Voorkom gedwongen vertrek vertrouwde thuishulp
24-10-2006 om 14:09 uurVoorkom gedwongen vertrek vertrouwde thuishulp
Ouderen moeten niet steeds een nieuwe hulp krijgen als er in de thuiszorg een aanbestedingscontract wordt gewijzigd. Dat bepleit Agnes Kant (SP) in het debat donderdag over de WMO. Kant: “De markt maakt meer kapot dan je lief is. Door de aanbestedingen in de thuiszorg dreigen veel ouderen hun vaste vertrouwde hulp te verliezen. Dat moeten we voorkomen.” De SP heeft vandaag een Meldpunt WMO-problemen geopend.
Daarom moet de aanbestedingsplicht uit de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) worden gehaald. In elk geval moet er in de WMO het principe worden opgenomen van ‘mens volgt werk’, net zoals in de Wet Personenvervoer. Gemeenten moeten dit principe al direct kunnen toepassen.
De WMO zorgt voor grote onrust in de thuiszorg. In Ridderkerk, Zwolle, Haarlem en Noord-Friesland dreigen samen tot 2000 mensen hun baan te verliezen. Soms omdat gemeenten teveel op prijs selecteren, soms omdat de thuiszorginstellingen niet op kunnen tegen de duikprijzen van andere aanbieders. Tweede-Kamerlid Agnes Kant wil dat er rust komt in thuiszorgland: “De dreigende dump van goede en ervaren medewerkers moet worden voorkomen. En ouderen moeten hun vaste vertrouwde hulp niet verliezen, waarmee soms al een jarenlange vertrouwensband is opgebouwd.”
De SP heeft voor de introductie van de WMO al geprobeerd de aanbestedingen eruit te houden, maar CDA, VVD en PvdA wilden de marktwerking de ruimte geven. Kant: “Nu zitten we met de gebakken peren. Indien een wethouder een commercieel bedrijf heeft geselecteerd die het werk goedkoper belooft te doen, mag de vertrouwde thuiszorg niet meer komen. Inmiddels zien we schoonmaakbedrijven die proberen ook een stuk van de markt te veroveren. Dit gaat ten koste van het beroep van huishoudelijk verzorgende, dat houdt heel wat meer in dan schoonmaken.”
Veel gemeenten dreigen budget te kort te komen, onder meer omdat de vraag naar huishoudelijke zorg is gestegen. Ze staan voor de onmogelijke keuze: óf ouderen en gehandicapten veel meer laten betalen, óf bijpassen uit gemeentelijke middelen die hier niet voor bedoeld zijn. Agnes Kant vindt dat het kabinet moet bijpassen. “Gemeenten moeten voldoende middelen krijgen om deze wet fatsoenlijk uit te voeren. Mensen hebben nog steeds recht op kwalitatief goede zorg.”
De SP heeft een Meldpunt WMO-problemen geopend waar mensen de praktijkproblemen kunnen aanbrengen.
Bron:SP