'Wereldwijd voorzichtig met antibiotica'

03-10-2012 om 16:12 uur

AMSTERDAM - In de hele wereld moet actie worden ondernomen tegen onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Het gevaar dreigt dat mensen er anders niet meer mee kunnen worden genezen.

http://media.nu.nl/m/m1mxxqua181w_sqr256.jpg

Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bij de opening van een internationale conferentie in Amsterdam.

Antibiotica zijn inzetbaar tegen infectieziekten zoals longontstekingen, maar een schadelijke bacterie kan er resistent ofwel ongevoelig voor worden. De MRSA bacterie is daarvan een voorbeeld.

''Als dit zich uitbreidt is het probleem dat we dan hebben nauwelijks te overzien. Nederland doet al heel veel op dit gebied, maar we kunnen dit niet alleen. Daarom is nu wereldwijde actie nodig,’ aldus Schippers.
Ze riep haar collega’s op om afspraken te maken over nieuwe soorten antibiotica die nu als laatste redmiddel gelden. Deze zouden alleen bij hoge uitzondering en alleen voor mensen moeten worden gebruikt.

Bron

03-10-2012 om 17:23 uur

Groot gelijk, maar in veel landen is zo'n metaliteitsverandering helaas niet evident. Wij zitten in een luxepositie dat we een hele AB-kuur kunnen betalen en ook over andere medicijnen kunnen beschikken.

Als de farmaceutische industrie niet zo'n big business was, zouden mensen in andere landen ook wat verstandiger met medicijnen kunnen omspringen. Want hoeveel AB heeft bijv. een aidspatiënt nodig als hij geen toegang heeft tot virusremmers?

Login of registreer om te reageren
03-10-2012 om 18:03 uur

Mijn ervaring in Oostenrijk is dat er heel snel medicijnen worden voorgeschreven en dat geldt ook voor antibiotica. Begin dit jaar kreeg ik in elk geval vrij snel een kuurtje.

Login of registreer om te reageren
03-10-2012 om 18:35 uur
Reactie op abo


Mijn ervaring in Oostenrijk is dat er heel snel medicijnen worden voorgeschreven en dat geldt ook voor antibiotica. Begin dit jaar kreeg ik in elk geval vrij snel een kuurtje.



In rijke landen wordt idd ook soms slordig voorgeschreven. Maar daar kan je eisen stellen, daar is het probleem relatief gemakkelijk op te lossen.

In arme landen geldt dit voordeel niet. Hoeveel astmapatiënten in bijv. Afrika zouden onderhoudsmedicatie kunnen krijgen en correct gebruiken? Dan is het veel gemakkelijker om af en toe eens wat AB te bemachtigen op de zwarte markt. Om dat te veranderen is er heel wat meer nodig dan een berispend vingertje uit het Westen.

Bijkomend probleem voor ons is dat deze mensen maar al te graag emigreren naar Europa. En zo komen er hier ook heel wat resistente bacteriën binnen. TBC is bijv. ook weer aan een opmars bezig en dat heeft voor een groot deel te maken met migratie (Roemenië was altijd heel berucht in dit verband). Veel mensen leven hier ook illegaal en hebben onvoldoende toegang tot de gezondheidszorg. En dan zijn we weer vertrokken hé.

Bovendien: zijn wij altijd zo voorbeeldig? Wie van ons heeft er nu nog nooit een verkoudheid verwaarloosd met een AB-kuur als gevolg?

Login of registreer om te reageren