juni 2018 - Welke hobby kun je blijven doen met een longziekte?

Longfonds AdvieslijnLongfonds Advieslijn Longfonds Advieslijn, Moderator
Als je een longziekte hebt is het niet altijd mogelijk om je hobby te kunnen blijven doen. Maar het is goed om te kijken naar wat er nog wel mogelijk is.

Heb jij hier ervaring mee? Heb je bijvoorbeeld aanpassingen gedaan of doe je nu totaal wat anders. Wij zijn benieuwd hoe jullie hier mee om zijn gegaan.
Ga naar laatste reactie«1

Reacties

 • LaurinaLaurina Gebruiker
  BRIDGEN!! Met rollator, zonder rollator, met scootmobiel, zonder scootmobiel, met zuurstof, zonder zuurstof...uit en thuis!!!
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Paardrijden is even uitgesteld tot het conditioneel beter gaat (gelukkig geen inhalatie-allergieën) en fotograferen gaat redelijk als ik de rustmomenten en -dagen eromheen heel goed in plan en het fotograferen niet te lang doe.
  Netflix daarentegen gaat me redelijk goed af haha alleen op heel slechte dagen is dat teveel:p
 • Bloempje74Bloempje74 Gebruiker
  De hobby's die ik had gingen steeds moeizamer en de laatste 2 jaar lukt het helemaal niet meer.. Dat was mountainbiken door de bossen en zwemmen. Ieder jaar toch weer proberen en gaat nu nog steeds niet , dus wil nu op zoek naar een andere hobby..maar ja wat? Zit te denken aan tafeltennis.
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Tafeltennis is volgens mij behoorlijk intensief.

  Ik roei graag als ik me goed voel, als het minder gaat, ga ik wat minder ver, wat minder intensief of ik stuur een flink stuk.

  Verder haak ik graag, dat kan altijd.
 • Marissie_2511Marissie_2511 Gebruiker
  Ik had vorig jaar een racefiets gekocht (fiets dagelijks al woon-werk), maar steeds als het mooier weer wordt gaat de luchtvochtigheid omhoog en krijg ik meer last... heb hem dus helaas nog niet veel gebruikt. Wandelen doe ik ook, maar wordt ook moeilijker in deze tijd. Wil nog wel een sportieve hobby hebben, maar de vraag is welke kun je dan doen?
 • dine1977dine1977 Gebruiker
  Muziek was mijn grote hobby ging vaaknaar concerten en festivals. Het laatste doe ik helemaal niet meer en het eerste (concert bezoek) nog 2 tot 4 keer per jaar. Dan wel aangepast. Voorprogramma's overslaan en een half uur tot 15 minuten voor de hoofdact binnen komen. Ik doe ook geen grote zalen meer max. Afas live ( voormalige HMH). Daar zorg ik dat ik zit. Ben nu vaker in het theater te vinden is vele malen rustiger.

  "Sporten" doe ik nu thuis ipv op sportschool.

  Verder zijn katten en koeien mijn hobby. Van 3 katten naar 1 gegaan max. en mijn droom om ooit een stukje land te bemachten en daar 2 koeien op te houden laten varen. Nu geniet ik van koeien op t land en als ik de kans heb aai ik ze. Daarna goed mijn handen wassen ect.

  En nu ben ik aan de slag gegaan met lego (technic en creator). Ook leuk om tr doen.

  Zo vind ik iedere keer wel weer wat nieuws en kijk ik wat haalbaar en mogelijk is. Lukt het niet via weg 1 dan kijk naar andere mogelijkheden om het wel te laten werken. • ballingballing Gebruiker
  #7 edited juni 2018
  Als zelfstandig illustrator/beeldend kunstenaar doe ik veel werk (bijna alles tegenwoordig) in de computer.
  https://www.7arts.nl/
  Maar de laatste tijd heb ik ook ruimte gevonden om mijn vrij werk weer wat serieuzer op te pakken.

  Ballings_John_s_Shower_web.jpg

  Nadeel is wel dat het niet zo veel beweging oplevert.
 • SpiritSpirit Gebruiker
  Van gewone fiets naar electrische fiets.
  Van hardlopen naar wandelen.
  Geen huisdieren; niet meer paardrijden. Inplaats hiervan muziekles gaan volgen.
  Zwemmen in warmer water; bij een club waar een verbod is op sterk geurende shampoo's enz.
  Creatieve uitingen; vooral dingen maken van papier, geurloze lijm. Schilderen met acrylverf.

  Groetjes,

  Spirit
 • GwennyGwenny Administrator , Gebruiker, Schrijver, Moderator
  Het verschilt nogal van persoon tot persoon ik kan heel goed voetballen en bootcampen met wat extra medicatie. Fotografie lukt me prima
 • thea01thea01 Gebruiker
  #10
  ik ben graag creatief bezig oa met poppenhuizen. met hout kan ik niet meer omgaan maar wel met foamboard
 • ozzieivoozzieivo Gebruiker
  Al een paar jaar blaas ik op een saxofoon
  eerst op een tenor Later op een bariton saxofoon.
  deze speelt iets makkelijker aan dan een tenor.

  Hiervoor heb ik gitaar geprobeerd maar kreeg teveel rugklachten
  Hetzelfde met de accordeon

  Met enkele aanpassingen voor het gewicht speel ik nu dus al weer een paar jaar bij een vereniging.

  Mijn hond vraagt erom om vier keer per dag te gaan wandelen. dus anderhalf per uur per dag
  De eerste wandeling gebruik ik om wat extra oefeningen te doen om de spieren re versterken vanwege de artrose. Mijn fysiotherapeut heeft mij een stuk elastiek gegeven om eventueel de oefeningen iets moeilijker te maken .
  Ik ga graag naar mijn nederig stulp in Frankrijk om daar bezig te kunnen zijn in tuin of anderzijds . Een beetje klussen
  Ik vind het ook leuk om muziek te maken op de computer.

  Allemaal erg rustig want ik weet dat als ik drie passen hard ren mijn lichaam protesteert. :-&
 • ballingballing Gebruiker
  @ozzieivo

  Ik heb een tijdje Cubase (Componeer programma) op m'n computer gehad maar heb het er weer afgehaald: Te verslavend!
 • ozzieivoozzieivo Gebruiker
  :))

  Alles met mate :-@
 • IlseBIlseB Gebruiker
  Ik deed voor ik ziek werd heel veel aan sport, zowel als sportleerkracht en ook in mijn vrije tijd.
  Dat kan ik nu niet meer, ik ga wel minimum 4 keer per week naar de kinesist om aan mijn conditie te werken.
  Maar 3 jaar geleden ben ik Spaans gaan volgen, en dat vind ik heel leuk, ik kan me er ook mee bezighouden in periodes dat het echt niet goed gaat. Ik lees ook Spaanse boekjes, natuurlijk wel éénvoudig voor beginnende lezers, maar ik ben heel blij dat ik dat nu heb als vrijetijdsbesteding.
 • boterbloempjeboterbloempje Gebruiker
  #15 edited september 2018
  Ik zit op wedstrijdzwemmen. Voor mij is het niet altijd mogelijk om door te blijven trainen. Ik heb dan teveel last van de longen en mijn holtes. Dan ga ik vaker naar de sportschool of een rondje fietsen ipv in het water om toch mijn conditie (al dan niet op een lager pitje) te onderhouden. Soms, zoals nu, zijn de longen veel te slecht en ben ik al blij als ik de dag überhaupt doorgekomen ben. Nu ben ik heel snel moe, dus probeer ik me er maar aan over te geven. Het heeft geen zin om, hoe graag ik ook zou willen, weer mee te doen met de net weer gestarte zwemtrainingen. Keuzes maken. Je weet dat een keuze er soms ook voor kan zorgen dat je er dan nog langer uitligt. Neemt niet weg dat het mij dikwijls frustreert. Ben je net lekker bezig, val je weer uit... moet accepteren dat er weken zijn dat sporten er helemaal niet in zit. Daarna kijken of ik het zo snel mogelijk weer op kan pakken.

  Verder heel alert en snel de pufjes omhoog als ik verslechtering merk. Soms voor een wedstrijd extra vernevelen om de boel goed open te zetten. Ook ga ik dan tijdens trainingen bijvoorbeeld wel de afstanden zwemmen, maar doe ik niet de versnellingen/ snelheidspercentages die op het programma staan, want dan moet ik er na 15 minuten/ 30 minuten al uit. Met fietsen kan je snel willen, je kan ook langere rit op een rustig tempo maken.
 • wilmar2410wilmar2410 Gebruiker
  #16 edited mei 2019
  Ik was altijd heel aktief in diverse zangkoren. Heb ook zanglessen gevolgd. Helaas heb ik dat moeten laten varen. Gelukkig kan ik ook mezelf verliezen in het luisteren naar muziek en verder doe ik ook allerlei creatieve dingetjes zoals tekenen...... En haken. Overigens heb ik vroeger ook meegedaan aan spinningmaratons... Tegenwoordig op de electrische fiets zonder al teveel inspanning lange afstanden overbruggen, maar dat is ook sterk afhankelijk van het weertype.
 • MorenaMorena Gebruiker
  De enige beweging die ik had voor ik ziek werd was een hele intensieve , ik deed aan professioneel volksdansen , Turks en kurdisch , ik deed flamenco , cumbia , ben altijd gek op muziek en dansen geweest ! Daarnaast had ik hobbies op het creatieve vlak , breien , merklappen borduren, haken , mixed media etc en dat allemaal doe ik nog steeds , dansen gaat helaas niet meer
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Tekenen, aquarellen zowel gewoon als met de iPad:) heb stiften op waterbasis die zijn geurloos:D en handletteren enzo
 • SooshSoosh Moderator
  Ik hou al jaren mijn paardenhobby vast. Soms heb ik slechte dagen/weken, dus ik heb 2 schatten van verzorgsters die een paar keer per week voor mijn paard zorgen en soms eens extra komen als ik niet kan. Daarbij staat paardlief op een stal waar alles geregeld is, dus die vind het prima als ik een dagje niet kom ;)

  Verder ben ik vooral erg sociaal. Ik heb een boel vrienden waar ik 100% mezelf kan en mag zijn. Mensen waar ik echt heel veel van hou, heerlijk om daar tijd mee door te brengen. Soms betekent dat samen voor pampus op de bank liggen. Waarom niet? ;)
 • KaTcHeN49KaTcHeN49 Gebruiker
  Lezen, studeren, kunstschilderen, eventueel een instrument bespelen.
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  Korte cursussen volgen waarbij je veel leesvoer aangereikt krijgt.
  Terug mijn muziekinstrument begonnen. Blaas erg instabiel, maar plezier en een andere manier van longtraining.
  Aangepast sporten met anderen mensen met een beperking. Als ik niet kan meedoen ga ik kijken als dat lukt. Dan voorzie ik de anderen van deskundig advies vanaf de zijlijn (...) Zo hoor ik er toch bij.
  Sudoku en Zweedse raadsels.
  Schaken oppakken en bridge (nieuw) staan op de rol voor de lange termijn.
 • DominiqueDominique Gebruiker
  Ik ben 6 jaar geleden van staand skiën overgegaan naar zitskiën
  Niet vanwege mijn longen, maar omdat ik trombose van het onder mijn hart naar beneden heb gehad
  Ski nu 1 x per maand 2 uurtjes, vroeger van september t/m april 2x per week
  Voor de rest sport ik 1x per week bij de fysio
  En banjer rond de 10 uur per week door het water heen, ik geef zwemles
 • NckiieNckiie Gebruiker
  Ondertussen zijn mijn hobby’s veranderd:
  - bullet journallen (creatief dagboek maken)
  - snailmail maken (slakkenpost in een slakkentempo voor mij iets te letterlijk, maar je maakt eigenlijk een brievenbuscadeautje en nog leuker dan een gewone kaart)
  - kaarten maken, geen 3D-kaarten maar eigenlijk weer heel anders
  - artjournallen (mijn creativiteit uiten op een manier die ik nog niet eerder heb gedaan en nu volop aan het ontdekken ben)
  - handletteren en brushletteren
  - werken met procreate (een creatieve app waarin je kan tekenen en schrijven) op de slechte dagen wanneer met pen schrijven zwaarder is.
  - mijn hond kunstjes aanleren, we maken er een circushond van haha, althans ik xD

  Al met al lekker creatief bezig zijn op mijn eigen tempo:) kan zittend, met weinig energie kan ik toch nog genieten, blij dat ik dit ontdekt heb en zonder mijn longziekte had ik dit niet ontdekt.
  Dus ik baal dat bepaalde dingen niet meer gaan, maar ben blij dat ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden die me wel veel plezier geven!
 • goudvisjegoudvisje Gebruiker
  Nckiie schreef: »
  Ondertussen zijn mijn hobby’s veranderd:
  - bullet journallen (creatief dagboek maken)
  - snailmail maken (slakkenpost in een slakkentempo voor mij iets te letterlijk, maar je maakt eigenlijk een brievenbuscadeautje en nog leuker dan een gewone kaart)
  - kaarten maken, geen 3D-kaarten maar eigenlijk weer heel anders
  - artjournallen (mijn creativiteit uiten op een manier die ik nog niet eerder heb gedaan en nu volop aan het ontdekken ben)
  - handletteren en brushletteren
  - werken met procreate (een creatieve app waarin je kan tekenen en schrijven) op de slechte dagen wanneer met pen schrijven zwaarder is.
  - mijn hond kunstjes aanleren, we maken er een circushond van haha, althans ik xD

  Al met al lekker creatief bezig zijn op mijn eigen tempo:) kan zittend, met weinig energie kan ik toch nog genieten, blij dat ik dit ontdekt heb en zonder mijn longziekte had ik dit niet ontdekt.
  Dus ik baal dat bepaalde dingen niet meer gaan, maar ben blij dat ik ben gaan zoeken naar mogelijkheden die me wel veel plezier geven!

  En je maakt zulk prachtig werk! Echt mooi, kun je trots op zijn
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @goudvisje dankjewel!!! Het is ook echt leuk om te doen en mooi dat mijn plezier erin tot uiting komt!
 • awjraaijmakersawjraaijmakers Gebruiker
  Hoi ik ben nellie en mijn hobby zijn zeilen wij hebben zelf een boot. Waar we meestal 3 maanden mee onderweg zijn we hebben eerst altijd op zee gevaren maar dat werd voor mij te zwaar maar toen hebben we de masten er af gehaald en zijn we Nederland gaan verkennen de laatste jaren gaat wel de rolstoel mee ik kan maar kleine stukjes lopen gelukkig kunnen we de E fietsen meenemen daar maken we nog mooie tochtjes mee en we hebben ons huisje bij daar bij handwerk ik graag haken en breien en ik lees graag wij hebben alles wel aangepast maar we kunnen nog steeds lekker met onze boot weg
 • Suus01Suus01 Gebruiker
  @Nckiie
  Flink creatief. Veel dingen die me niks zeggen.
  Wel goed om te weten dat er zo veel meer mogelijkheden zijn dan het kringetje waar je zelf altijd in rond draait.
 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Suus01 ja van het een in het ander beland hahaha, maar er is nog zoveel meer mogelijk alleen sommige dingen kan ik gewoon niet of wil ik niet. Houtbranden is super leuk, maar gaat niet met mijn longen en dit gaat allemaal prima en kan heerlijk op mijn eigen tempo, ik word er blij van en maak anderen er ook nog eens blij mee🥰

  Mocht je ooit meer willen weten mag je altijd een PB sturen!
 • HiskeHiske Gebruiker
  Één van mijn hobby's was mijn tuin maar dat red ik niet meer alleen. Daar heb ik komende zomer hulp bij nodig, niet alleen door de astma maar bijkomende dingen zoals o.a. slijtage knie. Maar hobby's die ik al jaren doe, genealogie waar ik al ruim 30 jaar mee bezig ben en handwerken, tegenwoordig vooral haken en breien wat ik al zo'n beetje mijn hele leven doe😊 kan ik gelukkig nog steeds goed doen.
  Heel leuk om te lezen wat jullie zoal doen, ook dingen waar ik nog nooit van gehoord heb zoals die van @Nckiie 🤔😊

 • NckiieNckiie Gebruiker
  @Hiske jammer om te lezen dat je wat hebt moeten in te leveren, maar leuk dat ik anderen wakker maak met mijn oude ideeën in een nieuw jasje haha en ben blij dat ik dit wel kan doen, al blijft het balen wel van dingen opgeven. Ik heb wel ontdekt dat ik sterker en vindingrijker ben dan ik dacht😊
  En wellicht kunnen we hier wel een creabea lijntje beginnen haha
Log in of Registreer om te reageren.