Wetenschappelijke doorbraak in onderzoek kinderkanker
01-09-2008 om 12:52 uurOnderzoekers van de vakgroep Pediatrie en Genetica hebben meegewerkt aan de identificatie van een gen dat neuroblastoom, een vorm van kinderkanker, veroorzaakt. Dankzij deze ontdekking kunnen aangepaste medicijnen ontwikkeld worden om neuroblastomen te bestrijden.
Ditzelfde gen is ook betrokken bij andere vormen van kanker, waaronder lymfeklier- en longkanker, waardoor de ontwikkeling van efficiëntere medicijnen gericht op dit verstoorde genproduct nog meer aandacht zal krijgen.
Een neuroblastoom is een zeer agressieve tumor van zenuwknopen bij kinderen.
In tegenstelling tot leukemie bij kinderen, dat in meer dan 75% van de gevallen genezen kan worden, is de prognose voor patiënten met neuroblastoom de laatste decennia weinig verbeterd: bijna de helft van de kinderen met een agressief type van neuroblastoom sterft.
Genetisch onderzoek als basis. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat inzicht in de genetische fouten die optreden in kankercellen en die verantwoordelijk zijn voor hun abnormale groei, een basis kan bieden voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kankercellen. Medicijnen die op deze manier ontwikkeld zijn, werken efficiënt en blijken minder toxisch.
Door onderzoek is tevens gebleken dat bij de studie van zeldzame erfelijke vormen van kanker (bv. darm- en borstkanker) belangrijke genen ontdekt kunnen worden die ook betrokken zijn in het ontstaan van niet-familiale tumoren.
Wetenschappers van de vakgroep Pediatrie en Genetica van de UGent participeerden in een internationale samenwerking waarbij de genetische studie van de zeldzame neuroblastoma-families leidde tot de identificatie van het ALK-gen. Naast het feit dit het belangrijkste gen is dat leidt tot familiale voorbestemdheid voor de ontwikkeling van neuroblastoom, bleek ALK ook bij te dragen tot de ontwikkeling van 8% van de niet-familiale neuroblastomen.
Wetenschappelijke doorbraak.
De ontdekking van de betrokkenheid van het ALK-gen in neuroblastoom is een wetenschappelijke doorbraak in het kinderkankeronderzoek. Naast de mogelijkheid om de aanwezigheid van gendefecten op te sporen in families met neuroblastoom biedt deze ontdekking namelijk uitzicht op de ontwikkeling van medicijnen die het kankerverwekkende effect van het gendefect kunnen uitschakelen.
Bron zorgkrant.nl