Wilders schokt Kamer en kabinet
29-05-2009 om 10:13 uurDEN HAAG - Kabinet en Tweede Kamer zijn geschokt door de bijdrage van PVV-leider Geert Wilders donderdag aan het jaarlijkse Verantwoordingsdebat.
video
Wilders uitte zijn onbegrip over de Nederlandse journaliste Joanie de Rijke die door de Taliban is verkracht, maar daar volgens hem vergoelijkende woorden over sprak. In de ogen van Wilders is dat ''tekenend voor het morele verval van onze elite''.
Vrijwel alle fractievoorzitters reageerden meteen fel. Volgens hen schoffeerde Wilders met zijn opmerkingen de vrouw die zich verder niet kon verdedigen.
Smakeloos
Premier Jan Peter Balkenende sprak eveneens zijn afkeuring uit. ''Ik vond die vergelijking eerlijk gezegd uiterst pijnlijk en smakeloos.'' De vrouw is volgens de premier door Wilders ''op een beschamende manier'' weggezet.
''Ze is nu weer slachtoffer omdat ze zich hier niet kon verweren.'' Balkenende zei dat hij het gevoel had dat Wilders zich diep in zijn hart ook zou schamen voor zijn eigen optreden.
Kritiek
Wilders toonde zich totaal niet onder de indruk van de kritiek. Hij zei ''voor geen millimeter'' afstand te willen nemen van zijn woorden of zich te schamen. ''Het morele verval van het goedpraten van een verkrachting is tekenend voor de elite waar u ook toe behoort. U kunt bezwaar maken tot u een ons weegt'', wierp Wilders de premier voor de voeten.
Heel pijnlijk
Journaliste Joanie de Rijke liet vrijdag in het AD weten de opmerking van Wilders "heel, heel pijnlijk" te vinden. "Ik ben aan het herstellen van mijn trauma. Geert Wilders bedrijft politiek over mijn rug.''
De Rijke: ''Als Geert Wilders mijn boek had gelezen, had hij dit niet gezegd. Ik ben wel degelijk heel kwaad op de daders. Ik ben razend op mijn ontvoerders en verkrachters. Het klopt helemaal niet wat Wilders allemaal roept.''
Onvrede
De emotionele botsing zorgde donderdag voor de enige opleving in een verder weinig verrassend debat. Jaarlijks laat het kabinet op Verantwoordingsdag zijn prestaties over het afgelopen jaar zien, maar tot onvrede van de politici zelf wil het debat erover maar niet spetteren.
Volgens de oppositie valt er nauwelijks iets op te maken uit de grote cijferbrij en lijkt Verantwoordingsdag niet meer dan een propagandashow van het kabinet te zijn.
Karikatuur
Balkenende erkende dat nog niet alles volgens wens verloopt, maar hij waarschuwde niet een karikatuur te maken. Volgens hem is het voor de democratie van groot belang vast te houden aan de ambitie om van Verantwoordingsdag naast Prinsjesdag ''een tweede hoogtijdag'' in het parlementaire jaar te maken.
Uit de gepresenteerde jaarverslagen blijkt dat het kabinet bij meer dan 80 procent van de gestelde doelen op koers ligt. Ook de Algemene Rekenkamer is in haar oordeel redelijk tevreden.
Verloedering
De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie toonden zich donderdag nog wel bezorgd over de verloedering van de openbare ruimte en ernstige overlast. Dit is een van de terreinen waar het kabinet ook naar eigen zeggen niet op koers ligt.
Volgens de coalitiepartijen moet het kabinet burgemeesters op het hart drukken dat ze hun bevoegdheden gebruiken om hard op te kunnen treden tegen overlastgevers.
Bron