Ziekenhuis laat mensen expres vallen
20-01-2010 om 16:42 uurNIJMEGEN - Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft een apparaat ontwikkeld dat is gebouwd om mensen expres ten val te brengen. Om te voorkomen dat daarbij ongelukken gebeuren, krijgen de proefpersonen een tuigje om.
Wetenschappers willen te weten komen wat er precies in het lichaam gebeurt als iemand valt, zodat een betere valpreventie mogelijk is.
In Nederland komen jaarlijks gemiddeld een miljoen mensen ten val. De medische kosten door valincidenten lopen jaarlijks op tot zo'n 560 miljoen euro, aldus het UMC.
Struikelen
Vooral mensen met een neurologische aandoening en ouderen struikelen vaak. Elk jaar bezoeken ongeveer 90.000 ouderen de spoedeisende hulp na een val. Van hen moet een derde opgenomen worden in het ziekenhuis. De gevolgen van een valpartij kunnen blijvend zijn.
De valsimulator is 2,4 bij 5 meter breed en lang. Tussen leuningen hangt een platform, dat onverwacht in alle richtingen kan bewegen. Proefpersonen dreigen daardoor te vallen.
Krachtplateau
Wetenschappers meten welke spieren ze aanspannen om overeind te blijven en hoe ze hun lichaam bewegen. Een krachtplateau in het midden van het platform registreert hoeveel kracht iemand zet om in evenwicht te blijven.
De onderzoekers hopen uit te vinden waarom de ene persoon veel vaker valt dan de andere. Ook de gevolgen van veroudering of een neurologische ziekte op het evenwicht brengen zij in kaart.
Onderzoek heeft aangetoond dat valtraining vooral ouderen effectief kan beschermen tegen vallen, maar die trainingen kunnen volgens het UMC nog verbeterd worden.
Bron