Uitblinkende academici pakken problemen in de zorg aan
19-08-2006 om 20:18 uurUitblinkende academici pakken problemen in de zorg aan
Op 21 augustus, gaat de eerste Nationale DenkTank van start. De Nationale DenkTank is een jaarlijks geselecteerd multidisciplinair team van twintig veelbelovende masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi uit alle delen van het land. Zij pakken ieder jaar een maatschappelijk probleem aan. Twee maanden werken de deelnemers fulltime aan een innovatieve oplossing die vervolgens in een eindrapport openbaar wordt gemaakt.
Disease Management
Dit jaar heeft de DenkTank met ‘Disease Management voor chronisch zieken’ een actueel thema gekozen. Onder andere door de vergrijzing is de zorg binnen afzienbare tijd niet meer betaalbaar. Daarnaast zal ook het aantal mensen dat werkzaam is in de zorg snel niet meer toereikend zijn om aan de vraag te voldoen. De vraag is, hoe lost Nederland dit op? Het vinden van goede innovaties is belangrijk om ook toekomstige generaties te verzekeren van een goede zorg.
De deelnemers leggen zich toe op de vier grootste groepen chronisch zieken – hartfalen, COPD, aandoeningen van het bewegingsapparaat en depressie. Centraal daarbij staat de vraag of er binnen het zorgproces van chronische ziekten mogelijkheden zijn voor taakherschikking waardoor de efficiëntie van zorgverlening kan worden verhoogd.
Doel van de Nationale DenkTank
Stichting De Nationale DenkTank is een maatschappelijk, non-profit initiatief. Het kent twee doelen. Op korte termijn wil de stichting ieder jaar met een vernieuwende oplossing voor een actueel en complex maatschappelijk probleem komen. Daarnaast worden de deelnemers blijvend betrokken bij elke jaarlijkse ‘DenkTank’. Hierdoor ontstaat op termijn – het tweede doel - een competence-based netwerk waarin de topindustriëlen, ministers en top-onderzoekers van de toekomst elkaar blijvend zullen kunnen vinden.
De voorzitter van de stichting, dr. Harald Tepper, denkt dat dit netwerk veel voordelen met zich meebrengt om de kennisoverdracht tussen overheid, universiteiten en bedrijfsleven te vergroten.
Bron: ZorgKrant