapie, eerste psychosomatische fysio maar de therapeut wist niet wat te doen en nu sinds kort haptotherapie, om beter te leren luisteren naar en contact te krijgen met mijn lichaam).
Nog geen maand later kreeg ik een fikse verkoudheid die uitmondde in een prednisonkuur wat mijn conditie natuurlijk geen goed deed... het is nu nog steeds een beetje zoeken naar de juiste hoeveelheid medicatie. Zit nu op 2x200 qvar en 2x1 spiriva met zo nodig airomir. Mag zelf nog ophogen naar 800 qvar zonder tussenkomst van arts. Wellicht dat het daar toch weer tijd voor is...
Het zijn misschien ook wel virussen die jou parten spelen, m.i. hoeft niet alles met astma te maken te hebben. Ook daardoor zou het nu slechter kunnen zijn dan een jaar geleden. Ben je nu voor jouw doen alweer bijna optimaal fit of kan het beter?
In je 1e mail heeft eigenlijk je HA gelijk, niet over je grenzen gaan. Maar de vraag je waar die grenzen liggen. De fysio denkt misschien dat je nog een stapje meer kan. Lastig, dat is echt een kwestie van zelf aanvoelen (daarvoor heb je ook haptotherapie). Om grenzen uit te proberen zou je een klein stapje meer kunnen doen en kijken hoe je lichaam reageert. Ik zou dat alleen doen als je je goed voelt.
ik denk dat dit niet wijs is, omdat ze zelf al zegt: 'het gaat het eigenlijk slechter op de cardio apparaten dan een aantal weken geleden..'
heel lastig! ik loop hier ook regelmatig tegenaan: de kloof tussen willen en kunnen.... Mijn (long) fysio zegt: heel goed luisteren naar je lichaam, maar niet te snel opgeven. Ook niet te lang doorgaan. Als ik langer dan een uur moet bijkomen, ben je te ver gegaan. Ik ben er nu een paar weken mee bezig (kwam van ver), en ik moet zeggen dat ik nu ga aanvoelen wat m'n lichaam aan kan. Aan de ene kant dus doorzetten, maar niet over je eigen grenzen. Wat lijkt dat er makkelijk te staan, maar wat is het in de uitvoering moeilijk!
Ik ben nog niet fit, maar dit komt ook deels door de slechtere conditie lijkt me, daardoor voel je je ook minder. Ik ga maandag hrt nieuwe progrmma uitproberen en probeer goed op te letten op signalen van mijn lichaam.
Wanneer voel je je goed, voor mijn gevoel moet ik hier ook doorheen om me goed te gaan voelen ( al is er zeker een verschil tussen echt nirt fit en nog niet helemaal goed).
Op welke cardioapparaten train je eigenlijk? Heb je wel eens geprobeerd met een hartslagmeter te trainen? Ik heb een borstband die de hartslag doorgeeft aan de computer van het roeiapparaat (CII). Daarmee kan je zien tot welke hartslag je nog prettig kan trainen zonder overbelasting (over je grenzen gaan). Na verloop van tijd herken je vanzelf hoe hoog je ongeveer zit. Ik zou niet ineens intensiever gaan trainen, maar op basis van je hartslag opbouwen. Zelf verkies ik het roeiapparaat omdat die de minste kans op blessures geeft en geen overbelasting van de spieren. Je traint al je spieren en vooral ook je ademhalingsspieren. Ik train slechts 10 minuten omdat ik daarna niet uitgevloerd op de bank wil liggen. Steeds tot 70% van mijn hartslag en laat die dan weer zakken als ik daar boven kom tot ca. 85. Dan roei ik weer verder tot de volle 10 minuten geroeid zijn. Al gauw kon ik die 10 minuten in 1 keer roeien en bleef mijn hartslag langer laag, zodat ik meer meters kon maken. Soms roei ik nu langer of harder en bouw zo op. Elke keer noteer ik wat ik gehaald heb en zie zo de vooruitgang. Soms maar een paar meter, maar ook dat is vooruitgang. Daarna kan ik nog winkelen, boodschappen doen, huishouden en maak daarbij gebruik van de ademhaling die ik geoefend heb.
Eigenlijk roei je op de snelheid van je ademhaling. Bij fietsen moet je constant kracht in de benen zetten en nadenken bij het ritme van ademhalen. Het bloed van de benen moet naar boven gepompt worden, wat ook energie van je lichaam vraagt. Bij roeien vergt dat minder energie. Bij het kracht zetten van de haal adem je helemaal uit en bij het terug glijden adem je in. Als je je die ademhaling eigen hebt gemaakt, zou je andere cardio eventueel weer kunnen proberen.
Je maximale hartslag bereken je door 220 – leeftijd = 100%. Zelf ga ik niet boven de 70%, in het begin zo nodig met pauzes.
Ik heb 10 min roeien om op te warmen en had 10 min crosstrainer aan het eind. Dat is nu langer geworden omdat ik 5x 2 min hard moet en tussendoor en aan get begin 1 min rustig.
Ik heb gevraagd of ik op mijn hartslag moet letten (hij is al snel 170/180 op cross en ik ben 25. Maar dat vond de fysio niet nodig,..
Paginering