Zorgverzekering Menzis duurder door vele wanbetalers
12-09-2007 om 09:51 uurZorgverzekeraar Menzis loopt dit jaar 'vele miljoenen' mis doordat 34.000 van de in totaal bijna twee miljoen verzekerden stelselmatig de zorgpremie niet betalen. Daardoor pakt de premie voor de andere verzekerden, die het gat moeten vullen, hoger uit.
Menzis wil niet aangeven om hoeveel geld het precies gaat, maar erkent wel dat de verliespost in de premie voor komend jaar verrekend moet worden. ,,Het is wrang als klanten die netjes hun premie betalen in de toekomst meer moeten betalen, doordat een bepaalde groep gewoon weigert de premie te voldoen. Daarom doen we er alles aan die premies alsnog te innen", aldus een woordvoerder van de verzekeraar.
Menzis hoopt de volhouders onder de 34.000 wanbetalers met een vonnis van de kantonrechter in de hand alsnog tot betalen te dwingen. Desnoods via beslag op loon of uitkering, of via verkoop van inboedel.
Volgens gerechtsdeurwaarder G.J. Bekman van Tijhuis & Partners in Almelo zijn de betrokken wanbetalers ,voordat ze worden gedagvaard, in totaal zeker zes keer mondeling of schriftelijk door Menzis en door de deurwaarder benaderd om te betalen dan wel een betalingsregeling te treffen.
Wie na het uitspreken van het gerechtelijk vonnis alsnog besluit te betalen, is overigens honderden euro's duurder uit dan wanneer de zorgpremie meteen was voldaan. De deurwaarder ontvangt voor het uitbrengen en betekenen van de dagvaarding in totaal namelijk 140 euro, het griffierecht bedraagt 100 euro en de incassokosten zijn 15 procent van de totale vordering.
Menzis is niet de enige zorgverzekeraar met een incassoprobleem. Wanbetalers houden maandelijks ongeveer 17 miljoen euro aan premies voor de zorgverzekering achter. Begin dit jaar hadden volgens het CBS 190.000 Nederlanders zes maanden lang geen zorgpremie betaald. Veertig duizend van hen leven van een uitkering.
Van degenen met een bijstandsuitkering had 4,5 procent niet betaald, mensen met een werkloosheidsuitkering zijn ruim twee keer zo vaak wanbetaler.
De zorgverzekeraars worden wat het niet ontvangen van de basispremie betreft door minister Klink van Volksgezondheid deels schadeloos gesteld via een uitkering uit het Zorgverzekeringsfonds. Klink stelt wel als voorwaarde dat de zorgverzekeraars er eerst zelf alles aan doen de achterstallige premies te incasseren.
Bron: De Stentor