'Wereldwijd tekort isotopen door sluiting Petten'

14-08-2009 om 12:14 uur

RIJSWIJK - De kernreactor in Petten moet volgend jaar openblijven en niet worden gesloten voor onderhoud en reparatie.

http://media.nu.nl/m/m1bzvcja5juu.jpg

Dat bepleit de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). Die vreest anders wereldwijd een tekort aan zogeheten medische isotopen voor onder meer kankeronderzoek en behandeling van patiënten. Wachtlijsten in ziekenhuizen zijn dan het gevolg.

De oproep komt, nu in Shalk River in Canada de kernreactor is stilgelegd vanwege een ernstige lekkage. Deze reactor vervult voor 50 procent wereldwijd de behoefte aan isotopen. Petten vervult die behoefte voor 30 procent.

''Onze inschatting is dat Canada niet eerder opengaat dan het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar we vrezen dat men dat niet haalt. Als dan ook Petten dicht is, zijn we 80 procent van de isotopenproductie kwijt'', aldus voorzitter Fred Verzijlbergen van de NVNG.


Reparatie

Petten moet vanaf 1 maart tot 1 september dicht in verband met een reparatie van het koelsysteem. De reactor lag vorig jaar lange tijd stil nadat in het koelsysteem luchtbellen waren ontdekt.

Nadat afdichtingen en een detectiesysteem waren aangebracht, kon de reactor tijdelijk weer opstarten. Het ministerie van VROM gaf hiervoor een tijdelijke vergunning af met de eis dat uiterlijk 1 maart 2010 de definitieve reparatie van het koelsysteem ter hand wordt genomen.


Vergunning

''Wij zouden graag zien dat de tijdelijke vergunning wordt verlengd om geen groot tekort te krijgen'', aldus Verzijlbergen. De problemen die dan kunnen ontstaan, zijn forse wachtlijsten van patiënten met orthopedische aandoeningen en botziekten.

''Maar het kan ook gaan om patiënten met long- en nierziekten en allerlei vormen van kanker en patiënten die hartziekten hebben.''


Veiligheid

Een verlengde gedoogvergunning heeft volgens Verzijlbergen geen gevolgen voor de veiligheid van kernreactor en de veiligheid van omwonenden.

De voorzitter verwacht in september meer duidelijkheid over een mogelijk openhouden van de kernreactor.

Bron

Login of registreer om te reageren