Warmtekraag’ tegen kanker
05-10-2008 om 16:58 uurIn de nieuwe Monitor demonstreert dr. Maarten Paulides van het Erasmus MC zijn ‘warmtekraag’ om tumoren in het hoofdhalsgebied effectiever te bestrijden.Dr. Paulides vertelt in Monitor, het blad voor relaties van het Erasmus MC, over zijn warmtekraag genaamd ‘HYPERcollar’: “Studies hebben aangetoond dat hyperthermie toegevoegd aan radiotherapie of chemotherapie leidt tot een beter resultaat en minder bijwerkingen.”
Maarten Paulides kwam tot zijn uitvinding omdat hij zag bij twee tantes die allebei slokdarmkanker hadden hoe ernstig de bijwerkingen van de behandeling kunnen zijn. Zodoende kwam hij op hett idee: de behandeling moet zo krachtig mogelijk zijn, maar tegelijk dienen deze heel hinderlijke effecten te worden vermeden. Zijn oplossing: Iets rondom hals - De kraag die hij ontwierp, genaamd HYPERcollar, is een apparaat rondom de hals van de patiënt dat het effect van bestraling moet vergroten. De truc zit hem in microgolfstraling, die via antennes wordt aangevoerd. De straling is dezelfde als die van een magnetron. Met de twaalf antennes wordt de plaats van de tumor in de hals of het hoofd opgewarmd tot 43 graden. Tumorcellen die daar zitten, raken door de hitte beschadigd en verzwakt.
De bestraling die vlak daarvoor heeft plaatsgevonden, werkt dan beter. Het water in de kraag dient als comfortabele steun en ook om andere plekken rondom de hals af te koelen.
De kraag is eind vorig jaar na de gebruikelijke tests in gebruik genomen bij Erasmus MCDaniel den Hoed.
Eerste patiënt - De eerste patiënt die de kraag om kreeg, was een 82-jarige heer met kanker in het strottenhoofd. Bij hem kon de tumor op alle plekken worden verwarmd tot de juiste temperatuur. Het comfort was voor hem goed genoeg om de behandeling vol te houden. Na hem volgden tien
andere mannen en vrouwen met kanker achter de neusholte, in of bij de tong en in het strottenhoofd (larynx).
Studies hebben aangetoond dat hyperthermie toegevoegd aan radiotherapie of chemotherapie leidt tot een beter resultaat en minder bijwerkingen. Voor de hals en het hoofd bestond nog geen apparaat dat tumoren in die gebieden kon verwarmen, zowel oppervlakkig als dieper gelegen tumoren. De warmte doodt een
deel van de tumorcellen en verbetert verder de doorbloeding van de tumor. Hierdoor worden de effecten van een chemokuur versterkt en wordt ook de bestraling effectiever. De bestraling werkt krachtiger, dankzij de extra zuurstof die het bloed aanvoert.
KWF Kankerbestrijding vond de warmtekraag HYPERcollar zo belangrijk dat ze de ontwikkelkosten heeft betaald. Een Zwitserse firma heeft interesse in de HYPERcollar. Maarten Paulides gaat aan een nieuwe uitdaging beginnen: het meten van de temperatuur in de tumor optimaliseren. Nu gebruiken ze daarvoor glasvezelthermometers, in katheters. Die worden in de tumor geprikt, wat vervelend is voor patiënten. Hij gaat uitzoeken of de temperatuur van buiten kan worden gemeten.
bron