Gezocht: iemand met een longziekte die een hologram van zich wil laten maken voor leersituaties.
22-11-2024 om 11:22 uurIk heb een rare vraag. Mijn naam is Pieter van Gorkom. Ik ben docent bij Fontys Mens & Gezondheid in Eindhoven. Binnen de opleiding verpleegkunde maak ik regelmatig gebruik van allerlei aspecten van virtual reality.
Zeker voor onze eerste jaars is het vaak moeilijk om een beeld te schetsen van hoe een benauwde patient / of iemand met COPD in een beginnende fase eruit ziet. Hoe loopt hij /zij ? Hoe ademt hij / zij? Ik ben op verschillende manieren bezig om de casussen van patiënten waar we mee werken meer inzichtelijk te maken voor onze studenten. Het interviewen van een echte patiënt is natuurlijk het prettigst maar dit is niet altijd mogelijk.
Op dit moment heb ik een subsidiebedrag binnengehaald om patiënten met behulp van hologramtechnologie in de klas te brengen.
Mijn vraag is: Wil iemand van jullie leden met een relatief milde vorm van copd een hologram van zich laten maken.
Dit wordt gedaan bij 4DR studio op Strijp S in Eindhoven op 4 december om 15:00 uur. Ik zal daarbij aanwezig zijn.
De scène zal bestaan uit een stukje lopen en op adem komen, eventueel met zuurstof, opgenomen met 48 camera’s in een groene studio. Als beloning krijgt de deelnemer het hologram op zijn telefoon om aan anderen te tonen. De verwerking duurt ongeveer twee weken.
Ik hoop dat er iemand van jullie wil / kan meewerken hieraan.
Voor voorbeelden hoe zo’n hologram er uit ziet 4DR - 4DR Studios
Pieter van Gorkom
Fontys hogeschool mens en gezondheid
0620159422
email: p.vangorkom@fontys.nl
Ja super. Wil ik wel doen!
Hopelijk begrijpen jullie wel dat dit soort dingen heel erg persoonsafhankelijk zijn. Ik kan nog heel lang praten ook al ben ik stikbenauwd terwijl je het daar bij iemand anders misschien sneller aan merkt.
Leuk Frans,
Wil je via mijn emailadres contact opnemen, dan maken we een afspraak.
Pieter
Daantje,
Bedankt voor jouw reactie. Inderdaad zoveel verschillende mensen zoveel verschillende uitingen van een ziekte. Dat beseffen we. Voor onze studenten is een bewegend beeld al snel duidelijker dan een geschreven casus. Mag ik vragen wat we wel aan je zien als je benauwd bent? Dit om meerder mensen eventueel te filmen.
Pieter
Hallo Pieter,
Wat een mooi initiatief, op deze manier inzichtelijk maken hoe leven met een longaandoening is, zeker met in je achterhoofd de opmerking van Daantje dat geen mens hetzelfde is! Groet, Marikey
Marikey,
Heb je nog tips voor me om zeker aan te denken?
Hallo Peter,
Ik vind het echt een leuk initiatief! Het is voor jonge mensen zeker niet altijd gemakkelijk om je voor te stellen hoe iemand kortademig er uitziet. Wat denk ik ook nuttig is om je studenten een gevoel te geven hoe het voelt. Ik beschrijf kortademigheid vaak als constant joggen en niet kunnen stoppen. Een aanval is nog wat sneller lopen. Ben je moe is dat pech, je kan niet stoppen want je moet blijven ademen.
Wat ik denk ik ook heel belangrijk is aan je studenten hoe verschillend patiënten zijn. Het is niet een longfunctie die echt zegt hoe een patiënt zich voelt. Het menselijk lichaam is veel complexer waardoor iedere patiënt anders is. Misschien loont het zich om verschillende patiënten naast elkaar te zetten met andere symptomen.
Ik heb zelf een longziekte maar geen COPD en ben dus geen kandidaat. Hoop dat het resultaat interessant wordt voor je studenten!
Het beste,
Tamia
Tamia,
Mijn ideaal zou zijn dat we van verschillende cliënten / patiënten een hologram kunnen maken zodat we onze studenten er in een vroeg stadium met behulp van beelden die er toe doen kunnen confronteren. Dank je voor de reactie.
Ik weet niet hoe je het kunt inpassen, maar het verschil tussen bv lekker ‘relaxed’ zitten en lopen zou mooi zijn om te zien. Ook aandacht voor lichaamshouding in het hologram moet (klassiek hoge schouders, gespannen rug etc.) zichtbaar zijn. En als info dat idd ieder mens anders is en dat ieder moment van de dag of week anders kan zijn. Succes nogmaals! Groet, Marikey