Rookverbod redt nog veel meer levens dan gedacht
24-09-2009 om 09:01 uurWaar een streng rookverbod wordt ingesteld, daalt het aantal hartaanvallen met een kwart tot een derde.
De rookverboden in diverse landen hebben het aantal hartaanvallen met zo'n tien procent doen dalen, meldden cardiologen onlangs (DS 3 september). Dat was al meer dan experts van tevoren verwacht hadden.
Maar het gunstige effect van een rookverbod zou in werkelijkheid wel eens nóg veel groter kunnen zijn, volgens recente studies, gepubliceerd in de vakbladen Circulation en het Journal of the American College of Cardiology.
De sterke en plotse daling van het aantal hartaanvallen na het invoeren van een rookverbod in openbare gebouwen, met een derde tot een kwart, die het nieuwe onderzoek vaststelt, bevestigt de vermoedens dat passief roken (de rook van iemand anders' sigaret inademen) een belangrijke oorzaak is van hartproblemen. Als mensen niet langer op de werkplek of in de horeca ongewild ‘meeroken', dan hebben ze plots beduidend minder kans op een hartaanval, zo lijkt het.
Een team onderzoekers onder leiding van James Lightwood van de University of California in San Francisco heeft een ‘meta-analyse' (een studie waarin de resultaten van meerdere andere onderzoeken worden samengelegd en geheranalyseerd) uitgevoerd van dertien onderzoeken.
Daaruit blijkt dat het aantal hartaanvallen op diverse plaatsen in Europa en Noord-Amerika onmiddellijk begon te dalen na het invoeren van een rookverbod. Na één jaar bedroeg de daling gemiddeld al 17 procent, maar daar bleef het niet bij en drie jaar na het invoeren van een rookverbod was de daling al 36 procent.
‘Deze studie komt bovenop de al sterke vermoedens dat passief roken hartaanvallen veroorzaakt', zei Lightwood aan de BBC. ‘We zullen het aantal hartaanvallen uiteraard niet tot nul kunnen terugbrengen. Maar deze bevindingen geven aanwijzingen dat rookverboden op korte tot middellange termijn een hoop hartaanvallen zullen voorkomen.'
bron
:? Gek verhaal. Dan hadden alle rokers al lang dood moeten zijn.
Aan de andere kant sterven er nog steeds jonge sporters door een hartstilstand.
En vroeger was er in mijn woonplaats vroeger een gezin waarvan de moeder en ook enkele kinderen zomaar op straat dood neervielen door een hartstilstand, dus ik denk dat ook erfelijkheid wel mee speelt.