Stijging zeespiegel vergt kostbare ingrepen
02-11-2006 om 21:05 uurStijging zeespiegel vergt kostbare ingrepen
DEN HAAG - Als de zeespiegel met meer dan 1,5 meter gaat stijgen, zijn in Nederland kostbare maatregelen nodig. Het gaat om de aanleg van een tweede duinenrij langs de gehele kust. Ook de afvoer van het rivierwater van de Rijn via de IJssel naar de Waddenzee is dan nodig.
Deze alarmerende conclusies zijn afkomstig van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), bevestigde een woordvoerster donderdag na publicatie in NRC Handelsblad.
Het MNP uit tegelijk kritiek op de grote politieke partijen, die het probleem zouden negeren. Er zou meer duidelijkheid moeten zijn over de rol van de overheid in de strijd tegen het water.
Opvallend, stelt het MNP, is dat geen van de verkiezingsprogramma's van de grote partijen een uitspraak doet over de vraag of de overheid de verantwoordelijkheid moet nemen voor de mogelijke gevolgen van de zeespiegelstijging, of kiest voor marktwerking.
Eén meter zeespiegelstijging over honderd jaar is met beperkte technische en ruimtelijke ingrepen bij te houden. Het omslagpunt ligt bij anderhalve meter. Maar ook tot dat niveau liegen de noodzakelijke aanpassingen er niet om.
Aanzien
Niet alleen worden de kosten veel hoger, ook het aanzien van Nederland zal veranderen. "Het rivierenlandschap zal worden gekenmerkt door industrieel aandoende hoge dijken die moeilijker inpasbaar zijn in het landschap." In de samenleving speelt deze dreiging geen rol, aldus het MNP.
Uit recent NIPO-onderzoek blijkt "dat de Nederlander zich absoluut geen zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering". Ook bij de keuze van de vestigingsplaats van bedrijven in de Randstad "spelen overstromingsrisico's nog geen rol, zo blijkt uit navraag bij Kamers van Koophandel".
Volgens KNMI-klimaatexperts zal de zeespiegel over honderd jaar maximaal 85 centimeter stijgen. Volgens andere onderzoekers moet meer rekening worden gehouden met de versnelde smelting van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica. Het monitoren daarvan is daarom cruciaal voor de houdbaarheid van de inrichting van Nederland, schrijft het planbureau.
Tegelijk zou het kabinet een plan moeten opstellen met mogelijke oplossingen, de gevolgen daarvan en een kostenraming.
Bron: Nu.nl
Oh jee zo blijkt maar weer, te weinig mensen maken zich zorgen over wat na hun generatie zal komen. Het maakt schijnbaar niet uit also onze kleinkinderen of nog verder later te maken krijgen met giga overstromingen en er dan te laat mee zijn. Niet genoeg geld (waarom zou je sparen voor iets dat een eeuw later gebeurt he >:( ) En geen onderzoek gedaan en niet alvast de dijken en andere waterwerende dingen aangepast.
Blijkbaar is er alleen geld voor wat er nu speelt en wat men nu direct merkt, zoals kinderopvang en terrorisme. Dat is ook belangrijk, maar als het geld beter verdeeld wordt zijn we allemaal beter af.
Ja dat ben ik met je eens Bioloogje... ik vind dat ze te veel bezig zijn met terrorisme enzo, en verdenking en uitsluiting, ja natuurlijk is dat ook wel van belang, maar ik vind het Millieue en klimaat ook zeer belangrijk.
Ik heb gisteren An Inconvenient Truth gezien van Al Gore, die had het erover dat de zeespiegel zelfs met 6 meter kan stijgen, dan zijn we Nederland voor de helft ongeveer kwijt :N. Ik kan iedereen aanraden de film te gaan zien, erg boeiend.
Als een van de weinigen maak ik me wel zorgen over de toekomst, ik probeer zelf al zoveel mogelijk aanpassingen te doen (spaarlampen, scheiden papier/glas, recycled wc-papier, ik wil nog groene stroom nemen, etc.), maar ja, als iedereen dat nu deed ;).
Ja dat is al een heel goed begin Wendy!, dat doe ik natuurlijk ook, wij hebben hier ook al sinds dat het mogelijk was, Groene Stroom, en hebben alle lampen vervangen voor Spaarlampen, en we laten hier nooit iets op standby staan, ook de pc niet.
Verder gaan we ook vaker met de bus dan met de auto, en op de fiets en als we dat nu eens allemaal gingen doen dan zou de lucht een heel stuk Gezonder worden _O_ ^O^
Ik probeer ook echt wel op het milieu te letten (afval scheiden, glas, papier en restafval, liever geen plastic tasjes maar zelf een tas meenemen, OV of op de fiets (heb ook geen rijbewijs :P ), kringloop wc-papier, niet iets weggooien wat je nog kan gebruiken of kan weggeven) en ik hoop ook echt dat het nog lang goed mag blijven gaan met onze wereld.
Ok dan Daantje ^O^, das heel erg goed :Y