Visliefhebbers opgelet!
18-10-2008 om 01:40 uurVis eten is gezond, ook al kan vis dioxines en pcb’s bevatten. De Gezondheidsraad bevestigt dit in de Richtlijnen goede voeding (2006). Eet je twee keer per week vis, waarvan een keer per week vette vis, dan verklein je daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Deze hoeveelheden zijn voldoende. Meer vis eten levert geen extra voordeel op. Het Voedingscentrum zet voor de goede orde de visadviezen op een rij.
onlangs stond vis in een kwaad daglicht. Vissen zouden een hoog gehalte aan giftige stoffen kunnen bevatten die schadelijk zijn voor onze gezondheid. De Gezondheidsraad denkt daar anders over. Zo staat in de Richtlijnen dat ‘ het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten’. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.
Alle visadviezen op een rij
Ben je een echte liefhebber? Dan heeft het Voedingscentrum een aantal extra adviezen om mogelijke gezondheidsrisico’s uit te kunnen sluiten. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geldt een afwijkend advies.
ALGEMENE ADVIEZEN
* Eet twee maal per week vis, waarvan tenminste een keer vette vis
* Eet gevarieerd. (dus ene keer zalm, andere keer een ander visje)
* Eet verse vis bij voorkeur op de dag van aankoop.
* Gebruik viscapsules alléén als je nooit vis eet
* Eet bij vis geen nitraatrijke groente (sla, spinazie e.d.)
EXTRA ADVIEZEN VOOR ZWANGEREN EN VROUWEN DIE BORSTVOEDING GEVEN
* Eet niet meer dan twee keer per week vette vis.
Omdat vis kleine hoeveelheden dioxines kan bevatten is het verstandig om maximaal twee porties van eenzelfde vissoort in een week te eten. Varieer met de verschillende soorten vis. Je hebt genoeg keuze.
* Vermijd gerookte vis vacuümverpakt.
Vacuümverpakte vis (uit het koelvak) kan besmet zijn met Listeria-bacteriën. Door verhitting gaan de bacteriën dood. Eet daarom alleen vacuümverpakte gerookte zalm als deze nog wordt verwarmd, bijvoorbeeld in een ovenschotel of pastasaus. Vers gerookte zalm of zalm uit de diepvries kun je gewoon eten. Dit advies geldt ook voor ouderen en mensen met een verminderde weerstand.
* Vermijd ook de roofvissen: verse tonijn, zwaardvis, haai en koningsmakreel.
Met deze vissoorten heb je een grotere kans op het binnenkrijgen van te veel gifstoffen. Van tonijn uit blik kun je wel gewoon twee porties per week eten.
EXTRA ADVIEZEN VOOR VISLIEFHEBBERS
* Eet met het oog op de dioxines niet meer dan vier porties vette vis per week.
* Eet geen zelfgevangen paling uit de Nederlandse grote rivieren. Daar zit meer dioxine in dan verantwoord wordt geacht.
bron
Had dit artikel al gelezen; vroeg me af of het ook voor schelp- en schaaldieren geldt... want ik ga zo een maaltijdsalade met van die heerlijk grote garnalen eten :P Ach... ookal zou het wel gelden; het zal er vast niet minder om smaken :s)