Vette vis beinvloedt geheugen niet

18-12-2009 om 15:52 uur

WAGENINGEN - Het regelmatig eten van vette vis heeft bij ouderen geen effect op het functioneren van het geheugen, de concentratie of het welbevinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ondine van de Rest, waarop zij vrijdag promoveert aan Wageningen University.

http://media.nu.nl/m/m1cz1q5a1b3k.jpg

Het nuttigen van visvetzuren, die voorkomen in onder meer zalm, makreel en haring, staat volop in de belangstelling van de voedselindustrie.

Het vetzuur Omega-3 is vaak het sleutelwoord als het gaat om gezonde voeding. Het heeft een heilzame werking op hart- en bloedvaten en het zou ook goed zijn voor specifieke hersenfuncties.

Van de Rest komt echter tot de conclusie dat de vetzuren niet bijdragen aan verbeterd concentratievermogen of mentaal welbevinden. Met andere woorden: vis maakt niet gelukkiger of slimmer.


Capsules

Aan het onderzoek van Van de Rest deden ruim driehonderd 65-plussers mee. Een groep kreeg een hoeveelheid visoliecapsules gelijk aan tien porties vis per week, de andere groep slikte minder capsules en een derde groep kreeg een placebo.

Alle deelnemers moesten aan het begin en het eind van het onderzoek een test ondergaan naar cognitieve functies. Van de Rest zag geen verschillen in de hersenfuncties.


Vraagtekens

De onderzoekster zet naar aanleiding van haar studie vraagtekens bij de claims van fabrikanten van voedingsupplementen dat visoliecapsules het concentratievermogen en geheugen verbeteren.

Er is onvoldoende bewijs voor, aldus Van de Rest. Wel blijft staan dat vette vis goed is voor hart- en bloedvaten.

Bron

Login of registreer om te reageren
18-12-2009 om 20:01 uur

Zoals mijn ha al zei als je in die visoliecapsules gelooft dan werken ze.

Login of registreer om te reageren