Wintertijd luidt najaarsblues in

08-11-2006 om 08:54 uur

De klok is teruggegaan naar de wintertijd, de bladeren verkleuren, de novemberstormen zijn in aantocht en de duisternis arriveert eerder dan het avondeten. Mineurakkoorden voor een slepende najaarsblues.

Eerst het goede nieuws: u staat niet alleen. Alleen al in de westerse wereld hebben zo’n 340 miljoen mensen rond deze tijd last van depressiviteit. In Nederland is iedere zevende persoon die u tegenkomt momenteel neerslachtiger en melancholieker dan in de zomer. Het ziekteverzuim zal de komende maanden oplopen en die collectieve somberte loopt dus aardig in de papieren.

Wereldwijd
De wereldwijde depressiviteit neemt trouwens gestaag toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zal depressiviteit in 2020 de meest voorkomende ziekte zijn. Wat op zich weer goed nieuws is voor de farmaceutische wereld, want dat betekent dat de jaarlijkse omzet aan antidepressiva nóg verder zal stijgen.

Najaarsblues.
Het klinkt als een treurliedje met simpele tonen, maar er zitten in dit geval zeer ingewikkelde mineur- en majeur7-akkoorden in. De najaarsblues is feitelijk een tijdelijke periode van somberheid, maar het kan natuurlijk ook erger: wie de neiging heeft zich terug te trekken, soms wel twaalf uur kan slapen, flink in gewicht toeneemt, snel geïrriteerd raakt, moeite heeft met in slaap vallen, spontane huilbuien heeft, trilt, zweet, chagrijnig is, te moe is om niks te doen en opziet tegen de toekomst, gaat hard in de richting van een winterdepressie.

Het is net als met griep: iedereen kan het krijgen. Zeker in de periode waarin we overgaan van zomer- naar wintertijd, want dat ‘ene uurtje terug’ is een abrupte aanslag op ons bioritme. Het gaat opeens aan het eind van de middag al schemeren en de periode van de lange, donkere avonden breekt aan. De oorzaak van een najaarsblues wordt veelal gezocht bij de verminderde hoeveelheid daglicht.

Het hormoon melatonine, dat slaap veroorzaakt, speelt daarin waarschijnlijk een rol. Duisternis is voor het lichaam een signaal om slaap te krijgen en hoe eerder het donker is, hoe groter het signaal om niet wakker te blijven. Vrouwen tussen de 13 en 55 jaar blijken er het meest gevoelig voor te zijn.

Met een najaarsblues hoef je niet meteen naar de dokter. Voor sommige mensen is een bezoekje aan de sauna al voldoende.

Meer informatie: www.depressiecentrum.nl
Bron: De Stentor

Login of registreer om te reageren