Wereldwijd herdenking bevrijding Auschwitz
27-01-2010 om 18:29 uurWereldwijd herdenking bevrijding Auschwitz
Het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. (AFP)
OSWIECIM/BERLIJN - Op de 65ste verjaardag van de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is daar woensdag een conferentie over de volkerenmoord op miljoenen Joden begonnen.
Op de conferentie spraken ministers van Onderwijs uit 35 landen onder meer over het onderwijs over de gruwelen, nu er vrijwel geen overlevenden meer over zijn.
De conferentie is het begin van de herdenkingsplechtigheden in het kamp, en in de rest van de wereld naar aanleiding van de internationale Holocaust Remembrance Day.
President Peres en premier Netanyahu
Het plechtige deel in Auschwitz-Birkenau vindt woensdagmiddag plaats in aanwezigheid van de Poolse president Lech Kaczynski en de Poolse en Israëlische premiers, respectievelijk Donald Tusk en Benjamin Netanyahu, en ongeveer 150 overlevenden.
De Israëlische president Shimon Peres sprak woensdag ook het Duitse parlement toe. Hij riep ertoe op de nog levende verantwoordelijken te berechten, vooral omdat de wereld moet weten wat er is gebeurd. Ook de van oorsprong Duitse paus Benedictus XVI veroordeelde woensdag de ‘horror’ en ‘ongehoorde brutaliteit’ van de nazivernietigingskampen, en zei ‘dat zulke tragediën zich nooit meer mogen herhalen’.
Schokkendste ervaring ooit
In Nederland organiseren tientallen scholen, universiteiten, hogescholen, musea en herdenkingscentra activiteiten om de holocaust te herdenken. De Verenigde Naties hadden opgeroepen om via educatie speciale aandacht te vragen voor slachtoffers van de Holocaust.
Op 27 januari 1945 bevrijdden Sovjettroepen het nazivernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in bezet Polen. Naar schatting werden er 1,1 miljoen mensen vermoord. In totaal vermoordden de nazi’s ongeveer 6 miljoen Joden.
De Russische poëet Joeri Ilinski, die destijds als 19-jarige luitenant in het Rode leger het kamp betrad, noemde het na de oorlog zijn schokkendste ervaring ooit. ‘Ik zag kinderen die uitgemergeld, in vodden, ziek en hongerig onder een laagje sneeuw achter het prikkeldraad lagen’, vertelde hij later.
Bron
Ik zag vandaag op een paar tv-zenders een uitzending hierover. Als je dan die namen en hun leeftijd hoort doet het mij heel veel. De waanzin dat je onder meer een kind van een half jaar de gaskamers instuurt.
Auschwitz mag nooit vergeten worden!
Oma Akke
Met school zijn we op auschwitz geweest... De kleding stukjes , de kattenhalsbandjes, de honden riemen ect die daar achter glas in de tentoonzaal lagen hebben zelfs op de ' stoere' jongens die het allemaal maar onzin vonden veel in druk gemaakt. Op mij ook. Ik zou graag nog eens terug gaan om alles wat er staat te lezen.. want met school loop je er toch eigenlijk veelte snel doorheen.
Ik ben er idd vorig jaar ook geweest met school toen we voor een uitwisseling met polen daar een week waren. Heel indrukwekkend om te zien. Zo druk als iedereen was in de bus erheen, zo stil was iedereen toen we daar liepen. Het is heel gek om het nu in het echt te zien en ik vond al die verzamelde spullen achter glas (de brillen, schoenen, koffers etc.) echt vreselijk om te zien. dat dat gewoon echt van mensen is geweest! Op die koffers stonden zelfs namen. om je dan te bedenken wat er met die mensen is gebeurd is echt afschuwelijk.