Rutte gaat ontslag kabinet aanbieden

23-04-2012 om 14:21 uur

DEN HAAG - Het kabinet-Rutte is gevallen. De premier gaat zijn ontslag en dat van zijn ministers aanbieden aan koningin Beatrix.

http://media.nu.nl/m/m1fzb3fa5n19_396.jpg

Dit melden bronnen maandag aan NU.nl en ANP.  Daarna zal de premier de Tweede Kamer informeren.
Premier Mark Rutte is sinds 14.00 uur bij Paleis Huis ten Bosch op bezoek bij Koningin Beatrix om haar te informeren over de onstane situatie. Hij omzeilde daarbij fotografen en journalisten door niet via de hoofdingang, maar een andere ingang te arriveren.

Ministerraad

De ministerraad heeft zich maandagochtend ruim 1,5 uur beraden over de politieke crisis die is ontstaan nadat de PVV zaterdag de stekker uit het Catshuisberaad had getrokken.
Zonder gedoogsteun van de PVV verliest het VVD/CDA-kabinet de meerderheid meer in de Tweede Kamer.


Teleurstelling

Na afloop van de vergadering wilden de ministers en staatssecretarissen inhoudelijk niets zeggen. Dat kan ook niet, want de procedure is dat eerst het staatshoofd formeel wordt geïnformeerd en daarna de
Tweede Kamer.

Wel lieten de meeste bewindslieden hun teleurstelling blijken over de situatie.
Voorafgaand aan het extra kabinetsberaad hadden de bewindslieden in eigen kring overleg. Ook de partijvoorzitters en fractievoorzitters van VVD en CDA waren op het ministerie van Rutte voor overleg.

VVD

De VVD-fractie is unaniem voor nieuwe verkiezingen. De kiezer moet zo spoedig mogelijk aan het woord komen, aldus fractievoorzitter Stef Blok van de regeringspartij maandagochtend na het fractieberaad van de liberalen over de ontstane politieke crisis.

Bij het begin van de fractievergadering klonk kort applaus. Volgens Blok lieten de Kamerleden zo hun waardering blijken voor de inzet van de VVD-onderhandelaars.

Verder was er volgens hem weinig reden tot juichen en uitte hij nogmaals zijn teleurstelling over de afloop van de onderhandelingen in het Catshuis. ''Ik ben ontzettend teleurgesteld. Er lag een goed pakket.''

CDA

Ook de CDA-fractie kwam maandag bijeen. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kreeg bij binnenkomst applaus van zijn fractie.

Voorafgaand aan het fractieoverleg wilden hij en partijvoorzitter Ruth Peetoom niet aangeven of ze spijt hebben van de samenwerking met de PVV.

Overleg

De voorzitters van de fracties waren maandagmiddag met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bijeen om te overleggen over de ontstane politieke situatie. Om 16.00 komen de fractievoorzitters opnieuw bijeen om te overleggen welke onderwerpen controversieel zullen worden verklaard, zo liet Verbeet weten.

In de Kamer zal snel gedebatteerd moeten worden over de vraag welk pakket aan bezuinigingsmaatregelen Nederland voor 30 april bij de Europese Commissie in Brussel inlevert.

Debat

De fractieleiders spraken daarnaast af dat er dinsdag in de Tweede Kamer geen vragenuur, maar een debat over de ontstane crisis plaatsvinden. Daar zal premier Rutte eerst een verklaring afleggen, waarna de leiders van de politieke partijen naar orde van grote aan het woord zullen zijn.
''Iedereen heeft zo zijn eigen opvattingen'' over wat er moet gebeuren, aldus Verbeet. Wel is er alom een 'gevoel van urgentie'.

Verkiezingen

Veel van de fractievoorzitters herhaalden voor het beraad met Verbeet dat ze zo snel mogelijk verkiezingen willen. Emile Roemer (SP) wil weten of die de verkiezingen ook nog voor de zomer kunnen plaatsvinden.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei nog even af te willen wachten wat het kabinet maandagmiddag besluit.

Solide beleid

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verklaarde maandag aan NU.nl dat Nederland in het verleden heeft laten zien dat het solide begrotingsbeleid kan volgen.

"Ik volg de financiële situatie op voet en zal het budgettaire beleid blijven volgen." Hij wijst erop dat in 2010 het demissionair kabinet ook kaders voor bezuinigen heeft gemaakt.

Vertrouwen

De Europese Unie heeft er vertrouwen in dat Den Haag zich aan de Europese spelregels houdt, zoals het beperken van het begrotingstekort tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product.
Dat zei een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) maandag in Brussel. De zegsman stelde grappend, en in het Nederlands, dat hij speciaal voor de gelegenheid een oranje das had aangetrokken.

Hij benadrukte dat het besluit over het beperken van het begrotingstekort niet door ''Brussel'' is genomen, maar door de nationale regeringen en parlementen.

Bron

23-04-2012 om 22:34 uur

Het wordt toch weer eens tijd voor een kabinet dat de eindstreep haalt  :-\

Login of registreer om te reageren
23-04-2012 om 22:45 uur

Eerst maar weer eens een formatie door. Dit zou wel eens een heel langdurige zaak kunnen worden :X

Login of registreer om te reageren