Voor Milly!

31-03-2015 om 22:12 uur

Umami
(uitspraak ook umami, met klemtoon op de a) is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is een van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter. Ook metaal wordt als smaak genoemd, maar is geen basissmaak. Uit onderzoek, gepubliceerd in 1908, is gebleken dat we een vijfde smaak hebben, die gevoelig is voor glutamaat, één van de twintig proteïnogene aminozuren. Glutamaat wordt ook als smaakversterker gebruikt in de vorm van het additief mononatriumglutamaat, en is in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes, te vinden. Over het effect ervan op de andere smaken is weinig bekend. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.

Vjesalica
Servische vlees gerecht, omwikkeld met spek en gevuld met kaas.

Nonnevotten
Nonnevot (soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of Nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd.

Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard wilden innemen. Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.

Arroseren
Arroseren moet voorkomen dat produkten uitdrogen en ervoor zorgen dat het produkt een mooie kleur krijgt. Arroseren is het bedruipen van vlees met het eigen braadvet.

Halloumi
Halloumi is een traditionele Cypriotische geitenkaas, gemaakt van een mengsel van schapen- geitenmelk. Soms wordt er tevens koeienmelk bijgevoegd. De kenmerkende rubberachtige consistentie ontstaat doordat de kaasmassa in wei wordt verhit, zodat deze eiwitten afscheidt. De kaas wordt gezouten en vers gegeten, of in gezouten wei verpakt.

Omdat halloumi een hoog eiwitgehalte heeft, kan deze kaas worden gegrild of in olijfolie worden gebraden, waarbij hij niet smelt maar een krokant korstje krijgt. Tegenwoordig bijna in elke supermarkt te koop.

Tarte Tatin
Tarte Tatin een klassiek recept uit Frankrijk, oorspronkelijk een omgekeerde taart met gekarameliseerde appels. Meer een "Appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron, Frankrijk.

Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit gegrilde groenten of tamme kastanje.

De naam Tarte Tatin is in gebruik gebleven, ook als de vulling niet van appel is.

Quenelles
Quenelles zijn gevormde ovale balletjes. Het maken van quenelles heeft tot doel een produkt gelijkmatig te portioneren. De techniek wordt toegepast op rauwe en gegaarde produkten. De grootte en het gewicht van de quenelles wordt bepaald door de grootte van de lepels waarmee je werkt, bijvoorbeeld een theelepel, dessertlepel of een soeplepel, waardoor een mooie gelijkmatigheid kan worden bereikt.

Insalata caprese,
Dit is een typisch voorgerecht uit de Italiaanse keuken.
Insalata caprese bestaat uit tomaat en mozzarella, meestal in plakken gesneden, en blaadjes basilicum. De salade wordt overgoten met olijfolie en bestrooid met peper en zout uit de molen. Evenals de pizza margherita heeft dit gerecht de kleuren van de Italiaanse vlag.

Kapoen op armagnacse wijze: Dronken kip

Merguez
Is een worst(je) uit de Noord-Afrikaanse keuken die wordt bereid van lams- of rundvlees en is gekruid met harissa

Oblok Oblok
Indonesisch Bijgerecht, tahoe/tempé met boontjes

Quinata of Akebia quinata is een schijn augusrk

Udang peteh
Indonesisch bijgerecht, een heerlijk gepeperd gerecht van verse grote garnalen met rode pepers, tomaat en peteh-bonen.

Yassa kip
Dit  is een erg lekker Senegalees kip gerecht samen met fufu (foufou) in plaats van rijst. De foufou kan je bij de Afrikaanse toko in pak zo kopen even met water bereiden en klaar, zelfde bereiding als couscous eigenlijk. Het lijkt veel op aardappelpuree maar net even anders en stukken beter, het is weer eens wat anders.

Espuma
Espuma (Spaans en Portugees: schuim) is een culinaire bereidingswijze. De methode werd bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Het principe is vrij eenvoudig: men mengt vloeibaar voedsel met gelatine en spuit dit op onder druk van lachgas of speciaal ander gas. Dit vormt samen een luchtig schuim waaraan, in tegenstelling tot andere mengsels, geen eieren of room meer hoeven worden toegevoegd.

Espuma kan zowel in hartige als in zoete vorm worden bereid, en zowel koud als warm.

In tegenstelling tot een mousse wordt een espuma relatief snel vloeibaar en is daarom niet geschikt om langere tijd op tafel te staan bij bijvoorbeeld buffetten. Bovendien is de consistentie niet zo stevig als die van een mousse. Oudere gastronomen vergelijken graag de toestand van een espuma met die van een zabaglione.

===
Tot zover op verzoek van Milly wat extra uitleg en in het spelletje zal er voortaan van mijn kant uit wat uitleg bijkomen, vragen kan altijd toch en zijn die er dan hoor ik ze graag.

Login of registreer om te reageren
01-04-2015 om 09:38 uur

Hihi, Marcus!!
Bedankt voor de uitleg.......... wel een verassing op deze manier :@

Login of registreer om te reageren