‘Snel eten maakt je dik’
05-11-2009 om 22:44 uurAMSTERDAM – Mensen die hun maaltijd in hoog tempo wegwerken, eten meer omdat het brein geen tijd heeft om ‘verzadigingshormonen’ aan te maken.
Dat hebben Griekse wetenschappers aangetoond met een experiment.
Onderzoekers van het Laiko General Hospital in Athene lieten enkele proefpersonen een maaltijd van 300 milliliter ijs wegwerken.
Sommige personen mochten een halfuur de tijd nemen om het ijs op te eten, anderen kregen de opdracht om het voedsel zo snel mogelijk naar binnen te werken.
Tijdens en na het eten werden verschillende hormoonwaardes in het bloed van de proefpersonen gemeten.
Verzadiging
Uit het onderzoek bleek dat mensen die snel aten, minder van de hormonen PYY en GLP-1 aanmaakten. Die stoffen worden geassocieerd met een gevoel van verzadiging.
De snelle eters hadden na de maaltijd dan ook minder het gevoel dat ze genoeg hadden gegeten, dan de langzame eters.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Endocrinology & Metabolism.
Overconsumptie
Volgens de onderzoekers suggereert het experiment dat mensen die hun voedsel in hoog tempo wegwerken automatisch meer zullen eten en dus ook zwaarder zullen worden.
“Onze bevindingen bieden inzicht in een aspect van de overconsumptie aan voedsel die we vandaag de dag zien”, verklaart hoofdonderzoeker Alexander Kokkinos in de Britse krant The Daily Telegraph.
Fysiologisch
“Door de toenemende druk in hun werk en privé-leven eten mensen sneller en dus ook grotere hoeveelheden dan vroeger”, aldus de onderzoeker.
“Als kind werden we vaak gewaarschuwd dat we ons eten niet naar binnen moesten schrokken, omdat we anders dik zouden worden.
Voor die waarschuwing blijkt nu een fysiologische verklaring te bestaan.”
Bron