Vaker resten geneesmiddelen in drinkwater
13-09-2007 om 16:35 uurIn drinkwater worden steeds meer sporen van geneesmiddelen aangetroffen. Een gemiddeld glas 'gemeentepils' kan de restanten van wel 22 verschillende medicijnen bevatten. Toch is er geen gevaar voor de volksgezondheid, stelt het RIVM gerust.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft bij 22 drinkwaterproducenten onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat sinds 2003 meer verschillende en grotere hoeveelheden medicijnen in het drinkwater achterblijven. De restanten zijn afkomstig van moeilijk afbreekbare medicijnen en middelen die veel gebruikt worden.
In Groot Brittanniƫ druppelen al enige tijd restanten van het antidepressivum prozac uit de kraan. In Nederland gaat het vooral om de pijnstillers acetylsalicylzuur en fenazon. De volksgezondheid loopt (nog) geen gevaar. Wel ligt er een pakket maatregelen klaar die verdere vervuiling moeten voorkomen. Zo wil het kabinet dat toekomstige geneesmiddelen beter worden opgenomen door het lichaam en makkelijker afbreekbaar zijn als het lichaam verlaten.
Bron nu.nl
Steeds meer medicijnen in ons drinkwater.
In kraanwater komen steeds meer verschillende medicijnen voor. Het RIVM vond vijftien geneesmiddelen in gezuiverd water, blijkt uit een onderzoek dat het instituut vandaag publiceert.
"Voor zover we kunnen overzien, gaat het om zulke lage concentraties dat ze nauwelijks of niet schadelijk zijn voor mensen", zegt onderzoeker Ans Versteegh "maar we weten niet wat de effecten van langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden medicijnen zijn." We krijgen vooral vaak aspirine en middelen tegen epilepsie binnen zonder het te weten. Het gaat om nanogrammen, honderden keren minder dan wat gevaarlijk is voor mensen.
"Er zijn veel kwalen waarvan we de oorzaak niet kennen. Die zouden het gevolg kunnen zijn van dit soort vervuiling", zegt Versteegh. De onderzoekers vinden dat er helemaal geen geneesmiddelen in drinkwater mogen voorkomen, omdat veel mensen daar dagelijks grote hoeveelheden van binnen krijgen.
Dieren kunnen bij veel lagere hoeveelheden geneesmiddelen van slag raken dan mensen. Vissen kunnen van geslacht veranderen onder invloed van oestrogeen. Dat hormoon komt in rivieren en beken terecht via de urine van vrouwen die anticonceptiemiddelen slikken. Als er lange tijd kleine hoeveelheden antibiotica in de oppervlaktewateren komen, kunnen bacteriƫn resistent worden.
Ieder jaar gebruiken Nederlanders vier procent meer medicijnen dan het jaar ervoor. Dat neemt naar verwachting alleen maar toe, omdat er meer medicijnen op de markt komen en mensen ouder worden.
Bron: De Stentor