Sterke stijging chronische ziekten verwacht
26-07-2007 om 11:03 uurHet aantal mensen met een chronische ziekte zal in Nederland de komende twintig jaar flink toenemen. De belangrijkste oorzaak is de vergrijzing, maar ook ongezond gedrag, zoals roken en te veel eten, speelt een belangrijke rol.
Op basis van nieuw onderzoek schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in 2025 ongeveer 940.000 mensen in Nederland diabetes hebben. Dat is ruim 70 procent meer dan nu het geval is. 1.200.000 Mensen zullen dan lijden aan osteoporose (botontkalking) en 540.000 aan COPD, chronische longziekten zoals astma.
Het aantal mensen met diabetes zal tot ruim 900.000 zijn gestegen, als de huidige groei van het aantal mensen met overgewicht in hetzelfde tempo doorzet. Het aantal zou zelfs boven één miljoen kunnen uitkomen, als aanzienlijk meer mensen dan nu berekend aan overgewicht gaan lijden.
Osteoporose
Osteoporose, een ziekte die het skelet brozer maakt, komt vooral bij ouderen voor. De belangrijkste oorzaak voor de toename in 2025 zit in de vergrijzing. In dat jaar is naar verwachting een op de vijf Nederlanders 65 jaar of ouder. Twee jaar geleden was dat een op de zeven.
Ziekten die sterk met roken samenhangen, zoals COPD en longkanker, zullen bij mannen minder sterk toenemen dan in het verleden, verwacht het RIVM. Bij vrouwen is juist de omgekeerde ontwikkeling te verwachten. Dat komt doordat vrouwen meer en mannen minder zijn gaan roken.
Voor COPD wordt bij mannen een stijging met 12 procent verwacht (35.000 extra gevallen) en bij vrouwen een groei met ruim 30 procent (52.000 extra gevallen). Het totaal aantal mannen met COPD zal echter groter blijven dan het aantal vrouwen dat aan een chronische longziekte lijdt.
Model
Het RIVM heeft bij zijn berekeningen gebruikgemaakt van het Chronisch Ziekten Model. In dat model wordt onder meer rekening gehouden met zieketetrends uit het verleden, veranderingen in ongezond gedrag en toekomstige ontwikkelingen in de bevolking, zoals de vergrijzing.
Bron nu.nl