Volgende week meer duidelijk over ruiming
12-12-2009 om 16:10 uurDEN HAAG - Begin volgende week moet duidelijk worden of de niet-drachtige geiten en schapen die wel zijn besmet met de Q-koorts toch moeten worden geruimd.
De ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid hebben daar maandag opnieuw overleg over.
Een woordvoerder van Landbouw kan niet zeggen of maandag ook direct duidelijk wordt of er een groep dieren aan de bestaande ruimingsoperatie wordt toegevoegd. ''Ondertussen gaat het testen van de dieren op Q-koorts wel gewoon door'', zegt de woordvoerder.
Gezonde dieren
De ministers willen nadrukkelijk naar het advies kijken om te voorkomen dat gezonde dieren onnodig naar de slachtbank worden gebracht.
Afgelopen woensdag maakten zij bekend dat in ieder geval de met Q-koorts besmette, drachtige geiten en schapen worden geruimd. Hoe dat gebeurt is nog niet duidelijk.
Slachten
Minister Verburg voelt niet veel voor ruiming ter plaatse. Ze ziet het liefst dat de dieren worden geslacht en niet worden aangeboden bij het destructiebedrijf. Om hoeveel geiten en schapen het gaat, is nu nog onduidelijk.
De Nederlandse geiten- en schapenhouders zien het liefst dat de besmette dieren op de reguliere manier worden geruimd.
''Dus geen dode dieren op het terrein'', zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO.
Grijpers
De dieren zouden dan naar het slachthuis worden gebracht en daar worden gedood. De boeren willen op die manier voorkomen dat beelden van grijpers die de dieren afvoeren, over de wereld gaan.
''Het is ook voor de gezinsleden van de boeren niet zo prettig om die dode dieren op het erf te hebben'', aldus Van Hoof.
Emotionele operatie
''De geiten- en schapenhouders zullen zich niet verzetten, maar het wordt wel een heel emotionele operatie'', zegt Toon van Hoof.
Hij stelt dat de realiteit bij de boeren wel aanwezig is; ''dat de volksgezondheid nu van groter belang is dan de dieren.'' Hij laat doorschemeren dat als wordt besloten om ook gezonde dieren te ruimen dat wel op meer verzet zal stuiten.
''Ze hebben geen kritiek op hoe de ministeries het probleem aanpakken. De kritiek die er is, komt voort uit de humane zorg die ze voor hun dieren hebben.''
Nederland telt volgens de LTO 360 geitenbedrijven met een gemiddelde omvang van zo'n zeshonderd dieren. Van Hoof schat in dat Nederland 220.000 melkgeiten herbergt.
Bron
Beetje erg laat en als er vroeger en meer was ingegrepen was deze hele heisa nu overbodig, bovendien is het niet alleen de ruiming, maar ook het dierenleed en bedrijven en hobbyisten die hier bijzonder zwaar door getroffen worden, wederom hulde aan dit besluitloze kabinet!
Volkomen met je eens Rijk!