Veel dunne mensen zijn toch gevaarlijk dik

05-03-2009 om 08:51 uur

Slecht nieuws voor alle mensen die slank of zelfs uitgesproken dun zijn. Van hen is 40 tot 50 procent aan de binnenkant toch te dik. En wat erger is: hun interne vetmassa is levensbedreigend, terwijl dikkerds met zwembandjes heel gezond kunnen zijn.

Met die boodschap heeft de Britse professor Jimmy Bell woensdagmiddag in Arnhem zijn gehoor laten schrikken. Bell sprak op de eerste dag van een symposium van de 40-jarige vakgroep Humane Voeding van de Wageningen Universiteit.

bron

05-03-2009 om 08:56 uur

Hier nog een uitgebreid artikel over dit onderwerp uit januari 2008



'Valse slanken' even kwetsbaar voor hartziekten als dikkerdjes

Tot nu toe was het heel simpel om zelf te controleren of we niet te dik aan het worden waren. Want de BMI (een Belgische uitvinding trouwens) was volgens een gemakkelijke formule te berekenen, en daarmee wisten we waar we aan toe waren. Maar de werkelijkheid blijkt ingewikkelder te zijn: naast de duidelijk dikke mensen zijn er ook de talrijke 'valse slanken' en zij lopen zeker evenveel risico, aldus de 'Sunday Telegraph'.

Vetvrij?
De kerstdiners en bijbehorende wijn zijn nog nauwelijks verteerd, of we vliegen er tijdens de jaarwisseling weer behoorlijk in. En de gevolgen daarvan zullen we in de badkamer aan den lijve kunnen zien. Maar zelfs als die feestelijke kilo's worden weggewerkt, wil dat nog niet zeggen dat we echt vetvrij zijn.

Integendeel. Want Brits onderzoek werpt een nieuw, verontrustend licht op de manier waarop de meesten van ons vet in het lichaam hebben. Tot nu toe gaven artsen hun patiënten in de vorm van de BMI een heel handige formule mee om te bepalen of hun gewicht in orde was.

Gespierde sporters
Men neme het gewicht in kilo's en deelt dat door de lengte in centimeters die met hetzelfde cijfer wordt vermenigvuldigd. Iemand die 80 kilo weegt en 1.80 lang is, heeft dus een B(ody) M(ass) I(index) van 24.7 en dat is ok. Wie een BMI tussen de 25 en 30 heeft, heeft last van overgewicht en boven de 30 ben je echt te dik. Maar dat systeem is niet perfect, want zeer gespierde sportmensen bijvoorbeeld hebben een redelijk hoge BMI zonder dat ze veel vetmasssa hebben.

Dat zat de Britse professor Jimmy Bell al lang dwars en hij was ervan overtuigd dat de BMI geen goed beeld geeft van de hoeveelheid vet die een mens onderhuids heeft opgeslagen. "Je kunt aan het uiterlijk van iemand niet afleiden of hij teveel vet heeft. Een zware maar fysiek actieve persoon kan best kerngezond zijn", zegt Bell.

Gevaarlijke plaatsen
En nu hebben Britse vorsers ontdekt dat ook het omgekeerde waar is: ogenschijnlijk magere mensen hebben soms juist heel veel lichaamsvetten. En die zitten nog op gevaarlijke plaatsen ook. 'Tofi's' noemt professor Bell deze mensen die dun van buiten maar dik van binnen zijn. Zij zien eruit alsof ze geen gram vet op hun lijf hebben maar hebben wel degelijk te veel vetlagen in het lichaam.

Nadat Bell en zijn medewerkers aan het Medical Research Council's Clinical Sciences Centre in het Londense Hammersmith zo'n 600 vrijwilligers onder een MRI-scanner legden en hun vetmassa onderzochten, bleek dat maar liefst 4 op de 10 van die proefkonijnen tot die Tofi-categorie te behoren. Niet alleen bedriegt in die gevallen de uiterlijke schijn, het gaat hier ook om een groep met een hoge risicofactor.

Hoger risico
Het verborgen vet zit hier immers veelal niet vlak onder de huid, zoals met het beruchte buikje, maar rond organen als lever, hart en maag. En dat brengt het gevaar met zich dat die organen worden aangetast. Met een groter risico voor hartziekten, diabetes 2 , hoge bloeddruk of sommige vormen van kanker.

"Het gaat er niet zozeer om hoeveel vet we hebben, maar wel om de manier waarop dat in het lichaam is verdeeld. Een dieet volgen heeft in dit geval weinig zin omdat daardoor vet wordt opgehoopt rond het middenrif", aldus professor Bel. Een veel betere remedie is: veel bewegen. Dus wie het kerstmaal heeft verorberd terwijl de nieuwe loopschoenen naast de kerstboom stonden te blinken, was toch goed bezig.

bron
Login of registreer om te reageren
05-03-2009 om 19:14 uur

hm jammer dat je nog steeds van binnen vet kan zijn als je mager bent, zoals ik. Ik had daar nog niet aangedacht. Maar ja gelukkig eet ik niet echt veel vette dingen, alleen dingen tussendoor he :p die weleens vet zijn (koekjes, chocolade, chips)  :+ maar ja anders kom ik helemaal niet aan en gaat t er waarschijnlijk eerder af, en ik heb juist mijn kilo's nodig. Ik beweeg wel ruim voldoende  *O*

Login of registreer om te reageren
Moderator
05-03-2009 om 21:31 uur


Verband migraine en buikvet

Buikvet is al eerder gekoppeld aan hartproblemen en diabetes, maar blijkt ook verband te houden met migraine.
In elk geval bij mensen jonger dan 55 jaar.
Dit blijkt uit onderzoek van de Drexel University College of Medicine in Philadelphia onder 22.000 mensen.
De BMI (body mass index), de buikomvang en de frequentie van migraine werden vergeleken.
De buikomvang blijkt een betere voorspeller van migraine dan overgewicht in het algemeen. Eerdere studies bewezen een verband tussen obesitas en migraine.
Vrouwen hebben drie keer zo veel kans op migraine als mannen.



Bron

Login of registreer om te reageren
05-05-2009 om 18:31 uur

Maar hoe kom je er vanaf? Het valt me op dat veel longpatiënten een dikke buik hebben (dus ook vel vet rond de organen), terwijl ze verder zelfs mager zijn.

De mogelijkheden om te bewegen zijn natuurlijk beperkt. Trainen op cardio-nivo is (voor mij) vrijwel onmogelijk. energieverrijkt dieet (dat krijg je nooit op) is natuurlijk ook niet de manier om het buikvet kwijt te raken.

Tips zijn welkom.  ^O^

Login of registreer om te reageren