juni 2018 - Welke hobby kun je blijven doen met een longziekte?

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Als je een longziekte hebt is het niet altijd mogelijk om je hobby te kunnen blijven doen. Maar het is goed om te kijken naar wat er nog wel mogelijk is.

Heb jij hier ervaring mee? Heb je bijvoorbeeld aanpassingen gedaan of doe je nu totaal wat anders. Wij zijn benieuwd hoe jullie hier mee om zijn gegaan.

Reacties

 • LaurinaLaurina Gebruiker
  BRIDGEN!! Met rollator, zonder rollator, met scootmobiel, zonder scootmobiel, met zuurstof, zonder zuurstof...uit en thuis!!!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Paardrijden is even uitgesteld tot het conditioneel beter gaat (gelukkig geen inhalatie-allergieën) en fotograferen gaat redelijk als ik de rustmomenten en -dagen eromheen heel goed in plan en het fotograferen niet te lang doe.
  Netflix daarentegen gaat me redelijk goed af haha alleen op heel slechte dagen is dat teveel:p
 • Bloempje74Bloempje74 Gebruiker
  De hobby's die ik had gingen steeds moeizamer en de laatste 2 jaar lukt het helemaal niet meer.. Dat was mountainbiken door de bossen en zwemmen. Ieder jaar toch weer proberen en gaat nu nog steeds niet , dus wil nu op zoek naar een andere hobby..maar ja wat? Zit te denken aan tafeltennis.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Tafeltennis is volgens mij behoorlijk intensief.

  Ik roei graag als ik me goed voel, als het minder gaat, ga ik wat minder ver, wat minder intensief of ik stuur een flink stuk.

  Verder haak ik graag, dat kan altijd.
 • Marissie_2511Marissie_2511 Gebruiker
  Ik had vorig jaar een racefiets gekocht (fiets dagelijks al woon-werk), maar steeds als het mooier weer wordt gaat de luchtvochtigheid omhoog en krijg ik meer last... heb hem dus helaas nog niet veel gebruikt. Wandelen doe ik ook, maar wordt ook moeilijker in deze tijd. Wil nog wel een sportieve hobby hebben, maar de vraag is welke kun je dan doen?
 • dine1977dine1977 Gebruiker
  Muziek was mijn grote hobby ging vaaknaar concerten en festivals. Het laatste doe ik helemaal niet meer en het eerste (concert bezoek) nog 2 tot 4 keer per jaar. Dan wel aangepast. Voorprogramma's overslaan en een half uur tot 15 minuten voor de hoofdact binnen komen. Ik doe ook geen grote zalen meer max. Afas live ( voormalige HMH). Daar zorg ik dat ik zit. Ben nu vaker in het theater te vinden is vele malen rustiger.

  "Sporten" doe ik nu thuis ipv op sportschool.

  Verder zijn katten en koeien mijn hobby. Van 3 katten naar 1 gegaan max. en mijn droom om ooit een stukje land te bemachten en daar 2 koeien op te houden laten varen. Nu geniet ik van koeien op t land en als ik de kans heb aai ik ze. Daarna goed mijn handen wassen ect.

  En nu ben ik aan de slag gegaan met lego (technic en creator). Ook leuk om tr doen.

  Zo vind ik iedere keer wel weer wat nieuws en kijk ik wat haalbaar en mogelijk is. Lukt het niet via weg 1 dan kijk naar andere mogelijkheden om het wel te laten werken. • ballingballing Gebruiker
  #7 edited juni 2018
  Als zelfstandig illustrator/beeldend kunstenaar doe ik veel werk (bijna alles tegenwoordig) in de computer.
  https://www.7arts.nl/
  Maar de laatste tijd heb ik ook ruimte gevonden om mijn vrij werk weer wat serieuzer op te pakken.

  Ballings_John_s_Shower_web.jpg

  Nadeel is wel dat het niet zo veel beweging oplevert.
 • SpiritSpirit Gebruiker
  Van gewone fiets naar electrische fiets.
  Van hardlopen naar wandelen.
  Geen huisdieren; niet meer paardrijden. Inplaats hiervan muziekles gaan volgen.
  Zwemmen in warmer water; bij een club waar een verbod is op sterk geurende shampoo's enz.
  Creatieve uitingen; vooral dingen maken van papier, geurloze lijm. Schilderen met acrylverf.

  Groetjes,

  Spirit
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Het verschilt nogal van persoon tot persoon ik kan heel goed voetballen en bootcampen met wat extra medicatie. Fotografie lukt me prima
 • thea01thea01 Gebruiker
  #10
  ik ben graag creatief bezig oa met poppenhuizen. met hout kan ik niet meer omgaan maar wel met foamboard
 • ozzieivoozzieivo Gebruiker
  Al een paar jaar blaas ik op een saxofoon
  eerst op een tenor Later op een bariton saxofoon.
  deze speelt iets makkelijker aan dan een tenor.

  Hiervoor heb ik gitaar geprobeerd maar kreeg teveel rugklachten
  Hetzelfde met de accordeon

  Met enkele aanpassingen voor het gewicht speel ik nu dus al weer een paar jaar bij een vereniging.

  Mijn hond vraagt erom om vier keer per dag te gaan wandelen. dus anderhalf per uur per dag
  De eerste wandeling gebruik ik om wat extra oefeningen te doen om de spieren re versterken vanwege de artrose. Mijn fysiotherapeut heeft mij een stuk elastiek gegeven om eventueel de oefeningen iets moeilijker te maken .
  Ik ga graag naar mijn nederig stulp in Frankrijk om daar bezig te kunnen zijn in tuin of anderzijds . Een beetje klussen
  Ik vind het ook leuk om muziek te maken op de computer.

  Allemaal erg rustig want ik weet dat als ik drie passen hard ren mijn lichaam protesteert. :-&
 • ballingballing Gebruiker
  @ozzieivo

  Ik heb een tijdje Cubase (Componeer programma) op m'n computer gehad maar heb het er weer afgehaald: Te verslavend!
 • ozzieivoozzieivo Gebruiker
  :))

  Alles met mate :-@
 • IlseBIlseB Gebruiker
  Ik deed voor ik ziek werd heel veel aan sport, zowel als sportleerkracht en ook in mijn vrije tijd.
  Dat kan ik nu niet meer, ik ga wel minimum 4 keer per week naar de kinesist om aan mijn conditie te werken.
  Maar 3 jaar geleden ben ik Spaans gaan volgen, en dat vind ik heel leuk, ik kan me er ook mee bezighouden in periodes dat het echt niet goed gaat. Ik lees ook Spaanse boekjes, natuurlijk wel éénvoudig voor beginnende lezers, maar ik ben heel blij dat ik dat nu heb als vrijetijdsbesteding.
 • boterbloempjeboterbloempje Gebruiker
  #15 edited september 2018
  Ik zit op wedstrijdzwemmen. Voor mij is het niet altijd mogelijk om door te blijven trainen. Ik heb dan teveel last van de longen en mijn holtes. Dan ga ik vaker naar de sportschool of een rondje fietsen ipv in het water om toch mijn conditie (al dan niet op een lager pitje) te onderhouden. Soms, zoals nu, zijn de longen veel te slecht en ben ik al blij als ik de dag überhaupt doorgekomen ben. Nu ben ik heel snel moe, dus probeer ik me er maar aan over te geven. Het heeft geen zin om, hoe graag ik ook zou willen, weer mee te doen met de net weer gestarte zwemtrainingen. Keuzes maken. Je weet dat een keuze er soms ook voor kan zorgen dat je er dan nog langer uitligt. Neemt niet weg dat het mij dikwijls frustreert. Ben je net lekker bezig, val je weer uit... moet accepteren dat er weken zijn dat sporten er helemaal niet in zit. Daarna kijken of ik het zo snel mogelijk weer op kan pakken.

  Verder heel alert en snel de pufjes omhoog als ik verslechtering merk. Soms voor een wedstrijd extra vernevelen om de boel goed open te zetten. Ook ga ik dan tijdens trainingen bijvoorbeeld wel de afstanden zwemmen, maar doe ik niet de versnellingen/ snelheidspercentages die op het programma staan, want dan moet ik er na 15 minuten/ 30 minuten al uit. Met fietsen kan je snel willen, je kan ook langere rit op een rustig tempo maken.
 • wilmar2410wilmar2410 Gebruiker
  #16 edited 4 mei
  Ik was altijd heel aktief in diverse zangkoren. Heb ook zanglessen gevolgd. Helaas heb ik dat moeten laten varen. Gelukkig kan ik ook mezelf verliezen in het luisteren naar muziek en verder doe ik ook allerlei creatieve dingetjes zoals tekenen...... En haken. Overigens heb ik vroeger ook meegedaan aan spinningmaratons... Tegenwoordig op de electrische fiets zonder al teveel inspanning lange afstanden overbruggen, maar dat is ook sterk afhankelijk van het weertype.
Log in of Registreer om te reageren.