Scholen radeloos over mobieltjes

30-05-2011 om 09:23 uur

Scholen weten niet hoe ze met het mobiele telefoongebruik van leerlingen moeten omgaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Academie voor Media en Maatschappij onder 120 scholen.
Twee op de drie leerlingen gebruikt de telefoon tijdens de les wel eens om muziek te luisteren, spelletjes te spelen, sociale media te gebruiken of iets op te zoeken op internet.


http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00647/kinderen-telefoon_j_647104d.jpg

Naïviteit
"Een docent is geen politieagent, we vinden dat het wel of niet meenemen van mobieltjes naar school de verantwoordelijkheid is van de ouders en later van de leerlingen zelf", zegt een havo-directielid in het onderzoek.

Een leraar Duits aan het vwo: "Ik ga geen mobieltjes afpakken omdat ik dan een conflict in de klas heb en ik liever wil lesgeven".

Volgens Liesbeth Hop, woordvoerster van de Academie voor Media en Maatschappij, begint het probleem al bij de naïviteit van het Nederlandse onderwijs. "Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van de huidige mobieltjes en smartphones", zegt ze.

Hop stelt dat het hoog tijd is dat scholen beleid ontwikkelen dat aansluit bij de huidige mediaontwikkelingen en tijdgeest. "Ook basisscholen moeten aan de bak, omdat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen een eerste mobiele telefoon gaan gebruiken blijft dalen."

Digitaal pesten
Smartphones worden niet alleen gebruikt voor spelletjes of muziek, maar ook om medeleerlingen of leraren te pesten. Van de ondervraagde scholieren zegt 42 procent wel eens aan digitaal pesten te hebben meegedaan.

Daarbij worden bijvoorbeeld opnames gemaakt van medeleerlingen of leraren die op internet worden gezet. Soms worden docenten ermee gechanteerd, om hogere cijfers af te dwingen.

"Ik ken jongens die de leraren-wc's ingaan en dan hun mobieltje over de deuren steken en foto's maken. Voor de lol, omdat een docent toch nooit zo snel een wc uitkomt", vertelt een havo-leerling in het onderzoek van de Academie voor Media en Maatschappij.

Of: "Een collega van mij zit nu ziek thuis. Ze is overspannen omdat ze het niet meer aankon. Er circuleerden allerlei filmpjes van haar lessen, waarin zij zwaar op haar huid werd gezeten", aldus een vmbo-docent Nederlands.

bron

30-05-2011 om 13:13 uur

In de tijd dat ik nog op het VMBO zat, dan hoefde ik mijn telefoon niet eens te laten zien en dan werd hij gewoon ingenomen en na de les of zelfs na de laatste les kon je hem terug krijgen met een 'preek' van de leraar dat het echt niet mocht.

Login of registreer om te reageren
30-05-2011 om 18:49 uur

Officieel is het beleid zo dat het mobieltje ingenomen wordt en je hem een week later terugkrijgt, met een preek van je afdelingsleider (zo schijnt het te gaan, ik heb er zelf nog nooit mee te maken gehad).

Maar sinds we in de bovenbouw zitten, wordt er hooguit vriendelijk gevraagd om hem weg te stoppen. Soms doet de leraar zelfs alsof hij/zij het niet doorheeft.. Soms mogen we zelfs muziek aanzetten (wel met oortjes) tijdens een lesje zelfstandig werken.

Login of registreer om te reageren
30-05-2011 om 19:21 uur

Bij ons op school (spreek ik wel over basis ipv voortgezet onderwijs) mogen kinderen ze wel mee naar school nemen. Met de bedoeling dat ze een mobiel bij de hand hebben voor onderweg van thuis naar school en omgedraaid. Op school gaan ze in de bureaula, op slot, van de leerkracht.

Login of registreer om te reageren