Rood vlees verhoogd de kans op kanker
24-03-2009 om 22:27 uurHet eten van rood vlees, zoals steaks, hamburgers en worsten, verhoogt het risico op kanker en hart- en vaatziekten. Het risico werd zowel bij runds-, varkens- en verwerkt vlees vastgesteld. Afhankelijk van de geconsumeerde hoeveelheid kan het risico tot 50 procent stijgen.
250 gram per dag
Mannen die dagelijks 250 gram vlees eten, hebben 22 procent meer kans op kanker dan mannen die maar 150 gram per week eten. Bij hart- en vaatziekten loopt het risico op tot 27 procent meer. Bij vrouwen steeg het risico op kanker met 20 procent en op dodelijk infarct of een beroerte zelfs met de helft.
Dat blijkt uit de meest omvattende studie ooit rond de risico's verbonden aan het eten van rood vlees, gepubliceerd in Archives of Internal Medecine.
545.000 Amerikanen
De studie van het Amerikaanse Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH) vergeleek over een tijdsspanne van tien jaar de voeding van 545.000 Amerikanen tussen 50 en 71 jaar oud. Aan het einde van het onderzoek waren ongeveer 71.000 deelnemers gestorven.
Vermeden doden
Wie het meeste rood vlees at, had het hoogste overlijdensrisico. In totaal had 11 procent van de sterfgevallen bij mannen en 16 procent bij vrouwen vermeden kunnen worden indien die proefpersonen even weinig rood vlees hadden gegeten als de 20 procent met de geringste consumptie.
Onder rood vlees verstaan dieetwetenschappers het vlees van zoogdieren als runderen, varkens en schapen. Of het vlees rauw of gebakken is, speelt geen rol.
Vorige week nog bleek uit een onderzoek dat rood vlees de kans op blindheid verhoogt. Eerder vandaag luidde het nog dat Belgen te weinig groenten eten.
bron