Verkoudheid komt niet door het weer

26-12-2005 om 00:25 uur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een verkoudheid niet direct veroorzaakt door het weer. Toch zijn sjaal, muts en handschoenen dezer dagen geen overbodige luxe. Hoe zit dat?

Wetenschappers weten het al lang: niet het koude weer, maar virussen zijn de veroorzakers van verkoudheid. Toch is er een verband tussen kou en verkoudheid. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waarover CNN eerder deze week berichtte. Moeders die hun kinderen adviseren om zich warm aan te kleden bij koud weer, hebben nu dus eindelijk wetenschappelijk bewijs voor hun bezorgdheid.

Koud water
Voor het onderzoek moesten negentig proefpersonen hun blote voeten gedurende twintig minuten in een bak met koud water zetten. Negentig andere proefpersonen kregen detzelfde opdracht, maar dan met een bak zonder water. Gedurende de vier of vijf dagen na het onderzoek bleek 29 procen van de proefpersonen met koude voeten symptomen van verkoudheid te ontwikkelen, bij de groep zonder koude voeten was dat negen procent.

Volgens de onderzoekers komt dit, doordat veel mensen ongemerkt een virus met zich meedragen. Normaal gesproken hebben ze daar geen last van. Echter als het lichaam het koud krijgt zullen de bloedvaten in de neus zich vernauwen en stroomt er te weinig bloed in het reukorgaan. Dat betekent dat er onvoldoende bloedcellen aanwezig zijn om het virus te bestrijden. Het virus nestelt zich dan in de neus.

Koude neus
Als het virus sterker wordt, is de verkoudheid een feit. Er is dus geen sprake van kou vatten, maar van het ziekmakend worden van een slapende infecie. Vandaar dat het raadzaam is om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijgt. Handschoenen, wanten en muts blijven dus - zij het indirect - bestrijders van verkoudheid. Maar een 'neuswarmer' is wellicht effectiever.

Volgens de onderzoekers is een koude neus mogelijk een van de belangrijkste oorzaken van de seizoensgebondenheid van verkoudheid. Wanneer het koud wordt, bedekken veel mensen immers hun mond met een sjaal en hun hoofd en oren met een muts. Alleen de neus blijft doorgaans onbedekt en wordt dus sneller koud. De witte cellen in de neus die virussen en infecties bestrijden worden door de kou afgeremd.

Bron: Planet.nl

26-12-2005 om 14:29 uur

Hmz  :-\. Dat verkoudheden niet door het weer komen wist ik al wel, maar dat kou er dus wel degelijk mee te maken heeft is toch vervelend...
Ik ben namelijk niet zo'n moeder die achter het kroost aanholt met jassen, dassen en mutsen (daar hebben we oma voor :+). Ik heb eigenlijk altijd het principe 'als ze het koud hebben komen ze vanzelf wel iets aantrekken' gehanteerd, en dat werkt prima (uiteraard is de keuze wat ze aandoen niet helemaal vrij, zo'n gekke bende is het hier nu ook weer niet  :{w ).
Een van de jongens heeft altijd een hekel aan jassen gehad, baalt stevig als het weer winterjassenweer is en loopt ook eigenlijk altijd met zijn jas open, of het nu koud is of niet... Hij is eigenlijk maar zelden verkouden  *O*.

Login of registreer om te reageren
26-12-2005 om 23:16 uur

Als ik dit zo lees moet ik in de winter erg verkouden zijn.
Ik heb  namelijk last van winterhanden en wintervoeten..dus ook altijd een koude neus :? :?

groetjes Rianne

Login of registreer om te reageren
27-12-2005 om 23:24 uur

Kijk... Ik wist het wel! Ik ben dus wel een moeder die nog achter de kids aanrent, maar die van mij zijn nog vrij jong (5,3 en bijna 6 mnd)

Ow, en Rianne, Als je neus koud is, is dat een teken dat je hard na hebt gedacht. Dat is uit een ander onderzoek gebleken  ;)

Martha

Login of registreer om te reageren
28-12-2005 om 11:13 uur

Hoi Martha

Dan loop ik in de winter wel wat af te piekeren zeg :Y :Y

Ik heb altijd een koude neus in de winter.
Ik gebruik  nu zalf van vsm : abroflor gelei.

alleen helpt dat niet.Vorig jaar had ik druppels van vsm en die werkte geweldig...is alleen uit de handel genomen :N

Rianne

Login of registreer om te reageren