Alternatief Prednison

Goedemiddag,

Ik heb even een lastige vraag, ik kan nogal heftig reageren op een Prednison stootkuur, ik werd altijd al hyper van de Prednison, maar na de laatste kuur kon ik drie maanden vrijwel niet slapen! Na iedere kuur lijken de bijwerkingen toe te nemen.
De eerste 2 week slaap ik helemaal niet ondanks Dormicum. De maanden daarna sliep max 2 tot 3 uur op Dormicum.
En dat op een aangepaste dosering van 15 mg gedurende 10 dagen.
Ik raakte ondertussen ook overspannen van het niet slapen, daar werd het natuurlijk niet beter van... Ik gebruik al de nodige medicatie, Alvesco, Serevent, Zyrtec, Singulair, Mometosan neuspray, nog steeds slaapmedicatie en ook regelmatig antibiotica (heb hardnekkige stafylococ infectie in de bijholten)
Nu is de vraag, wat kan ik doen om Prednison verder te voorkomen, zijn er alternatieven??
Ik zal dit binnenkort bespreken met mijn huisarts... de longarts spreek ik pas in Februari. Ik heb kortgeleden longrevalidatie traject doorlopen, hier goed opgeknapt en veel geleerd, maar de angst voor Prednison blijft! Vooral omdat de huisarts het kortgeleden opnieuw wilde voorschrijven vanwege een heftige allergische reactie.

Met vriendelijke groet,
Renate


Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • TeskeTeske Gebruiker
  Nog even een toelichting, ik heb vanaf mijn derde jaar astma (ben nu 46 jr), en heb last van vele allergieën. Daarnaast heb ik reumatoïde artritis, gebruik hier alleen Brufen zo nodig voor.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  #2 edited november 2018
  Soms is prednison echt nodig bij astma en is er eigenlijk geen alternatief
  Wat wel zou kunnen helpen misschien is het voorkomen dat t zo erg wordt dat prednison nodig is, door bijv in een vroeg stadium je inhalatiemedicijnen te verhogen.
  Weet niet hoeveel ruimte je daarin hebt maar dat is iets om met je huisarts of longarts te bespreken. Veel
  Astmapatiënten hebben er echt baat bij als ze puffen verdubbelen en kunnen daarmee een pred kuur uitsparen. Hopelijk is dat voor jou ook nog een mogelijkheid!
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank je wel voor je reactie Edelweiss.
  Helaas moet ik al regelmatig mijn ontstekingsremmers moet verdubbelen, maar dit voorkomt meestal geen antibiotica of predison kuren. Mag ook maar kort de Alvesco verdubbelen, omdat ik volgens de longarts teveel cortico's binnen krijg, zit ook nog in de neusspray en in hormoonzalven voor eczeem klachten.
  Gebruik zelfs al THC olie, waardoor ik gelukkig veel minder benauwd ben dan vorig jaar, maar nu dus toch door een allergische reactie op antibiotica zat ik op het randje... ben hier erg van geschrokken, want wil eigenlijk geen prednison meer hebben.
 • TeskeTeske Gebruiker
  Nog een vraagje erbij, is er anders iets te doen aan de heftige slaapproblemen door Prednison, zijn er nog andere (slaap) middelen die wat rust kunnen geven.
  Dus niet de gewone slaapmiddelen, zoals Dormicim, Nitrazepam enzo. Ik gebruik als onderhoud al Mirtazapine (15 mg dus als slaapmiddel).
  Zo lang niet/weinig slapen is gewoon geen optie... het ging zo slecht dat ik daardoor in het ziekenhuis belande, dit wil ik dus eigenlijk niet meer meemaken.
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Ik weet dat niet, teska, ik heb geen ervaring met extrem slaaptekort door prednison. Na jouw verhaal daar extra blij mee want ik heb wel veel ervaring met pred.
  Wens je sterkte, ik heb helaas geen tips dus
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank je wel Edelweiss! Mensen die kunnen meeleven, helpen ook!
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Teske, misschien een domme vraag, maar neem je de prednison wel 's morgens in?
  Ik heb het wel een paar dagen dat ik niet goed kan slapen.
 • TeskeTeske Gebruiker
  Helemaal geen domme vraag Anna, ik neem de prednison idd. wel 's ochtends in.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Teske heb je met de huisarts al overlegd over eventuele melatoninetabletten? Ik weet dat er bij de drogist diverse middeltjes zijn met melatonine erin, maar zelf overleg ik zulk soort supplementen het liefst met een arts. Ik hoop dat je snel weer lekker kan slapen! Ik herken het wel hoor slechter slapen door de prednison, zit er zelf nu 3 maanden aan en slaap niet altijd even goed. Maar gelukkig heb ik het niet zo erg als jij. Erg uitputtend is dat en dat draagt ook niet erg bij aan je herstel:(
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  Teske schreef: »
  Helemaal geen domme vraag Anna, ik neem de prednison idd. wel 's ochtends in.

  Dank je, het is heel akelig als je niet kan slapen. Net wat Nicky zegt: dat bevordert je herstel niet.
  Wat voor sterkte heb je? Ik heb ergens gelezen over Boswelia pillen.
  Sterkte hoor!
 • TeskeTeske Gebruiker
  @Nckll. Ik heb idd. een tijd Melatonine gebruikt, ik krijg tijdens Pred.kuren ook zware slaapmedicatie en om dit nou te combineren? Dat leek me wat teveel van het goede, maar is zeker een goede vraag voor de arts, die neem ik mee!
  Klopt dat ik er idd. alleen maar zieker van werd, overspannen, terugkerende luchtweginfecties, meer AB, toen kreeg ik er een buikgriep bij die niet meer overging, uiteindelijk 13 kilo afgevallen, en zakte letterlijk door mijn benen, waardoor ik in het ziekenhuis belande. Ik durf dus eigenlijk geen prednison meer te nemen, maar ja wat dan???

  @Anna, de laatste pred. kuren krijg ik al een aangepaste dosering van 15 mg.
  Ik heb even gekeken naar de Boswelia pillen, maar zie dat die voor de gewrichten zijn? Moet dat ook ontstekingsremmend werken of juist als slaapmiddel?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Teske ja snap ik dat dat veel lijkt, daarom zou ik het ook zeker overleggen. Wie weet zeggen ze probeer het en werkt het perfect, zou mooi zijn! Ik gun je die slaap, want dat is zo hard nodig.
  Wat ik tijdens mijn ziekenhuisopname deed (heb je wellicht al geprobeerd) was mezelf dwingen om wakker te blijven en dan viel ik uiteindelijk toch in slaap, na 4 dagen en nachten niet te hebben geslapen. En overleg elke keer weer als je de prednison krijgt, doe ik ook want het is het laatste wat ik wil, maar elke keer blijkt het toch echt nodig te zijn.
  Sterkte en beterschap!
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank je wel Ncklle, ik heb nog niet geprobeerd om bewust wakker te blijven... ken dit ook nog niet. Kan het altijd proberen! De laatste keer dat de huisarts prednison wilde voorschrijven was ik veel te benauwd om wat dan ook uit te leggen (heb nieuwe huisarts). Ga nu dus heen als ik geen klachten heb, zodat hij tenminste goed op de hoogte is!
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Ik slaap juist beter als ik het 's avonds neem omdat het dan nog niet volop werkt ofzo maar het blijft soms bal.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Teske ik kende het ook niet haha maar door jezelf te dwingen om wakker te blijven word je moe. Ik was bezig met ik moet slapen en dat lukte niet... en nu lukte wakker blijven niet haha omgekeerde psychologie die werkte:D
  Naarmate de dagen vorderde lukte het steeds beter en viel ik sneller in slaap:)
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank jullie wel, ik kan ook volkomen ontspannen op bed liggen en dan toch niet slapen, maar zal dit zeker proberen. Ga je dan ook lezen ofzo, of wel liggen met de ogen dicht en denken dat je niet in slaap mag vallen?
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ja ik lig dan ook vaak volkomen ontspannen jn bed. Ik ga van alles doen, filmpjes kijken, boek lezen, alles om wakker te blijven en mijn ogen moeten open blijven. Uiteindelijk begon ik half scheel te kijken van vermoeidheid en toen viel ik zo in slaap:p dus echt jezelf dwingen om echt wakker te blijven, want met je ogen dicht wakker blijven is al half toegeven aan slapen
 • TeskeTeske Gebruiker
  Ah, gelukkig ik mag dus wel een boek gaan lezen :-) Meestal ben ik zo moe, dat ik wel met de ogen dicht ga liggen, met lezen lees ik soms wel drie keer dezelfde bladzijde en dan weet ik nog niet wat er staat, zelfs mijn e reader valt gewoon in slaap en ik dus niet haha
 • Anna50Anna50 Gebruiker
  @Teske, de Boswellia werkt ontstekingsremmend.
  Succes, met het wakker blijven op advies van @Nckiie :)
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank je wel Anna!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Teske ik was ook gewoon echt heel moe, maar door jezelf soort van extra uit te dagen en te verplichten wakker te blijven kom je soms net over dat randje dat je dan wel in slaap valt. Ik heb het een week lang volgehouden en zo viel ik uiteindelijk elke dag steeds iets eerder in slaap:)
 • TeskeTeske Gebruiker
  Dank jullie wel, ga het proberen!
  Binnenkort wil ik ook weer naar een alternatief arts, zal daar de Boswellia bespreken, klinkt wel interessant. Maar ik gebruik al veel medicijnen en supplementen, dus ga dit niet uit mezelf combineren.
 • Beste Teske

  Het niet kunnen slapen en hyperactief worden van prednison is echt een probleem voor je. Soms kan een ander corticosteroid, bijvoorbeeld dexamethason tabletten, deze bijwerking minder hebben. Misschien iets om een keer te proberen de volgende keer dat je een prednison kuur nodig hebt. Verder vraag je hoe een prednison kuur te voorkomen. Je hebt een allergische astma met af en toe prednison kuren. Om astma stabiel te krijgen kan je de TIP regel gebruiken. T = therapietrouw gebruik je de medicatie zoals voorgeschreven. I = inhalatie techniek, ben je recent bij een longverpleegkundige geweest om de inhalatie techniek zo goed mogelijk te krijgen, P = prikkels, zijn er dingen in je omgeving die je benauwd maken en waar je wat aan kan doen. Soms kan een huisbezoek van een longverpleegkundige helpen om dingen te zien waar je zelf niet aan denkt die een prikkel voor je astma kunnen zijn. Als dit op orde is, wat waarschijnlijk bij jou zo is omdat je al lang astma hebt, dan is de volgende stap de medicatie uitbreiden. De richtlijnen zeggen de inhalatiecorticosteroïden ophogen tot maximale dosis of tot controle is bereikt. Verder is de allergie nog een aangrijpingspunt voor therapie. Je hebt injecties die je kan gebruiken die je kan toevoegen aan de behandeling van astma gericht op de allergie (Xolair). En verder vroeg ik mij af of je een keer bij de allergoloog bent geweest, die kan ook nog helpen om te identificeren waar je allergisch voor bent zodat je dat kan vermijden en de astma stabieler wordt.

  Vriendelijk groet,

  Serge van Wolferen
 • TeskeTeske Gebruiker
  Beste Serge,

  Nog heel erg bedankt voor het uitgebreide antwoord.
  Dexamethason heb ik volgens mij nog niet eerder gehad en is het proberen waard.
  Ik heb een longrevalidatie traject doorlopen, daar was veel aandacht voor de TIP regel.
  Ik heb wel een gesaneerd huis, maar woon in een wijk tussen de open haarden, wil dus graag verhuizen.
  Ook ben ik bekend bij de Allergoloog, al is dit wel even geleden...
  Heb ruim 2 jaar last van een hardnekkige bacterie, die voor mijn gevoel de boel flink verstoord, hier wordt aan gewerkt!

  Met vriendelijke groet,
  Renate
 • EspressoleutEspressoleut Gebruiker
  Hoi Teske, jammer dat ik dit topic nu pas zie. Ik heb ook een langdurige prednisonkuur door moeten maken. Ik kreeg heel veel verschillende bijverschijnselen waaronder het niet meer kunnen slapen. Ik kreeg 2 weken 60 mg en daarna 6 weken 40 mg om vervolgens elke 4 weken 10 of 5 mg de dosis te verminderen. Ik kon wel in slaap komen echter na 2 uur klaar wakker . Ik heb temazepam gekregen echter dat hielp niet. Uiteindelijk ben ik uitgekomen met Zolpidem en dat icm THC druppels. Hiermee kon ik maximaal 4 tot 5 slapen. Niet slapen is hel. Pas toen ik 20mg pred ging gebruiken kon ik slapen (en dat duurt dan nog wel week voordat je bloedspiegel op de 20 mg zit). Ook mijn huisarts vond slapen veel belangrijker dan verslaafd worden aan de zolpidem. Ik gebruikte dat elke dag vlak voor het slapen gaan (10mg). Of ook eerst THC druppels en in de nacht dan pas zolpidem. Ik zit nu aan de 15mg en nu kan ik echt goed slapen zonder hulpmiddelen.

  Ik hoop dat je voorlopig of helemaal niet meer prednison hoeft te gebruiken en wens je veel sterkte!
 • TeskeTeske Gebruiker
  #27 edited augustus 2019
  Dag @Espressoleut ,
  Zie je reactie nu pas, nog bedankt.
  Echt een groot probleem niet tegen prednison kunnen...ik sliep bij 15 mg helemaal niet, ook niet op zware slaappillen, en de
  Maanden daarna maar 2 tot 3 uur op hoge dosering dormicum...

  Maar ik heb inmiddels een vermoeden waarom dat zou kunnen zijn.
  Heb net de diagnose Sjogren, waarbij slecht slapen voorkomt...
  En daarnaast wijzen onderzoeken erop dat ik POTS heb...een erg onbekend syndroom waar o.a. het sympathische zenuwstelsel overactief is, de vecht vlucht reactie.

  Prednison versterkt dat als ik het goed heb... Dan is het geen wonder dat ik niet meer kan slapen...
  Wordt ook overspannen als ik lang niet slaap, en daar wordt het niet beter van...

  Gebruik ook THC en cbd olie, werkt zonder pred. redelijk, maar met helaas niet.

  Hoop ook voor jou dat de prednison niet nodig is, vooral geen hoge dosering!
 • ballingballing Gebruiker
  Teske schreef: »
  Dag @Espressoleut ,

  Gebruik ook THC en cbd olie, werkt zonder pred. redelijk, maar met helaas niet.

  Zolang je dat maat NIET gaat dampen!
  Zie dit draadje:
  https://www.longforum.nl/discussion/12945435/e-peuk
 • StefanieStefanie Gebruiker
  :-S
 • Ik gebruikte THC druppels onder mijn tong. Geen probleem
Log in of Registreer om te reageren.