Verzekeraars en apothekers opnieuw voor rechter

12-08-2008 om 12:59 uur

ZWOLLE (ANP) - Zorgverzekeraar UVIT daagt dinsdag zeven apothekers uit Hardenberg (Overijssel) en omgeving voor de rechter. Ze houden zich volgens de verzekeraar niet aan het nieuwe prijsbeleid voor medicijnen. Het kort geding dient dinsdagochtend in Zwolle.

Sinds deze zomer mogen apothekers van een groot aantal medicijnen alleen nog de goedkoopste merken aan hun klanten verkopen. De overheid hoopt op deze manier vele miljoenen te besparen. De zorgverzekeraars moeten erop toezien dat de apothekers zich aan de regels houden.

Apothekers zeggen failliet te gaan door het nieuwe systeem. Ze kunnen nu veel minder winst maken op de verkoop van medicijnen.


Bron

19-08-2008 om 14:05 uur

Apothekers moeten zich aan het nieuwe prijsbeleid voor medicijnen houden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald.

Alleen als een arts een specifiek geneesmiddel voorschrijft, mag de apotheker van het voorkeursbeleid (preferentiebeleid) van de verzekeraars afwijken. De rechtbank deed uitspraak in een kort geding dat zorgverzekeraar UVIT (VGZ, IZZ, Trias, Univé Zorgverkeringen en Univé Zorg) had aangespannen tegen Mediq apotheken. Mediq Apotheken - onderdeel van OPG Groep, een groothandel in geneesmiddelen - is met 225 apotheken marktleider in Nederland.

UVIT heeft voor 33 werkzame stoffen bepaalde geneesmiddelen als preferent aangewezen. Mediq Apotheken moet op grond van de met deze zorgverzekeraars gesloten zorgovereenkomst uitsluitend de preferente geneesmiddelen afleveren aan de patiënt. Alleen als een arts heeft aangegeven dat een ander geneesmiddel medisch noodzakelijk is, wordt daarop een uitzondering gemaakt.

Mediq Apotheken vindt dat dit ten koste gaat van de wettelijke verplichting voor apothekers om de zorg van een goed hulpverlener in acht te nemen. Daarvan is volgens de rechtbank echter geen sprake.

Het preferentiebeleid, dat op 1 juni is ingevoerd, houdt in dat zorgverzekeraars bij een aantal geneesmiddelen voortaan alleen nog goedkope varianten vergoeden. De werkzame stof van deze medicijnen is hetzelfde, de veiligheid is gegarandeerd alleen kan de vorm of kleur afwijken van de medicijnen die mensen gewend zijn.

Apothekers hadden tot nu toe de mogelijkheid om op grote schaal kortingen te bedingen bij de aankoop van medicijnen. Dat systeem is vervallen bij een groot aantal veelgebruikte geneesmiddelen, zoals cholesterolverlagers en migrainemiddelen. Veel apothekers zeggen dat ze door de lage prijzen in de financiële problemen komen.

Bron zorgkrant.nl

Login of registreer om te reageren
19-08-2008 om 17:54 uur

Hmm, dus stel dat ventolin ook ooit in dit prijsbeleid terecht komt en mijn longarts schrijft mij specifiek ventolin voor (omdat airomir bij mij minder/niet werkt dan ventolin) dan zou ik het wel vergoed krijgen ook als ze eigenlijk alleen salbutamol merkloos mogen vergoeden?

Login of registreer om te reageren