Roken zit in de genen
31-01-2006 om 10:19 uurIs je goede voornemen om nu eindelijk eens te stoppen met roken voor de zoveelste keer mislukt? Grote kans dat het gen CYP2A6 in jouw lichaam iets te goed werkt.
"Ik rook omdat het nu eenmaal in mijn genen zit." Sommige rokers gebruiken die zin al jaren als excuus om maar weer een sigaretje te kunnen opsteken. Maar twee nieuwe studies hebben aangetoond dat verslaving aan nicotine daadwerkelijk door een bepaald gen kan worden veroorzaakt. Deze ontdekking kan mogelijk leiden tot persoonlijkere en effectievere behandelingen die verslaafden kunnen helpen te stoppen, schrijft het wetenschappelijke blad New Scientist.
Gen
Volgens de onderzoekers is het gen CYP2A6 de veroorzaker van de verslaving. CYP2A6 is verantwoordelijk voor de productie van een enzym dat voornamelijk in de lever actief is en zorgt voor de afbraak van nicotine. Als het gen niet goed werkt, wordt nicotine minder snel afgebroken en ontstaat er minder snel de behoefte om een nieuwe sigaret op te steken. Als het gen juist wel goed werkt, raak je dus sneller verslaafd.
Maar het ligt nog iets ingewikkelder. Volgens de onderzoekers zijn er meerdere verschillende versies van het gen CYP2A6, en verschilt het van persoon tot persoon welke versie(s) je bezit. In Aziatische landen lijkt hier meer variatie in te zitten dan in de westerse landen.
Proef
Wetenschappers in Tokio besloten de proef op de som te nemen, en deden een proef onder tweehonderd Japanners. Ongeveer een kwart van de proefpersonen bleek twee varianten van het normale gen, CYP2A6*1, te hebben. Deze groep rookte gemiddeld het meest, zo'n twee pakjes per dag.
Maar de Japanners die twee versies hadden van het gen dat het minst snel nicotine afbreekt, CYP2A*4, bleken juist het minst te roken. Deze uitkomst bevestigt dus de stelling dat mensen eerder verslaafd raken, naarmate het gen sneller nicotine afbreekt. Er zijn ook nog andere versies van CYP2A. Uit de studie blijkt dat mensen die CYP2A6*7 en / of CYP2A6*9 bezitten, over het algemeen ook minder roken.
Nicotinepleisters
De andere studie naar het CYP2A6-gen vond plaats in Canada. Daar ontdekten wetenschappers dat variatie in de verschillende typen van dat gen ook gevolgen kan hebben voor de werking van nicotinepleisters. Mensen bij wie de nicotine snel wordt vernietigd door het gen, blijken meer nicotinepleisters nodig te hebben om hun behoefte aan een rokertje te doen afnemen.
Volgens de onderzoekers kunnen artsen die rokers willen helpen om van hun verslaving af te komen, baat hebben bij de resultaten van de studies. Ze zouden bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotinepleisters kunnen bijstellen.
Rokerslong
De Gazet van Antwerpen meldt tenslotte nog dat onderzoekers in Gent een test hebben ontwikkeld, waarmee het eiwit dat een rokerslong kan veroorzaken, gemakkelijker kan worden opgespoord. De test speurt de eiwitten op in slijm dat is opgehoest uit de luchtwegen.
Zo kan de aanwezigheid ervan al worden aangetoond voordat de patiƫnt klachten begint te krijgen. Ook de ontwikkeling van een therapie kan hierdoor mogelijk worden versneld.
bron:Planet.nl
Een rokersgen, tja zou kunnen natuurlijk :-\ Toch geloof ik er niet zo in.
Het zou mooi zijn voor mijn beroep als het wel bestond, kwam ik zeker nooit zonder werk te zitten ;)
Nee geloof het eigenljk helemaal niet, als het waar zou zijn, nou dan heb ik het graag snoepen en niet kunnen lijnen gen :+
Groetjes
Miranda
Hey Mianda,
Als je dat gen gevonden hebt laat het
me even weten!!!!!
Ik geloof er ook niet zo in in dat rokers-gen.
Geeft een roker wel weer een rede om te roken,want
hij/zij heeft dat gen! NOT.
Hallo allemaal,
Een rokersgen :? ,ik weet een ding zeker dat ik dit niet aan mijn man laat lezen :P krijg ik hem nooit meer van het roken af.
Nee, hier geloof ik zeker niet in. Het is gewoon een verslaving net als teveel snoepen, teveel drank e.d.
Dan hebben we een drankgen, een drugsgen, een snoepgen.
Het klinkt lachwekkend. *)
Groetjes Sylvia :W
Hoi mensen,
Ik geloof het wel, ook omdat ik bezig ben met een cursus psychofarmacologie. Hoe je reageert op medicatie of drugs hangt af van de persoon, dus ook van de genen. Sommige mensen breken een bepaalde drugs/medicijn snel af terwijl anderen er juist lang over doen om het af te breken. Genen spelen hierin wel degelijk een rol.
Als je weet dat je sneller verslaafd raakt moet je juist zorgen om er nooit aan te beginnen. Ook kun je zo weten wat voor jou de beste manier is om te stoppen.
Ik vind het geen excuus om dan maar niet te stoppen; tuurlijk ik ken mensen die kunnen roken en dan een dag niet... ik kan dat echt niet; of wel roken of niet. Het is bij mij echt een verslaving met de nadruk op IS; want ookal rook ik niet meer het zit nu eenmaal in je systeem.
Als je wilt stoppen, stop je zo simpel is het. :)
Genen spelen vast wel een rol bij verslaafd zijn aan nicotine. Maar volgens mij is de mentale verslaving het ergste; het schijnt dat je wel snel bent afgekickt van de nicotine maar nog aan die gewoonte van roken van moet komen. Iets in je handen hebben, het gevoel hebben alleen relaxt te kunnen worden van een sigaret opsteken en roken. Dat het allemaal in de genen zit is wel heel makkelijk net alsof je er niks aan hoeft te doen. Denk dat het meer wilskracht is.
ik ben het met je eens bioloogje, ik denk, nee weet zeker dat het 100% Wilskracht is!
Mijn moeder heeft zoveel wilskracht, en ze is na 15 jaar te hebben gerookt, opeens radicaal gestopt!
En dat houd ze nu al weer 12 jaar vol! _O_ ^O^