Voedselallergie een modegrill ?
03-02-2006 om 09:38 uur
Veel consumenten volgen het voorbeeld van beroemdheden en mijden bepaald voedsel.
Een voedselallergie is in veel gevallen niet meer dan een modegril. Dat blijkt uit een Britse studie onder 250 huisartsen, zo meldt de BBC donderdag. Volgens de ondervraagde huisartsen praten veel mensen zichzelf voedselallergie aan. Zij zouden daartoe worden aangezet door beroemdheden die ze op televisie zien en waarover ze in de bladen lezen. Het gevolg is dat de patiënt bepaalde voedingselementen gaat mijden of speciale diëten (zoals glutenvrije maaltijden) gaat volgen.
Zelfdiagnose
Veel wereldwijde beroemdheden mijden specifieke soorten voedsel, omdat ze er allergisch voor zouden zijn. Zo eten voormalig Spice Girl Geri Halliwell (foto) en actrice Rachel Weisz geen graanproducten en mijden acteur Orlando Bloom en zangeres/voetbalvrouw Victoria Beckham zuivelproducten.
De Britse huisartsen constateren dat het aantal meldingen van voedselallergiën het afgelopen jaar gestegen is. Maar volgens bijna driekwart van de artsen zaten de problemen van hun patiënten in hun hoofd. De patiënten zouden zelf (ten onrechte) de diagnose voedselallergie hebben gesteld, omdat ze het veel op televisie zagen of er van vrienden of kennissen over gehoord hadden. Een modegril dus.
Voedselallergie of voedselintolerantie
Een deel van het probleem ligt volgens de huisartsen in het feit dat de meeste mensen het verschil niet kennen tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Bij voedselintolerantie leidt het eten van bepaald voedsel tot een negatieve reactie zoals hoofdpijn of zwellingen, terwijl voedselallergie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem.
Voedselintolerantie komt het vaakst voor en de klachten manifesteren zich meestal veel trager dan bij een voedselallergie. Bij voedselintolerantie zijn de klachten niet constant en verschilt het per keer hoe ernstig ze zijn. Bovendien spelen externe (psychische) factoren zoals stress vaak een rol, terwijl dat bij allergie niet het geval is.
Gevaar
Bij mensen die daadwerkelijk aan een van deze twee aandoeningen lijden, kan sprake zijn van een serieus gezondheidsprobleem dat behandeld moet worden (bijvoorbeeld doormiddel van het volgen van een specifiek dieet). Maar voedingsdeskundigen wijzen erop dat mensen niet te snel hun conclusies moeten trekken als ze er iets over gelezen of gehoord hebben. Wie zich ten onrechte aan graanproducten, zuivel of andere voedingselementen onttrekt, vormt een gevaar voor zijn of haar eigen gezondheid.
De informatie in tijdschriften kan soms wat misleidend zijn, waarschuwen deskundigen. Zij raden patiënten dan ook aan om eerst zelf na te gaan of ze gezond en gebalanceerd eten. Als er twijfels zijn over een eventuele voedselallergie of -intolerantie kunnen zij het beste hun huisarts of een diëtist raadplegen.
bron: Planet
iedereen,
Zelf heb ik een nikkelallergie (contact en in voeding) , allergie voor de kleurstof E102 en stof, en ik ben overgevoelig voor alle soorten smaakversterkers.
Als je denkt voor iets allergisch te zijn kun je het beste een test laten doen bij een allergoloog.Zij zijn hierin gespecialiseerd en soms is het iets heel anders dan je zelf denkt.
Er zijn inderdaad mensen die denken dat ze ergens allergisch voor zijn en dan uit zichzelf maar producten laten staan. Heb het zelf meegemaakt met een vriendin en dat heeft zelfs tot flauwvallen geleid. :N Zij heeft bij een diëtiste gelopen om weer normaal te eten.
Gelukkig is het met haar weer helemaal goed gekomen. *O* *O*
Het is nu eenmaal zo dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft.
Groetjes Sylvia :W
Hoi,
Ik ben een van die mensen die wel producten laat staan, na goed nadenken en luisteren naar mijn lijf. Een jaar geleden kwam ik er namelijk achter dat ik intolerant ben voor lactose. Ik had steeds buikpijnklachten een paar minuten nadat ik melkproducten had gegeten, heel lastig want ik werd er echt ziek van. Ik at voor de rest wel gezond en ben ook bijna meteen aan de sojaproducten gegaan. Een week daarna ben ik naar de huisarts gegaan, die zei dat ik maar zo door moest gaan als ik zo geen klachten kreeg en stuurde mij door naar de allergoloogen dietist. Door allerlei vertragingen is de test pas in september 2005 gedaan, en die was positief.
Verder ben ik ook nog allergisch voor kiwi, ik schijn volgens de allergie-testen ook nog allergisch te zijn voor wortel en selderij, nou nooit gemerkt dus, maar de aanleg is wel aanwezig.
Mijn mening is dat je best een paar daagjes die producten kan laten staan, mits je je goed over die allergien hebt geinformeerd en je echt goed naar je lichaam hebt geluisterd. Maar je moet wel zo snel mogelijk met je huisarts het erover hebben en vervangingen zoeken voor het eten dat je nu laat staan. En natuurlijk testen doen.
Aandacht voor allergien en intoleranties lijkt mij juist goed, heel veel mensen zijn allergisch/intolerant voor dingen, weten het niet en kampen al tijden met vage klachten. Ik was bijvoorbeeld ongeveer 1 maal in de maand grieperig, voor een paar dagen. Nu heb ik met mijn dieet nergens last meer van! En met mijn sojaproducten en een multivitaminepil krijg ik echt wel genoeg calcium, magnesium en vitamine B binnen, volgens de dietist.
Het is natuurlijk wel zo dat het mensen bang kan maken dat ze een allergie/intolerantie hebben, maar goed meestal zijn die mensen ook bang om andere ziekten te krijgen!
Zolang je maar je gezonde verstand gebruikt komt het vast wel goed :)
groetjes bioloogje
Hoi,
snap niet dat het een modegrill is.
Een simpele test zegt toch genoeg of die mensen het zichzelf aanpraten of niet......
Ik zelf heb ook een voedselallergie en liep bij een allergioloog. Helaas konden ze bij mij niet specifiek vinden wat het is..... Dus daar gaan de mensen in mijn omgeving al denken dat het tussen mijn oren zit (tja...die galbulten, diaree en buikkrampen zijn vast psysche)
Gelukkig werd er in mijn bloed wel degelijk aangetoont dat ik een voedsel allergie heb!!! Heb alleen een "lastig" lichaam die niet graag laat merken waaraan. Nou hebben we wel een vermoeden, door op te letten wat ik eet ect.
Geef maar aan dat mensen wel degelijk naar hun lichaam moeten luisteren als het ergens op reageer en dat andere mensen er niet te snel over moeten oordelen!!!!
Maar zoals bioloogje verwoord "wel je gezonde verstand gebruiken"......
Dat doen niet alle mensen en dan krijg je tekorten in je voeding
Groetjes bienie
Hey Bienie,
Vervelend zeg dat ze bij jou niet kunnen vinden waar je last van hebt. -O- Bij vage klachten denken mensen al snel dat het tussen je oren zit en sommigen denken dat het ook wel weer over gaat. Nou het gaat dus niet over, het is levenslang. Ik vind het ook wel lastig om bij kennissen erover te beginnen als je daar moet eten. Je ziet ze dan kijken, heb je haar weer. Probeer je iets lekkers te maken, is het nog niet goed. Alsof ik die allergie voor mijn lol heb, het is zonder uiteten te gaan al lastig genoeg. Ik moet altijd de ingredienten lezen, want soms lijkt het alsof het een product is zonder lactose, maar het zit er soms toch in.
Ben je er inmiddels zelf al wel achtergekomen waardoor je allergisch bent? Je hebt toch ook van die soort dieten waarbij je eerst bijna helemaal niks mag eten en dan steeds een beetje meer, dan schijnen ze ook goed te kunnen traceren waar je voor allergisch of intolerant bent.
Veel sterkte
groetjes bioloogje
Hallo Bienie,
Waar Bioloogje het over heeft is een eliminatie dieet. Dit kan je samen met een goede dietiste doen.Eerst wordt er heel veel uit je voeding weggelaten en naderhand gaan ze het provoceren.( verdacht voeding weer toevoegen en kijken hoe je daarop reageer)
Heb je ook al een voedseldagboek bij moeten houden van de allergoloog? Daar kunnen ze soms ook iets uit halen.Voor sommige allergiëen kun je ook dubbelblind getes worden. Dan weet alleen de assistente wat je binnenkrijgt en jijzelf en de allergoloog niet.
De testen zijn echt niet altijd even simpel hoor dus laat je niet van de wijs brengen.
En de mensen die zeggen dat het tussen je oren zit, ach je moet maar denken:'die weten niet beter"
Er wordt nogal snel gezegt als mensen iets niet begrijpen, ach het zal wel psychisch zijn of het zit tussen de oren.
Het beste en sterkte er mee,
Groetjes Sylvia :W
Hallo Bioloogje en sylvia,
bedankt voor jullile reactie's. Het is fijn te horen dat je niet de enige bent.
Kan er soms zo kwaad om worden en ik merk ook dat ik minder praat tegen mensen erover. Ik vind het moeilijk omdat het mijn eigen moeder en vriendin waren die het zeiden... Ze namen hun woorden snel terug toen de uitslag kwam. Maar toch :X
Gelukkig gelooft mijn vader me altijd maar die zit zo'n beetje in hetzelfde schuitje. Hij word ernstig ziek van ananas en andere tropische vruchten, hij krijgt dan hoge koorts en benauwd. Verder is hij allergie's voor vetsin (smaakversterker die de chinesen veel gebruiken) hier krijgt hij hartkloppingen van.
Zoals jullie merken heb ik het niet van een vreemde...
Ik heb zo mijn vermoedens en de allergioloog heeft dit ook bevestigd. Tijdens een kruidentest reageerde ik op 4 kruiden. Maar het was niet erg genoeg volgens hem. Nou heb ik het vermoeden dat ik bijvoorbeeld wel tegen een klein beetje kan maar niet tegen een heleboel van hetzelfde. Hij zei ook dat het heel goed kan.. En zolang ik met 1 allergiepil (xyzal) kon doen vond hij het goed, als ik meer nodig heb dan moet ik terug komen. Hij vond het niet nodig om zo'n dieet te doen..
Ik weet in ieder geval dat ik zeker niet tegen vetsin kan smaakversterker E620 t/m E626. Laatst kreeg ik een dikke arm en heel benauwd.
Verder heb ik last van menthol, chocola, pinda's, mango
Wat een verhaal, snappen jullie het nog????
Groetjes Sabine
Hai Bienie,
Ik herken die zoektocht, misschien hebje hier iets aan?
www.allergieplein.nl
Of www.voedingscentrum.nl
Misschien heb je daar al gezocht, het is maar en ideetje hoor,mij heeft het in het verleden veel geholpen.
Het beste,
liefs sylvia :W
Ik geloof dat vetsin helemaal niet zo'n lekker goedje is... Het kan nl. ook een trigger zijn voor een migraine-aanval (afhankelijk van hoe scheutig de kok ermee is) -O-.
Interessant artiekel. Ik kan me idd voorstellen dat er mensen zijn die bepaalde klachten aan een allergie toeschrijven en als ze die producten weglaten zijn de klachten ook weg, een soort placebo effect.
Maar ik denk dat de meeste mensen met een voedselallergie er ook daad werkelijk een hebben. En ja dat dat tegenwoordig zo'n grote groep is wijt ik aan het feit dat weverleerd zijn voedingsmiddelen puur te eten zoals ze door moeder natuur gemaakt zijn.
Er wordt zoveel toegevoegd, weg gelaten gemanipuleerd.
Daarnaast zijn we ook veel meer producten gaan eten die niet van hier zijn zal ik maar zeggen. neem bijvoorbeeld kiwi's 40 jaar geleden had hier niemand een kiwi allergie domweg omdat er toen geen kiwi's hier waren. Ik geloof wij niet "gebouwd" zijn op voedsel uit andere delen van de wereld, en dat zie je met name terug in fruit allergieen.
Heel verhaal beetje o.t. maar ik hoop dat ik mijn standpunt in deze een beetje duidelijk heb verwoord.
groetjes
Yvonne (zelf allergisch voor oa kiwi, banaan en latex, kruisallergie dus)
Hallo allemaal,
Sylvia bedankt voor de tip!!!!!
Enne Yvonne ik denk dat jij wel eens gelijk zou kunnen hebben. Dat is toch ook het verhaal met vetsin. Heel veel mensen in mijn omgeving die hebben daar last van. En het is een smaakversterker, alleen maar troep!!! Wij eten bij een chinees die de vetsin weglaat en in een andere pan het gerecht klaarmaakt als je ernaar vraagt. Hij is ook de enige chinees hier in Vlaardingen die het minst vetsin gebruikt. Dit weten we doordat mijn vader gek is op chinees eten en dus alle chinezen uitprobeert en bij deze chinees de minste klachten heb (hihihihih ons eigen onderzoekje) En als je de vetsin weglaat, nou ik proef het verschil niet!!!!
Wat jij schrijft over dat wij niet gebouwd zijn voor voedsel uit andere delen van de wereld, heb ik ook last van. Ik kan bijna nergens tegen van grieks eten beland ik in mijn bed met ontzettende buikpijn ook met surinaams eten ect. Dus zal het fruit verhaal ook wel kloppen. Typisch dat mijn vader tegen geen een tropische vrucht kan.
toedeloe sabine