Ross ergert zich aan uitspraken over de zorg
03-11-2006 om 12:10 uurRoss ergert zich aan uitspraken over de zorg.
Bewoners van verpleeghuizen hebben steeds vaker de beschikking over een een-
of tweepersoons slaapkamer. Daarmee weerlegt staatssecretaris Ross van Volksgezondheid
van politici die continue roepen dat verpleeghuizen mensonterend zijn. "Ik erger mij dood aan die uitspraken", aldus Ross.
Verkeerd beeld
Volgens de staatssecretaris is de kwaliteit van leven voor bewoners in verpleeghuizen ook op
andere terreinen een stuk verbeterd. Ross hekelt de aanvallen van lijsttrekkers van oppositiepartijen die zich de laatste weken heel negatief uitlaten over verpleeghuizen.
"Mensen leveren prima werk in verpleeghuizen. Het is jammer dat sommige politici zo’n verkeerd beeld geven", aldus de staatssecretaris.
SP: 'intensieve menshouderij'
Zo roept PvdA-lijsttrekker Bos dat hij de omstandigheden in verpleeghuizen beschamend vond.
“Ga zelf eens kijken. Dan zie je dat dit helemaal niet het geval is”, aldus Ross. Ze gruwelt van de
uitspraak van Marijnissen van de Socialistische Partij (SP) die de verpleging in verzorgingshuizen
vergelijkt met “intensieve menshouderij”.
Bron:ZorgVisie
T’ja ze blijven het maar ontkennen he, maar goed iedereen die een familie lid in het ouderen verzorgings tehuis heeft weet dat Ross’s beeld wel een beetje te optimistisch is op z,n zachts gezegd.
Maar natuurlijk zijn er ook wel goede dingen gebeurt in de zorg, maar niet dankzij het kabinet Balkenende, bijvoorbeeld bij ons in Enschede is nu een nieuw verzorgings tehuis gekomen dat zich wel met de menselijke maat bezighoud.
Ga maar eens kijken op de site van de SP en kijk dan maar eens naar de Film Jan en Alleman
Ik werk zelf ook regelmatig in verschillende verpleeghuizen/verzorgingshuizen/thuiszorg (uitzendkracht) en moet zeggen dat ik mij in beide partijen wel kan vinden. Er is inderdaad sprake van (lichte) mensonterende toestanden, bewoners die niet op tijd naar de wc worden geholpen, die slecht gewassen worden, die op bed worden gehouden ga maar door...), maar ik vind dat er wel meer gekeken moet worden naar de besluitvorming die hieraan vooraf gaat. Er zijn vaak zo,n drie verpleegkundige werkzaam op afdelingen met 15 bewoners. En vooral op psychogeriatrische (dementie) afdelingen kom je dan vaak handen tekort. Iedereen die oordeelt over de manier van werken in verpleeghuizen zou het zelf eerst eens moeten ondervinden. Misschien kom je dan tot dezelfde conclusie als ik. Er moet meer geld worden vrijgemaakt (of het geld moet iig daar terecht komen waar het nodig is) om meer bekwaam personeel aan het bed te krijgen. De mensen die aan het bed staan moeten goed opgeleid worden en gemotiveerd zijn om hun vak naar behoren uit te voeren en bewoners (en familieleden) moeten af en toe wat meer begrip op brengen voor het feit dat zij niet de enige zijn die op hulp staan te wachten. Oftewel de zorg in verpleeghuizen moet beter gefinancierd en georganiseerd worden.
Nog even over het veelbesproken onderwerp "het douchen". Mijn ervaring, en dan vooral op PG, is dat vaak de bewoners niet willen douchen. Ik vind douchen vaak (hangt af van toestand bewoner) sneller en effectiever dan wassen op bed en stel het vaak ook voor, maar weinig bewoners zijn hier voor te porren. Veel ouderen zijn ook van huis uit niet gewend om elke dag te douchen. Ik vraag me af of ze daar wel eens naar gekeken hebben voordat veel mensen verontwaardigd waren over dat bewoners soms maar 1x per week douchen. Niet overal kunnen 15 mensen voor 10 uur gedouched worden (er zijn namelijk ook nog andere bezigheden als medicijnen delen, ontbijt geven, wonden verzorgen etc), daar is het personeel en/of de ruimte niet altijd voor. Hoe kan je dit beter oplossen dan door schema's te maken. Wel vind ik dat dit altijd in overleg moet gaan en dat de mogelijkheid er moet zijn om te douchen, maar desnoods wat later op de dag (avond) of desnoods met wat hulp van je familie. Samen moeten we er het beste van zien te maken.