Wetsvoorstel patientenrecht
23-05-2008 om 09:01 uurSpeciale wet voor patiëntenrechten
Het kabinet gaat de rechten van patiënten in de zorg vastleggen in de wet. Over het wetsvoorstel neemt de ministerraad vandaag (23-05-2008) een besluit.
Het is voor het eerst dat de rechten van patiënten in een aparte wet worden geregeld.
Het zijn zeven rechten, zoals het recht op informatie over medische fouten, het recht op kwaliteit en veiligheid, en het recht op medezeggenschap en goed bestuur.
Het kabinet wil met de wet afdwingen dat zorgaanbieders hun klanten begrijpelijke en betrouwbare informatie geven, zodat die makkelijker kunnen kiezen.
De recht-op-informatiewet gaat gelden voor alle vormen van zorg, verpleging en begeleiding.
Bron
Minister Klink van Volksgezondheid heeft hoge verwachtingen van het wetsvoorstel om patiëntenrechten vast te leggen. De ministerraad besloot vanmiddag om zeven rechten te garanderen.
Klink noemt één van de belangrijkste het recht op informatie over kwaliteit.
Op internet kunnen patiënten binnenkort ziekenhuizen met elkaar vergelijken op alle punten die voor hen belangrijk zijn. Volgens Klink zal dit artsen stimuleren om zo goed mogelijk te presteren.
Klachtencommissie
Ook krijgen patiënten recht op informatie over medische missers en komt er een onafhankelijke klachtencommissie. De minister denkt dat dit ertoe leidt dat er eerder geschikt wordt en er minder lang wordt gesteggeld over schadevergoedingen.
Het betreft de volgende 7 rechten:
Het recht op beschikbare en bereikbare zorg
Het recht op keuze en keuze-informatie
Het recht op kwaliteit en veiligheid
Het recht op informatie, toestemming, dossiervorming en privacy
Het recht op afstemming tussen zorgverleners
Het recht op een effectieve, laagdrempelige klacht- en geschillenbehandeling
Het recht op medezeggenschap en goed bestuur
Het is voor het eerst dat de rechten van patiënten in een aparte wet worden geregeld. De recht-op-informatiewet gaat gelden voor alle vormen van zorg, verpleging en begeleiding.
Informatie over fouten
Bij de zeven rechten zijn concrete maatregelen geformuleerd. Zo mogen aansprakelijkheidsverzekeraars zich volgens het wetsvoorstel niet meer beroepen op beperkende polisvoorwaarden als fouten in de zorgverlening leiden tot schade.
Ook wordt geregeld dat zorgverleners elkaar zorgvuldig informeren als zij gelijktijdig of vlak na elkaar zorg verlenen aan een patiënt.
Bron