Veel landen bezorgd over kernproef Noord-Korea
25-05-2009 om 10:10 uurWASHINGTON/BRUSSEL/TOKIO - Over de hele wereld hebben landen maandag hun bezorgdheid uitgesproken over de kernproef die Noord-Korea heeft uitgevoerd.
Zo zei de Amerikaanse president Barack Obama dat het stalinistische bewind in Pyongyang "op een roekeloze manier de internationale gemeenschap tart".
Ook de Europese Unie is zeer verontrust over de nucleaire test van het bewind in Pyongyang, aldus minister van Buitenlandse Zaken Jan Kohout van EU-voorzitter Tsjechië.
"Als de proef bevestigd wordt, zal de EU die veroordelen", zei hij in de kantlijn van een Euro-Aziatische top in het Vietnamese Hanoi.
Japan
Japan noemde de test "onacceptabel en een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad".
Het buurland van Noord-Korea wil dat de Veiligheidsraad een nieuwe resolutie aanneemt tegen dat land. Verder overweegt Japan de eigen sancties tegen Noord-Korea te verscherpen.
Zuid-Korea
Zuid-Korea is ook uiterst bezorgd. De ministerraad van het land houdt op korte termijn een vergadering om de situatie te bespreken. Rusland is eveneens bezorgd, maar riep ook op tot kalmte en waarschuwde voor hysterie na de kernexplosie. China, traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, gaf nog geen officiële reactie.
Australië omschreef de kernproef als "een provocatie" en veroordeelde de actie van Noord-Korea in scherpe bewoordingen. Landen als India, Groot-Brittannië, Frankrijk gaven ook uiting aan hun ernstige verontrusting.
Spoedzitting
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt in de loop van maandag in een spoedzitting bijeen om de nieuwe kernproef te bespreken. Dat heeft de Russische VN-gezant Vitali Tsjoerkin gezegd tegen het Russische persbureau Itar-TASS.
De regionale grootmacht Japan, lid van de Veiligheidsraad, had om de spoedbijeenkomst gevraagd.
De nucleaire test van Pyongyang is volgens de Japanse regeringswoordvoerder Takeo Kawamura onacceptabel en in strijd met eerdere VN-resoluties.
Bron
Noord-Korea doet kernproef
SEOUL - Noord-Korea heeft maandag opnieuw een onderaardse atoomtest uitgevoerd, die naar eigen zeggen succesvol is verlopen. De explosieve slagkracht van het land en de mate van controle van de nucleaire middelen is naar een nieuw niveau getild, liet staatspersbureau KCNA weten.
Video
De test, die volgens KCNA krachtiger was dan de vorige in 2006, draagt bij tot het garanderen van vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en het omliggende gebied, aldus Noord-Korea.
President Lee Myung-bak van buurland Zuid-Korea riep de nationale veiligheidsraad bijeen voor een spoedzitting. Het Zuid-Koreaanse leger heeft inmiddels een crisisteam gevormd, net als in Japan.
Weerstation
Zuid-Korea vermoedde al dat er sprake was van een nucleaire test. Een weerstation had trillingen gemeten die wezen op een atoomtest bij de noordoostelijke stad Kilju. Daar voerde Noord-Korea zijn eerste kernproef uit, tot grote verontwaardiging van de internationale gemeenschap.
Het Amerikaans Geologisch Instituut USGS constateerde een beving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter in Noord-Korea. De Amerikaanse regering meldt ''nog niet in staat te zijn de Noord-Koreaanse beweringen te bevestigen'' en probeert meer informatie te achterhalen.
Reactie
Noord-Korea dreigde al weken met een kernproef in reactie op strakker aangetrokken internationale sancties na een raketlancering in april.
De communistische staat zei toen dat de raket een communicatiesatelliet in een baan om de aarde bracht, maar veel landen menen dat het een ballistische raket was. Het bewind mag dat volgens afspraken van de Verenigde Naties niet doen.
De VN-Veiligheidsraad veroordeelde de raketlancering op 5 april en bevroor de buitenlandse tegoeden van drie Noord-Korea bedrijven. Na de veroordeling stapte Noord-Korea uit het overleg over zijn nucleair programma en liet weten zijn kernprogramma weer te zullen opstarten.
Zeslandenoverleg
Rusland, China, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea proberen het communistische regime sinds 2003 in het zeslandenoverleg over te halen zijn nucleair programma op te geven.
In 2006 testte Noord-Korea een kernwapen en een raket waarna sancties van de Veiligheidsraad volgden. Enkele maanden later was er echter een doorbraak in het zeslandenoverleg. Pyongyang gaf zijn nucleaire ambities op in ruil voor economische en diplomatieke steun.
Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijkste nucleaire reactor in Yongbyon. Een jaar later schrapte de Amerikaanse regering Noord-Korea van de lijst van landen die terroristen steunen. Maar sinds eind 2008 lopen de spanningen tussen de VS en het straatarme Noord-Korea weer op nadat de Amerikanen hadden besloten de energiehulp op te schorten.
Raket
Tegelijk met de kernproef heeft Noord-Korea ook een korteafstandsraket gelanceerd. Dat meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op basis van bronnen binnen de regering van Zuid-Korea.
De raket zou een bereik van ongeveer 130 kilometer hebben. Of de lancering geslaagd is, is nog niet bekend.
Volgens de Japanse kustwacht had Noord-Korea de afgelopen weken schepen gewaarschuwd uit de buurt te blijven van de oostkust van het land, waar de lanceerbasis Musudan-ri ligt. Dit werd gezien als een aanwijzing van een naderende lancering.
Rusland
Rusland heeft bevestigd dat de kernproef isuitgevoerd. Dat meldden de Russische persbureaus Interfax en ITAR-TASS op basis van bronnen binnen het Russische ministerie van Defensie.
De explosie zou een kracht van ongeveer 20 kiloton hebben gehad, evenveel als de atoombom die het Amerikaanse leger in augustus 1945 op de Japanse stad Nagasaki gooide.
Eerder bracht het Noord-Koreaanse bewind zelf al naar buiten dat het land een nucleaire test had uitgevoerd. De Amerikaanse regering zegt de bewering nog te onderzoeken
bron
'Noord-Korea start nucleaire reactor op'
PYONGYANG - Noord-Korea heeft de kernreactor Yongbyon, die in 2007 was gesloten, opgestart. De nucleaire installatie moet plutonium voor kernwapens gaan produceren. Dat meldden Zuid-Koreaanse media woensdag.
Amerikaanse spionagesatellieten zouden onder meer stoom hebben gezien bij Yongbyon, een teken dat de fabriek weer in bedrijf is genomen.
Noord-Korea besloot vorige maand zijn kernwapenprogramma te hervatten. Aanleiding was volgens het regime de openlijke afkeuring door de Verenigde Naties van een raketlancering.
De afgelopen dagen heeft Noord-Korea opnieuw raketten gelanceerd. Ook hield het land een ondergrondse kernproef
Bron