Verantwoorde samenwerking tussen patiënten en zorgprofessionas
20-11-2006 om 09:09 uurDe relatie tussen artsen, patiënten en verpleegkundigen/verzorgenden verandert. Ziekte en aandoening staan minder op zichzelf. Patiënten zijn mondiger en deskundiger; de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt is steeds vaker uitgangspunt van de behandeling.
Artsen leren hun verantwoordelijkheden te delen en over te dragen. De arts zorgt met name voor de diagnosestelling. De toenemende aandacht voor inpassing van de aandoening en de behandeling in het dagelijkse leven, maakt dat verpleegkundigen/verzorgenden andersoortige taken krijgen en meer verantwoordelijkheid dragen in de begeleiding en ondersteuning van de patiënt.
Hoe kunnen alle betrokkenen in de zorg op gelijkwaardige wijze samenwerken en inhoud geven aan de zorg? Het project Verbindend Vernieuwen onderzocht de praktijk en wil met geslaagde voorbeelden Verbindend Vernieuwen stimuleren. Een jaar lang onderzoek en gesprekken leverde een beschrijving op van vier zorgpraktijken. Kenmerk van deze praktijken is de grote inzet van de professionals om de organisatie om te buigen en die af te stemmen op de behoefte van de patiënt. De eigen inbreng van de patiënt is speerpunt in de behandelprogramma’s.
De onderzochte praktijken voldoen aan de volgende voorwaarden: de zorgkwaliteit is hoog, er vindt regelmatig gestructureerd beraad plaats tussen alle betrokkenen en het management ondersteunt de praktijk.
Tijdens de conferentie Verbindend Vernieuwen staan de resultaten van het project Verbindend Vernieuwen centraal. Op interactieve wijze discussiëren de deelnemers over manieren om de vernieuwingen die Verbindend Vernieuwen nastreeft, in te voeren in de zorgpraktijken van alledag. Wat zijn manieren om professionals en patiënten samen te brengen en om nieuwe zorgvormen in de eigen praktijk te realiseren?
Wilt u deelnemen aan de conferentie Verbindend Vernieuwen? Reserveer woensdag 29 november (13.00 tot 19.00 uur) in uw agenda. U bent welkom in congrescentrum Meeting Plaza (Hoog Catharijne, Utrecht). Deelnamekosten zijn €35,--. Accreditatie is aangevraagd en verleend voor een groot aantal specialismen. U kunt zich aanmelden via www.knmg.nl/symposia.
Bron zorgkrant