Allergie recepten topic
18-12-2012 om 17:20 uurHier kan je jouw allergie recepten kwijt, recepten zonder gluten, tarwe, koemelk, soja, melk, lactose, ei of andere allergie recepten. Daar velen met longproblemen ook vaak bekend zijn met diverse allergieën of vele varianten lijkt me een dergelijke topic een onmisbaar iets op dit forum.
Misschien vind je het leuk om je favoriete allergie recepten die je misschien wel zelf hebt gemaakt hebt, maar dat is geen vereiste, te delen met ons.
Vermeld bovenaan de naam van je recept liefst vet en een iets groter letter type zoals 12 point en ook in het begin wat voor recept het betreft.
Noot:
Gewone recepten gewoon in het groot recepten topic plaatsen die vind je hier.
Oliebollen zonder melk en ei.
Ingrediënten
Voor het beslag:
1 kilo tarwebloem
0,65 liter water (lauw ca. 300 C)
0,27 liter bockbier (oud bruin)
10 gram zout
50 gram basterdsuiker
80 gram verse gist
Voor het garnituur:
20 gram kaneel
375 gram rozijnen
375 gram krenten
20 gram geraspte citroenschil
450 gram goudreinetten (± 1 grote)
Voor het frituren:
zonnebloemolie
Voor de afwerking:
1 bus poedersuiker
Bereidingswijze
Laat de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauwwarm water, zelf doe ik ze in de cognac.
Schil de de appels en rasp ze.
Laat de krenten en rozijnen uitlekken.
Voeg krenten, rozijnen, citroenschil, kaneel en geraspte appel samen.
Los de gist op in wat lauw water.
Doe de bloem in een emmer en maak een kuiltje.
Voeg de suiker toe en meng langzaam lauw water en bier door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg het garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe, meng nogmaals even goed door om het zout door het deeg te verdelen.
Laat het beslag ca. 30 minuten bij ongeveer 30 graden rijzen.
Let op dat het beslag niet de emmer uit rijst.
Dek de emmer af met een schone vochtige theedoek en laat beslag bij de verwarming rijzen.
Na ca. 30 minuten sla je het deeg neer en laat het nogmaals rijzen.
Voor het bakken het beslag nog een keer goed doorroeren.
Bakken bij ca. 175 graden C.
Ik gebruik tegenwoordig een elektrische frituurpan.
Gebruik een ijsbollenschep om het beslag uit de emmer te scheppen.
Per keer gaan er dan ca. 10 oliebollen in de frituurpan.
Laat de oliebollen uitlekken in een vergiet met een stuk keukenpapier.
Serveer de oliebollen met wat poedersuiker.
Controleer het liefst af en toe, of de bollen gaar zijn van binnen.
Zo heb je een excuus om alvast ruim voor te proeven.
Noot je kan het recept ook met alleen bier maken vervang dan het water door bier. Bakken doe ik buiten en bak dan oliebollen, appelbeignets, banaanbeignets en garalenbeignets een aantal annanasbeignets erbij doet het ook altijd goed.
ha, ik weet neit precies waar ik dit moet plaatsen, doe t hier maar.
sinds ik weet dat ik coeliakie heb bak ik veel cake koek krentenbrood brood etc zelf. Nu wil ik graag wat bakvormen aanschaffen, wat is jou voorkeur: siliconen of metaal?
Ben zelf een groot voorstander van metaal en koop er altijd meerdere. Bak namelijk meestal 2 of 3 stuks achter elkaar, de oven is tenslotte dan al heet. Voor brood heb ik zwarte brood bakblikken.
Succes met bakken.
Noot. Paar jaar terug alle springvormen vervangen omdat de oude vormen nog uit de bakkerij van mijn overgrootvader kwamen en mijn appeltaart naar roest begon te smaken. Ze hebben hun weg via marktplaats gevonden.
ik gebruik met bakken bijna altijd een siliconen bakvorm.
ook voor cake en brood janess? blijft de vorm dan goed?
voordeel van siliconen is dat t makkelijk uit de vorm gaat en goed schoon te maken is, ook al heb je er brood of hartige taart in.....
wij bakken brood met de broodbakmachine.
Ik doe er altijd biscuitcake voor taartbodem in.. dat gaat altijd goed.
Siliconen bakvormen bevatten weekmakers en zijn onderzocht door de Voedsel en Waren Autoriteit, deze weekmakers kunnen schadelijk zijn. Heb zelf echt niks met dit soort materialen.
Maar ja, uit onderzoek van deze zelfde Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bleek ook dat vibrators en dildo’s die als weekmakers ftalaten of nonylfenol bevatten, alleen een gezondheidsrisico hebben bij gebruik gedurende meer dan 10 uur per week, misschien een waarschuwing voor sommigen. _O-
Het onderzoek vindt je hier
_O- ben ongelooflijk blij met al je extra informatie :+
ik denk dat ik voor kleine broodjes, muffins ga voor siliconen, en voor cake krentenbrood voor metaal.....
want een kaasbroodje wurmen uit een metalen vorm met ribbeltjes lijkt me ook zo wat.
t valt makkelijk uit de siliconen vormpjes (zonder weekmakers...)
Sorry Ems kon het even niet laten :@ toen ik dat las op wikipedia :N
De meeste weekmakers worden met Bisfenol A gemaakt en dat is het schadelijke bestanddeel.
Bisfenol A wordt gebruikt om je weekmaker in korrel te kunnen binden.
Bij migratie naar voedsel komen die stoffen vrij.
Nu is men verplicht bij voeding van verschillende lagen te leggen.
Zo ook je bakvorm is gemaakt uit verschillende lagen kunststof. Ook al merk je die niet.
De kant waar er voeding aanzit is getest en goedgekeurd door de EU.
Maar opgelet dat wil niet zeggen dat je er zomaar moet gaan op sabbelen.
Het wordt aangeraden om het niet te gebruiken bij kleine kinderen. Zo gebruik je beter glazen voedingsflessen dan kunststof. Bij een volwassen worden die eventuele heel kleine vorm van Bisfenol A (meest voorkomende) afgebroken door de lever en weer uitgescheiden. Bij kleine kinderen worden die gemakkelijker in het lichaam opgestapeld.
Paginering