Zorgverzekeraars in het rood.
18-12-2006 om 14:50 uurOp de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen wordt dit jaar een verlies van ongeveer 360 miljoen euro geleden, zo heeft de toezichthouder van de verzekeringswereld, De Nederlandsche Bank (DNB), berekend in haar kwartaalbericht.
De verzekeraars hebben ook minder premie opgehaald voor de basisverzekering dan geraamd. Dat bedrag komt uit op 26 miljard euro. Zorgverzekeraars probeerden vanaf begin dit jaar op allerlei manieren klanten binnen te halen en stapten, soms, met een te lage premie in de markt.
Dat op de verkoop van de basisverzekering verlies werd gemaakt, is niet echt een verrassing. Wel is voor het eerst het verlies concreet gemaakt. Opvallend is wel dat ook de aanvullende verzekeringen met verlies zijn verkocht. Volgens DNB laat dat zien dat de gemiddelde Nederlander kritisch naar de kosten van zijn hele verzekeringspakket heeft gekeken. Al eerder was bekend geworden dat ruim twee miljoen Nederlanders begin dit jaar van verzekeraars zijn veranderd.
Overigens vindt de DNB het totale verlies van de zorgverzekeringswereld nog meevallen. De min is 'beperkt' gebleven tot ruim één procent van de totale premie-opbrengst. Volgens de centrale bank hanteren de ziektekostenverzekeraars ook voor 2007 nog scherpe premies, hoewel de tarieven toch 8 tot 10 procent omhoog zijn gegaan. In een poging de verliezen terug te brengen, saneerden onder meer Agis en Achmea Zorg waarbij duizenden banen verdwenen.
Inmiddels hebben miljoenen Nederlanders nieuwe polisoffertes in de brievenbus ontvangen van hun verzekeraars. Wie zijn verzekering op wil zeggen moet dat voor 1 januari 2007 doen. Sommige klanten (Agis, CZ) die de polis te laat hebben ontvangen - na 1 december dus - krijgen meer tijd om de beslissing te nemen. Voor 1 februari volgend jaar moet iedereen een verzekering hebben afgesloten. De verwachting is dat er minder mensen zullen overstappen. Volgens een enquête van de andere toezichthouder en kartel-waakhond Nma wil slechts twee procent van de ondervraagden van verzekeraar veranderen.
Bron ad.nl