Mijn revalidatie in Roosendaal

MillyMilly Schrijver
edited juli 2015 in Longrevalidatiecentra
Sinds vorige week ben ik bezig met revalideren. In t programma zit fysio, ergo, maatsch werk en dietist.
Zou jullie n beetje op de hoogte houden, vandaar dit topic :)
Vorige week gestart met 2x fysio en 1x ergo. Bij fysio gestart met ah oefeningen, tijdens inspanning bv als ik ka wordt. Vanwege de warmte nog niet getraint, maar wel extra testen gedaan. Gefietst, ging opzich best goed wel heb ik n te hoge hartslag in rust(rond de 120). Mn sat bleef nagenoeg gelijk tussen de 95-97%, prima dus.
De testen op kracht waren gelijk als bij de intake, mn spierkracht is zwak. Eigenlijk alle spiergroepen. Daar gaan we aan werken.
Vandaag getraind op kracht in benen en armen. Gefietst en traplopen. Was al met al best een hele inspanning, merk dat ik nog wel even te gaan heb om iets te doen zonder ka te worden. Kreeg nog oefenigen voor thuis....
Bij de ergo kreeg ik als huiswerk om een weeklang op te schrijven wat ik deed en dat hebben we vandaag deels bespoken. Heb vlgs de ergo n goed ritme en wissel activiteit en rust af. Volgende week weer verder met analyseren.
Vandaag ook een gesprek bij maatschappelijk werk gehad, dacht eigenlijk t niet nodig te hebben maar er zijn verschillende zaken waar we mee aan de slag gaan. Prima!
Dan ook nog een intake bij de dietiste. Ze deed een meting hoe de verhoudingen zijn, spieren, vet ed. Nu blijkt dat mn spiermassa ver boven t gemiddelde zit! Zo raar dat ik dan toch zo weinig kracht heb, dat ga de vrijdag de fysio eens vragen!
Verder bespoken dat ik meer eiwitten moet/mag eten, heb tips gekregen en dat ga ik eens uitproberen allemaal. Hier hanteren ze de regel dat je tijdens reva n 1/2 x meer eiwitten nodig hebt dan normaal. Ook na de training iets eten met veel eiwitten om t spierherstel te bevorderen.
Naja, al met al een goede gestart kunnen maken.

Reacties

 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Leuk om wat van je te horen en de eerste verhalen klinken goed! Ik kreeg ook het advies meer calorieën te eten op reva dagen en ook eiwitten achteraf maar dat is totaal niet waar ik dan behoefte aan heb dus dat vind ik lastig. Diëtist raadde mij bijvoorbeeld chocomel aan, daar zou een goede verhouding aan eiwitten, vet en suiker inzitten. Ik heb met de ergo hetzelfde gedaan als jij. Kan toch rust geven. Succes verder en ben benieuwd naar je verdere verhalen.
 • wendy24wendy24 Gebruiker
  veel succes met de reva,
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Leuk Milly om je verhalen te lezen. Klinkt goed, zo ben je goed op weg lijkt het. Met kleine stapjes natuurlijk, maar veel kleine stapjes....
  Idd bijzonder van je spiermassa! Ze moeten blijkbaar aangesproken worden, maar ze zitten er dus wel :) Succes met het wakker roepen van die dingen haha.
  Blijf je volgen hoor!!
  xx
 • wendy24wendy24 Gebruiker
  hoi milly
  hoe gaat het nu met je reva?
 • MillyMilly Schrijver
  Wendy zie nu pas je reactie, sorry..... Ben niet zoveel geweest hier de afgelopen tijd.
  Ben de afgelopen weken bezig geweest te 'landen' daar waar ik moet zijn, dieper en lager dan ik altijd gedacht had te moeten zijn. Het kost veel energie en t geeft verdriet om te merken dat ik veel minder kan dan ik voor ogen had. Verder ook te accepteren dat ik mijn levenstijl drastisch moet veranderen om mijn leven vol te houden en mijn astma rustig te krijgen. Tuurlijk krijg je bij de reva steun en begeleiding, maar t proces moet je door....
  Na deze turbulente start zijn we begonnen doelen te maken bij ergo, heb ervaren tevreden te zijn met kleine stapjes. Omdat ik blijkbaar erg overbelast ben, zijn we begonnen met 1 activiteit. Of wandelen of fietsen op een dag, te beginnen met 7 minuten. Elke week proberen uit te breiden met 2 minuten. Dit is dan de activiteit voor de dag, verder wel wat rommelen in en rond huis maar geen extra's. Geen boodschappen erbij en zulk soort zaken.
  Ik doe mn best, maar zo de rem erop is best pittig!
 • daysydaysy Gebruiker
  Hoi Milly
  heel veel sterkte meid met de reva het duurt even maar dan kom je op het pad wat je voor ogen he bt veel succes.
  Blije dag Daysy
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Hey Milly, hoe gaat het met je reva?
 • MillyMilly Schrijver
  @Daantje! Lief dat je aan me denkt ;) .
  Weet niet zo goed hoe ik t hier neer moet zetten..........
  As maandag hebben we n gesprek met de reva arts, nadat ze teambespreking hadden. Ben erg benieuwd.. Laat begin volgende week wat weten.
 • Ieke10Ieke10 Gebruiker
  #9 edited september 2015
  Is ook niet makkelijk reva. Je wordt steeds geconfronteerd met wat je niet meer kunt en waarvoor je weer heel hard moet gaan werken of de dingen die buiten je bereik zullen blijven. Maar uiteindelijk komt het goed! Heel veel sterkte!
 • MillyMilly Schrijver
  @ieke, is zo. Ging met n totaal ander gedachte de reva in, dat ik mn conditie zou opbouwen, mn longen rustiger zouden worden en thats it. Maar hoe anders, door n infectie met n lange nasleep heb ik nog haast geen vooruitgang geboekt. Vind t mentaal ook heel zwaar op t moment, door allerlei extra factoren zeg maar. Ben gewoon erg verdrietig.
  Hoop dat t gesprek positief mag zijn en ik nog verder mag met reva.
 • Ieke10Ieke10 Gebruiker
  Ik heb natuurlijk geen long reva gehad maar hart reva, maar ik denk dat dat niet zoveel verschil is. Ik stond vaak op het punt om het op te geven. Ik heb veel gehuild en depressief geweest in die periode maar uiteindelijk kwam ik er sterker uit. Nu na een jaar van revalidatie en psychiatrisch hulp kan ik zeggen dat ik weer aan mijn leven kan beginnen. Ik wens je veel succes en huilen, tegenslagen en depressieve gevoelens horen erbij! Ik zal voor je duimen dat je door mag want zo te horen heb je het heel hard nodig. ;)
 • DaantjeDaantje Gebruiker
  Het was niet mijn bedoeling je te verplichten er hier over te schrijven als je dat liever niet wilt hè? Revalideren (en reïntegreren trouwens ook), is zwaar. Niet alleen lichamelijk maar in je hoofd misschien nog wel veel meer. *knuffel* en sterkte iig!
 • wendy24wendy24 Gebruiker
  heel veel sterkte milly voor het gesprek morgen.
 • puckiepuckie Gebruiker
  succes en sterkte bij het gesprek morgen.
  knuffels
 • MillyMilly Schrijver
  Dank jullie wel allemaal!
  We hadden dus begin van de week n gesprek......... Nu is t zo dat t allemaal wat moeizaam gaat met de reva maar ook in ons gezin. Ze moeten vaak mee in mijn tempo en afspraken, wat tot behoorlijke spanningen heeft geleid. Nu is in korte tijd veel veranderd, postief in de vorm van meer hulp en begrip ed. Heb ervaren dat als je eerlijk praat over alles wat je bezighoud, er gelukkig wel luisterende oren zijn. Ik ben zo bezig geweest om al mijn frustratie en verdriet te verstoppen voor anderen, dat ik me heel alleen heb gevoeld.
  Toch heb ik in mn hoofd tijd nodig om alles te plaatsen, t heeft me wel erg geraakt.
  Eigenlijk was er sprake van dat ik de reva zou moeten stoppen, zulke spanningen werken tegen. Vind t wel jammer dat zulke ziekte gerelateerde dingen n reden zijn om te stoppen. Hoort mi bij t hele proces, maar mss heb ik t mis.
  Toch mag ik deze periode van ong 3 maanden wel gewoon afmaken. Waar ik erg blij mee ben! Daarna ga ik verder hier bij n fysio met trainen. Blijf wel terugkomen bij de rev arts, mogelijk volgt er nog een rev periode als alles weer stabieler is en er weer verdere doelen onstaan zijn.
  Weten jullie hoe t n beetje in elkaar steekt........ Mijn ervaring is dat revalideren hard werken en confronterend is, idd ook in je hoofd zoals jullie aangaven!!
  @Daantje, ik voel me niet verplicht maar vorige week vond ik t moeilijk om t hier neer te schrijven. Nu alles 'geland'is en ik niet meer zo verdrietig ben kan ik t beter onder woorden brengen...
 • SpiritSpirit Gebruiker
  Hallo Milly,

  Wat knap dat je je frustratie en verdriet onder woorden hebt kunnen brengen en nog fijner dat er mensen waren die echt naar je konden luisteren.
  Prima dat er plannen gemaakt worden en dat je ruimte krijgt om op je eigen manier en in je eigen tempo te revalideren.

  Groetjes,

  Spirit
 • EdelweissEdelweiss Gebruiker
  Lieve Milly,

  Knap dat je het hier durft te verwoorden. Is vast voor veel mensen een steun dat je zo eerlijk bent en aangeeft dat het niet altijd rozengeur en manenschijn is tijdens een reva.
  Wel heel sneu voor jou, zacht uitgedrukt...
  Wens je kracht en moed om verder te gaan..

  Dikke knuf
 • MillyMilly Schrijver
  Dank jullie wel, voor de meelevende woorden!
 • MillyMilly Schrijver
  #19 edited oktober 2015
  Ondertussen weer n paar weken verder........... En genoeg met jullie te delen! Heb n paar goede weken achter de rug, waarin ik ook echt prima kon trainen. Krachtraining tot ik t voelde in mn spieren, fietsen tot ik te moe werd/mn hartslag max was. Voelt zoveel beter dan te moeten stoppen omdat de benauwdheid te hefig wordt. Klinkt gek, maar heb er gewoon van genoten!! Merk dat ik sterker ben geworden en er zijn n paar kilo's af. Zo fijn!!
  Had opgebouwd bv 10 min fietsen op 40 watt, de laatste tijd intensief getraint 30/60 watt afgewisseld n halve minuut. Verder 20x opstaan van n stoel, trainen met halters van 2 kilo en verschillende krachtoefeningen met armen en benen. Voor t uithoudingsvermogen deden we badminton en overgooien met n kilobal. Ook hele practische ah technieken, voor tijdens zware inspanning of bukken ...
  Sinds vorige week is de benauwdheid weer de maatstaaf, was erg verkouden geworden en mn longen hebben het er duidelijk zwaar door.. Dus weer aangepast trainen naar wat mogelijk is. Vandaag was t best pittig en had ik daar n aanval na te intensief fietsen, was iets verkeerd gegaan bij t instellen van de fiets.
  Ook bij ergotherapie flink aan de slag geweest. Heb me eigengemaakt hoe ik n oefenschema opstel voor lopen/wandelen, hoe te handelen bij n terugval en weer op te bouwen ed. Ook voldoende rust nemen na n activiteit zodat de batterij niet te leeg raakt maar tijdig even opgeladen wordt. Het geeft n goed gevoel daar controle over te hebben. Maar ook leren vragen om hulp, wat ik heel moeilijk vond. En eigenlijk, door zoveel te praten over waar ik tegenaan liep, tips, hulp en advies gekregen om zelf de hand te hebben op mn ziekzijn en niet andersom. Het is n onderdeel geworden van mn leven waar ik, met vallen en opstaan, mee uit de voeten kan! Al t verdriet en frustratie waren onderdeel van t proces van bewustwording en toch ook acceptatie!
  Daarom ben ik klaar bij de ergotherapie! Had vandaag de laatste afspraak..... Thuis oefen ik nog wel voor de kracht in mn handen met n soort klei(poeti) om de spieren in mn handen en polsen te trainen. Ook heb ik wat hulpmiddelen die k gebruik bij bereiden van maaltijden ed.
  Bij de fysio ga ik verder tot er weer n bespreking is van het team, over 2 weken. • DaantjeDaantje Gebruiker
  Wow, wat een goede berichten! Goed dat je ondanks dat het niet goed gaat, toch probeert te bewegen waar mogelijk maar ook dat je hebt kunnen ervaren dat je longen niet altijd de beperkende factor zijn en dat je dan wel lekker op kunt bouwen. Gelukkig dat je dat ook nog hebt kunnen ervaren tijdens je revalidatie.

  Ben wel benieuwd wat voor hulpmiddelen je gebruikt en wat goed dat je zoveel bereikt hebt met de ergotherapeut. Ik vind de ergotherapie ook wel nuttiger dan ik voorheen verwacht had denk ik.

  Je bent iig lekker bezig! Succes nog verder! Ben je ook al bezig om een plek te zoeken waar je na je revalidatie terecht kunt om te bewegen of heb ik daar overheen gelezen en had je dat al gedaan?
 • MillyMilly Schrijver
  #21 edited oktober 2015
  @Daantje, heb over 2 weken n intake staan bij de fysio hier in de buurt. Denk dat de reva nog paar weken zal zijn.... Fijn om alvast wat geregeld te hebben voor daarna, want moet blijven trainen. Om proberen dit vast te houden en hopelijk nog wat verder op te bouwen als t lukt.
  De hulpmiddelen gebruik ik omdat mijn handen snel 'krachteloos' zijn. Heb n soort schuimbuisje wat over de handvaten van dunschiller/mesjes ed past. Daardoor kan ik t makkelijker vasthouden zonder veel spierkracht te gebruiken. Verder n hoekmes, t handvat van dat mes staat omhoog. Daardoor vergt t snijwerk minder kracht. En iets om op t aanrecht te leggen, waar je n pan op zet tijdens t afgieten. Dan hoef je niet heel de pan op de tillen, maar alleen te kantelen om t eten in t vergiet te kieperen;) en glijt de pan niet onderuit.....
Log in of Registreer om te reageren.