Voedselovergevoeligheid vaak oorzaak van gezondheidsklachten
04-05-2012 om 16:01 uurVoedselovergevoeligheid vaak oorzaak van gezondheidsklachten
Verdachte voedingsmiddelen voortaan eenvoudiger identificeren met Food&DrinkScan
LANDSMEER, 2012-05-02 -- Overgevoeligheid voor een voedingsmiddel kan (mede) oorzaak zijn van aandoeningen als migraine, prikkelbare darm, ADHD, chronische vermoeidheid en zelfs overgewicht. Ontdekken welk voedingsmiddel precies de klachten ‘triggert’ is zeer complex. Het bijhouden en analyseren van voedingsdagboeken kost bovendien veel tijd. Vanaf nu wordt het een stuk eenvoudiger om een voedselintolerantie vast te stellen. De onlangs in Nederland geïntroduceerde Food&DrinkScan® van YorkTest, helpt door met een eenvoudige bloedtest (vingerprik) eventuele ziekmakende voedingsmiddelen op te sporen. Klinische studies wijzen uit dat als ‘verdachte’ voedingsmiddelen vervolgens worden vermeden, chronische klachten veelal verminderen of zelfs geheel verdwijnen.
Food&DrinkScan® is een snelle en eenvoudige IgG-test voor het identificeren van stoffen die klachten veroorzaken (allergenen). De test onderzoekt het bloed op de zogenaamde IgG antistoffen tegen 158 veelgebruikte levensmiddelen en dranken. Als een allergeen vervolgens uit de voeding wordt weggelaten, kan de gezondheid aanzienlijk verbeteren. Uit onderzoek aan de University of York onder ruim 5000 proefpersonen bleek dat driekwart van de mensen die na een positieve uitkomst van de test een individueel eliminatiedieet volgt, binnen enkele weken een aanzienlijke verbetering van de klachten ervaart.
Een klassieke voedingsallergie veroorzaakt een reactie op korte termijn. Meestal al binnen een uur na het eten van het levensmiddel. Gelukkig zijn dergelijke (IgE) voedingsmiddelallergieën vrij zeldzaam. Als gevolg van het op korte termijn optreden van de symptomen is deze vorm van allergie relatief eenvoudig te diagnosticeren. Dit ligt anders bij een (IgG) voedselintolerantie, waarbij de symptomen na het eten van een voedingsmiddel pas optreden na zo’n 24 tot 72 uur. Hierdoor is de relatie tussen een voedingsmiddel (allergeen) en klachten moeilijk vast te stellen. Een voedselintolerantie wordt dan ook vaak niet herkend.
Yorktest UK heeft bijna 30 jaar ervaring in de ontwikkeling van betrouwbare diagnostiek, zoals bij voedingsintolerantie. Food&DrinkScan® wordt geleverd als testkit. De test kan eenvoudig thuis worden gedaan. Eén druppel bloed uit een vingertop is voldoende om de totale analyse te kunnen uitvoeren. Na retourneren van de testkit naar YorkTest wordt het bloedmonster getest in het YorkTest Laboratorium. Binnen twee weken worden de testresultaten en informatie over de resultaten per E-mail toegestuurd. Aan de hand van de rapportage met testresultaten kan met vervolgens indien noodzakelijk de voeding aanpassen.
Er zijn meer voedselintolerantietesten op de markt. Echter, dit is de eerste keer dat een commercieel verkrijgbare voedselintolerantietest, is onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek en effectief blijkt te zijn.
Bron
Fijn onderwerp...mag ik gelijk even volledig weer door de molen?
Mogelijk dat ze nu dus eens de oorzaak te pakken krijgen van alle rotzooi elke keer.
Ik lijk telkens minder te kunnen gaan eten en drinken en doen omdat alles begint te irriteren lijkt het wel.
Jammer, even gegoogled. Test kost 329,00 euro, die kan ik niet zomaar ophoesten
Ben wel erg benieuwd naar de evt resultaten van wie het wel probeert.