Tweederde donorharten verdwijnt naar het buitenland

31-01-2009 om 18:20 uur

Een groot deel van de goedgekeurde donorharten wordt helemaal niet gebruikt voor transplantatie in Nederland, maar verdwijnt naar het buitenland of wordt wegens tijd- en transportproblemen vernietigd.

Het aantal daadwerkelijke transplantaties van geschikte donorharten is te laag
Het gaat om tweederde van alle donorharten en daarom heeft belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland een brandbrief geschreven aan minister Ab Klink (CDA, Volksgezondheid), meldt De Telegraaf vandaag.

Overlijden
Donorharten worden volgens de organisatie niet aangewend voor ‘levensreddende harttransplantaties’ waardoor ‘kandidaten onnodig op Nederlandse wachtlijsten overlijden’.
‘De afname van het aantal transplantaties heeft in Nederland een historisch dieptepunt bereikt,’ schrijft Hartpatiënten Nederland. De minister moet onderzoek doen naar deze ‘minimale productiecijfers’.
Volgens de stichting werd in 2007 slechts 32,9 procent van de geschikt bevonden donorharten daadwerkelijk getransplanteerd in Nederlandse hartpatiënten.
In buurlanden België en Duitsland ligt dat percentage veel hoger: respectievelijk 50 en 65 procent.

Klopt niet
Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting klopt de inhoud van de brandbrief niet.
Als onderdeel van een Europees uitwisselingsprogramma gebeurt het één of twee keer per jaar dat een hart dat geschikt is voor transplantatie direct naar het buitenland gaat.
Maar eerst wordt gekeken of het hart aan een Nederlandse patiënt kan worden gekoppeld. ‘Pas als we hier geen geschikte kandidaat vinden, gaat een hart naar het buitenland en op die manier komen ook weer harten uit het buitenland naar Nederland.’

Bron: Elsevier

Login of registreer om te reageren